ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ
“Cine-teens”
9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

“Joyeux Noel” 2005 115΄
Καλά Χριστούγεννα
merry-christmas-joyeux-noel-poster
Γαλλο-γερμανική ταινία, σκηνοθεσία Κριστιάν Καριόν με τους: Ντάνιελ Μπριλ, Γκιγιόμ Κανέ, Νταϊάν Κρούγκερ

Υπόθεση: Αφιερωμένη στην ανεπίσημη Ανακωχή των Χριστουγέννων, 5 μήνες μετά την έναρξη του 1ου Π.Π. η ταινία παρακολουθεί τρεις αξιω-ματικούς, και τους στρατιώτες τους, στο Γερμανικό μέτωπο. Η ταινία ακο-λουθεί τους πρωταγωνιστές από τρεις στρατούς (Γερμανικό, Γαλλικό και Σκοτσέζικο), και πώς βρέθηκαν στο μέτωπο, όπως ο Γερμανός τενόρος Nikolaus Sprink, και δυο αδέλφια από τη Σκοτία μαζί με τον ιερέα Palmer που υπηρετεί ως νοσοκόμος. Όπως πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι στρα-τιώτες “προετοιμάζονται” στολίζοντας τα χαρακώματα, ενώ ο Sprink κερ-δίζει μια άδεια για να τραγουδήσει με τη γυναίκα του για τους Γερμανούς καραβανάδες. Επιλέγει όμως να βρίσκεται με τους συντρόφους του, και εκεί γίνεται το “θαύμα”, όπου με έναυσμα τη φωνή του, τα τρία στρατόπε-δα γιορτάζουν την Παραμονή από κοινού, ο ιερέας Palmer κάνει κοινή λει-τουργία, και θάβουν τους νεκρούς τους. Το Πνεύμα των Χριστουγέννων και της αδελφοποίησης κυριαρχεί, σε σημείο που αγγίζει την προδοσία. Η “αναρχία” όμως έχει τις συνέπειες της, με τους καραβανάδες από όλες τις πλευρές να δυσανασχετούν γι’ αυτό που έγινε. Κάποιοι θα τη γλυτώσουν, κάποιοι θα ατιμωθούν, κάποιοι θα χάσουν πολύ περισσότερα. Μετά από αυτό το ιστορικό φαινόμενο ανθρωπιάς που δεν επαναλήφθηκε ποτέ, ο 1ος Π.Π. έχει πλέον ωριμάσει, η προπαγάνδα δυναμώνει, και οι πιο αιμα-τηρές μάχες της ιστορίας περιμένουν.
Με υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας, είναι η αληθινή ιστορία της εν λόγω χριστουγεννιάτικης κατάπαυσης του πυρός, όταν οι άνδρες και από τις δύο πλευρές πραγματικά άφησαν κάτω τα όπλα τους και φέρθηκαν φιλικά ο ένας προς τον άλλο.

Για την ιστορία του ‘Joyeux Noël’, ο Γάλλος συγγραφέας / σκηνοθέ-της Christian Carion, ο οποίος μεγάλωσε στη Γαλλία κοντά στο σημείο ό-που η ανακωχή έλαβε χώρα, είπε ότι «το δύσκολο μέρος της συγγραφής του σεναρίου ήταν το πώς να κάνουν το θεατή να πιστέψει ότι αυτά τα απίστευτα γεγονότα ήταν πράγματι αλήθεια”.
ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
“Cine-teens”
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016