Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη δημοσιευθείσα Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και την απουσία από αυτή των συνεχιζόμενων αλβανικών προκλήσεων κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαική Επιτροπή.
ximara-albanoi
Αναλυτικά η ερώτηση:

«Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους Έλληνες πολίτες η πρόσφατα δημοσιευθείσα Έκθεση Προόδου της Ευρωπαικής Επιτροπής για την Αλβανία.

Η απουσία για πρώτη φορά από τη συγκεκριμένη Έκθεση έστω και της παραμικρής αναφοράς στη συνεχιζόμενη προκλητική στάση που συνεχίζει να τηρεί η αλβανική πλευρά σε σημαντικά ζητήματα σε σχέση με την Ελλάδα δεν συνιστά ασφαλώς πρόοδο εκ μέρους της αλβανικής πλευράς στα διμερή προβλήματα.

Η ουσιαστική έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η έλλειψη σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών, η καταστροφή ιερών ναών, η ανακίνηση ανύπαρκτων ζητημάτων, οι κατασχέσεις περιουσιών πολιτών της ελληνικής μειονότητας, η ανάδειξη αλυτρωτικών τάσεων στα σχολικά βιβλία, η υποστήριξη εθνικιστικών ομάδων που δρουν ανεξέλεγκτα και με τη εμφανή στήριξη των αλβανικών αρχών…

Δεν συνάδουν με τα ευρωπαικά κεκτημένα αλλά απουσιάζουν από την Έκθεση Προόδου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Είναι σε γνώση της τα παραπάνω;

-Με τι τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει στην Έκθεση Προόδου τις γνωστές προκλήσεις στις οποίες προβαίνουν οι αλβανικές αρχές;»