Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα για την ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών (Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017).

Οι Τρεις Ιεράρχες, Βασίλειος ο Μέγας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, και Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, αποτελούν, σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, τους προστάτες των γραμμάτων. Κατά παράδοση, η εκπαιδευτική κοινότητα την ημέρα αυτή την αφιερώνει συμβολικά στους Τρεις Ιεράρχες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξία των γραμμάτων και της παιδείας γενικότερα. Από τη χαμηλότερη βαθμίδα εκπαίδευσης μέχρι και το Πανεπιστήμιο, εκπαιδευτικοί και μαθητές διοργανώνουν εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Η ημέρα αυτή, χρόνια τώρα, αποτελεί αργία για όλα τα σχολεία όλης της χώρας, καθώς γιορτάζει η παιδεία.
Δυστυχώς, αυτή η σπουδαία υπόθεση με το ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια, έπεσε θύμα μιας απίστευτα δυσνόητης και αδικαιολόγητης γραφειοκρατίας, προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς αλλά και προσβολή της θρησκευτικής τους συνείδησης. Μάλιστα, φτάσαμε στο σημείο να ισχύουν άλλα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, άλλα για τα γυμνάσια και τα ΓΕΛ και άλλα για τα ΕΠΑΛ. Όλα τα σχολεία ανήκουν στο ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα, άρα ότι ισχύει για το ένα πρέπει να ισχύει και για το άλλο. Όλοι οι μαθητές πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και με ισότητα. Όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης από την πολιτεία.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η 30η Ιανουαρίου αποτελεί σχολική αργία για το σύνολο των σχολείων της χώρας. Είναι όμως, ταυτόχρονα, ευθύνη μας να τιμήσουμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών με κατάλληλες για την περίσταση εκδηλώσεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι σωστό να γίνουν εκείνη την ημέρα μαθήματα ή άλλες διοικητικές εργασίες. Άλλωστε, όλα τα χρόνια, τα σχολεία διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις με τις οποίες τιμούν τους Τρεις Ιεράρχες, στις οποίες συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς. Κατά παράδοση, την ημέρα εκείνη μπορούν, όσοι επιθυμούν (εκπαιδευτικοί και μαθητές), να εκκλησιαστούν και στη συνέχεια, εάν προετοιμαστεί, να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση αφιερωμένη στη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.
Λυπούμαστε που το Υπουργείο Παιδείας έχει περιπλέξει το θέμα μέσα σε ένα καταιγισμό Προεδρικών Διαταγμάτων, Νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων, χωρίζοντας μάλιστα τα σχολεία σε κατηγορίες. Και όλα αυτά στο παραπέντε, την τελευταία στιγμή, κάτι που χαρακτηρίζει και άλλες αποφάσεις του Υπουργείου και δείχνει προχειρότητα, όπως το θέμα με τις δημιουργικές εργασίες και τη θεματική εβδομάδα.
Η Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας, τιμώντας την ημέρα μνήμης των Τριών Ιεραρχών, διοργανώνει ειδική εκδήλωση – ομιλία, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11:00, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Έδεσσας. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς – μέλη μας να παρακολουθήσουν την εν λόγω εκδήλωση.

για το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Πριβαρτιτσάνης Πέτρος Τραπεζανίδης Γιώργος