Δύο κομβικές νομοθετικές ρυθμίσεις προωθεί το υπ. Οικονομικών ώστε να διασφαλίσει αφενός την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού κι αφετέρου να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
%ce%be
Σύμφωνα με πληροφορίες, ante portas της Βουλής, βρίσκεται το νομοσχέδιο για το ψηφιακό χρήμα, ενώ το δεύτερο κομβικό νομοσχέδιο για τον επαναπατρισμό καταθέσεων βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας με πιθανό χρόνο κατάθεσης το τέλος του χρόνου. Και τα δύο νομοσχέδια προσομοιάζουν με το «Γεφύρι της Άρτας» καθώς κυοφορούνται εδώ και μήνες αν όχι χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.
Το ψηφιακό χρήμα μάλιστα αναμένεται να ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο θα περιληφθεί σειρά προαπαιτούμενων της εν εξελίξει αξιολόγησης.
Ωστόσο εκκρεμεί αυτές τις ώρες η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για το ψηφιακό χρήμα.
Μόλις το ΓΛΚ όλις αποφανθεί σχετικά θα ανοίξει το δρόμο για την άμεση κατάθεσή του.
Σε αυτό αναμένεται να περιληφθούν όλα τα κίνητρα για τη χρήση καρτών στις συναλλαγές, με τη δημιουργία του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις να παραμένει πάντως το μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών. Παράλληλα ενδεχομένως να μπουν κι άλλες ρυθμίσεις φορολογικού περιεχομένου (χύμα τσίπουρο κτλ) καθώς κι εκκρεμότητες από τις συζητήσεις με τους θεσμούς.
Υπενθυμίζεται, ότι το νομοσχέδιο για το ψηφιακό χρήμα αναμένεται να προβλέπει το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ανάλογα με το ποσοστό της δαπάνης που καλύπτεται με κάρτες.
Οι πληροφορίες αναφέρεται ότι οι δαπάνες με πλαστικό ή ψηφακό χρήμα θα πρέπει να κυμαίνονται από 10% έως και 20% (αν και με το αρχικό σενάριο προβλεπόταν και 30%) ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Ειδικότερα η μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 30% στο 20 % θα αφορά εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ για την κατοχύρωση του αφορολόγητου.
Με τα δεδομένα αυτά ένας μισθωτός το αφορολόγητο όριο και έχει εισόδημα έως 10.000 θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, το 15% εφόσον έχει εισόδημα έως 30.000 και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 20% αλλά θα υπάρχει και ανώτατο όριο δαπάνης (π.χ. 12.000 ευρώ).

Επίσης οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών ή άλλων τραπεζικών μέσων καθώς και οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες για ποσά πάνω από 500 ευρώ

Ταυτόχρονα αραμένει η πρόβλεψη για λοταρία αποδείξεων σε μικροποσά που θα πληρώνονται σε μετρητά για να δίνεται κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις. Όλη η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Για το δε θέμα της επιστροφής αδήλωτων καταθέσεων το παζάρι με τους θεσμούς συνεχίζεται με την κυβέρνηση να εμμένει σε ποσοστό φορολόγησης στο 50% του ποσού που θα επιστρέφεται και θα νομιμοποιείται.