Ο Πρόεδρος Schulz ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον αποθανόντα Πορτογάλο πολιτικό, Mário Soares, που απεβίωσε στις 7 Ιανουαρίου. Ο κ. Soares αντιτάχθηκε στις δυνάμεις καταπίεσης και πολέμησε τη δικτατορία διευκολύνοντας τη δημοκρατική μετάβαση της Πορτογαλίας και την ένταξή της στην ευρωπαϊκή κοινότητα. «Είναι καθήκον μας να τιμήσουμε και να υπερασπιστούμε την πολιτική του κληρονομιά», υπογράμμισε ο κ. Schulz.

Για την Ευρώπη ο κ. Soares ήταν ένας εξέχων πολιτικός, ένας οραματιστής και μεταρρυθμιστής και ένας ένθερμος υποστηρικτής της δημοκρατίας. Ήταν μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 1999-2004, και προήδρευσε διαφόρων κοινοβουλευτικών οργάνων.

Στην Πορτογαλία, ο κ. Soares πρόβαλε αντίσταση στη δικτατορία και υπήρξε σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία. Ως υπουργός Εξωτερικών, πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Πορτογαλίας, διετέλεσε βασικό ρόλο στη δημοκρατική μετάβασή της χώρας και την ένταξή της στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο κ. Schulz μετέφερε τα βαθύτατα συλλυπητήρια του Κοινοβουλίου στην οικογένεια και τους φίλους του κ. Soares.

Εισερχόμενοι / απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Ο Petar KURUMBASHEV (Σοσιαλιστές, Βουλγαρία) αντικαθιστά την Iliana IOTOVA από τις 17 Ιανουαρίου 2017.

Ο José Ignacio SALAFRANCA SÁNCHEZ-NEYRA (ΕΛΚ, Ισπανία) αντικατέστησε τον Pablo ZALBA BILDEGAIN από τις 3 Ιανουαρίου 2017.

Jordi SOLÉ I FERRANDO (Πράσινοι, Ισπανία) αντικατέστησε τον Ernest MARAGALL από τις 3 Ιανουαρίου 2017.

Αλλαγή πολιτικής ομάδας

Ο Marco AFFRONTE (Ιταλία) αποχώρησε από την ομάδα ΕΕΑΔ και προσχώρησε στην ομάδα των Πρασίνων από τις 11 Ιανουαρίου 2017.

Ο Marco ZANNI (Ιταλία) αποχώρησε από την ομάδα ΕΕΑΔ και προσχώρησε στην ομάδα «Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» από τις 11 Ιανουαρίου 2017.