Το Κοινοβούλιο εκλέγει το νέο του Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους και τους Κοσμήτορες

Οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν την Τρίτη το νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Μετά από μία τρίλεπτη παρουσίαση του κάθε υποψηφίου την Τρίτη στις 9πμ (ώρα Γαλλίας), θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της μυστικής ψηφοφορίας. Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Μάρτιν Σουλτς, θα προεδρεύσει των μυστικών ψηφοφοριών.

Ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου από τη Μάλτα

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη το πρωί τις προτεραιότητες της μαλτέζικης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της χώρας Joseph Muscat.

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Ψηφοφορία στο ΕΚ επί της μαύρης λίστας χωρών υψηλού κινδύνου

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Πέμπτη για το εάν θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη μαύρη λίστα με τις χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου με πολλές περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Το σχέδιο ψηφίσματος υποστηρίζει ότι η λίστα είναι πολύ περιορισμένη και θα πρέπει κατά συνέπεια να επεκταθεί προκειμένου να καλύψει π.χ. και τις χώρες που διευκολύνουν τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων.

Συζήτηση με Γιούνκερ και Τουσκ για την έκβαση της συνόδου κορυφής και τις προκλήσεις για το 2017

Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τις πολιτικές προκλήσεις για το 2017 με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συζήτηση την Τετάρτη το απόγευμα για τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2016.

Πρόσφυγες: Οι ευρωβουλευτές ζητούν την παροχή επείγουσας βοήθειας για την προστασία τους από το ψύχος

Το Κοινοβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή και το Συμβούλιο να παράσχουν επείγουσα βοήθεια στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του χιονιού σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα ελληνικά νησιά, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο. Η συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη το πρωί.