Συνάντηση με το Προεδρείο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος των Πυροσβεστών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Τσαλής και ο Αντιπρόεδρος Αντώνης Μαρίνος ενημέρωσαν αναλυτικά τον Περιφερειάρχη για το πρόβλημα που ανακύπτει για τη λειτουργία της Πυροσβεστικής στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, λόγω της νέας κατανομής θέσεων για το 2017, που αποφασίστηκε και μειώνει τον αριθμό των υπηρετούντων Πυροσβεστών στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά 99.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισαν στον κ. Τζιτζικώστα οι επικεφαλής της Ένωσης, από τους 365 πυροσβέστες, που υπηρετούσαν πέρσι στη Θεσσαλονίκη, φέτος προβλέπεται να υπηρετήσουν 266. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις πυροσβέστες που επανδρώνουν σήμερα τη δύναμη της Πυροσβεστικής στην πόλη θα μετακινηθεί και δε θα εντάσσεται στο δυναμικό της.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε:
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η αδικαιολόγητη απόφαση για τόσο μεγάλη αποδυνάμωση της Θεσσαλονίκης από έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αφήνει έκθετη σε πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα έκτακτα φαινόμενα όχι μόνο την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά όλη την Κεντρική Μακεδονία. Δεδομένου ότι η δύναμη της Πυροσβεστικής της Θεσσαλονίκης επεμβαίνει σε περιστατικά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, είναι αδιανόητο να αφαιρούνται –χωρίς μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των πυροσβεστών- τόσα άτομα από το δυναμικό της. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορεί να δεχτεί αυτή την προσπάθεια αποδυνάμωσης της Πυροσβεστικής, η οποία καλύπτει τις ανάγκες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, την ώρα που εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε φροντίζουμε για την ενίσχυση των υπηρεσιών σε μέσα και εξοπλισμό, μέσω και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αναγνωρίζοντας εμπράκτως το σημαντικό έργο τους. Από τη Θεσσαλονίκη δεν περισσεύει κανένας πυροσβέστης και δεν πρέπει να μειωθεί περαιτέρω η δύναμη του Σώματος.
Υπενθυμίζω ότι πριν από δέκα χρόνια η Πυροσβεστική στη Θεσσαλονίκη είχε πάνω από 500 πυροσβέστες στη δύναμή της και αν εφαρμοστεί το σχέδιο της Κυβέρνησης θα μείνει με 266. Καλώ την Κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους να επανεξετάσουν άμεσα τη νέα κατανομή θέσεων και να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για αποδυνάμωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης. Η μείωση του προσωπικού της Πυροσβεστικής είναι επικίνδυνη».

Τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών είναι αποκαλυπτικά:
-Ενώ ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης είναι το 10,26% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, το ποσοστό των πυροσβεστών που κατανέμεται είναι μόλις το 3,56% των υπηρετούντων. Στην Αττική με 35,4% ποσοστό πληθυσμού κατανέμεται το 27,75% των πυροσβεστών.
-Ενώ ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης είναι το 29% του πληθυσμού της Αττικής το ποσοστό των πυροσβεστών που κατανέμονται στην περιοχή είναι 12,84% σε σχέση με εκείνους που κατανέμονται στην Αττική.
-Η σχέση πυροσβεστών προς κατοίκους είναι ενδεικτική: Στην Αττική αντιστοιχούν με τη νέα κατανομή 59 πυροσβέστες για κάθε 10.000 κατοίκους και στη Θεσσαλονίκη μόλις 26.
-Στην πενταετία 2011 – 2015 οι 2.350 πυροσβέστες της Περιφέρειας Αττικής επενέβησαν σε 101.000 συμβάντα, ενώ οι 850 πυροσβέστες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε 47.100.
-Το 2015 αντιστοιχούσαν 13,4 επεμβάσεις ανά πυροσβέστη στη Θεσσαλονίκη και μόλις 6,6 στην Αττική.