CETA: η τελική έγκριση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά από το ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει την Τετάρτη την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA). Η συμφωνία-ορόσημο που αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό στο ΕΚ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό θα απευθύνει ομιλία στους ευρωβουλευτές για τις σχέσεις ΕΕ-Καναδά την Πέμπτη στις 11πμ (ώρα Γαλλίας). Ο κ. Τρουντό είναι ο πρώτος Καναδός πρωθυπουργός στην ιστορία που θα απευθύνει ομιλία στο ΕΚ.

Ψηφοφορία για τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Πέμπτη τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την αντιτρομοκρατική δράση της ΕΕ. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από τους «ξένους μαχητές» που ταξιδεύουν από και προς εμπόλεμες ζώνες με τρομοκρατικούς σκοπούς και τους «μοναχικούς λύκους» που σχεδιάζουν μόνοι τους τις επιθέσεις. Η νέα οδηγία θα καταστήσει έγκλημα την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Υποχρεωτικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ θα ελέγχονται με τη χρήση βάσεων δεδομένων, π.χ. αυτών που αφορούν τα απολεσθέντα και κλαπέντα έγγραφα, σύμφωνα με το σχέδιο κανονισμού που θα ψηφίσει το ΕΚ την Πέμπτη. Ο νέος κανονισμός, ο οποίος έχει ήδη ανεπισήμως συμφωνηθεί με το Συμβούλιο, θα υποχρεώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξακριβώνουν ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια.

Το ΕΚ υπέρ της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Η οδηγία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα (σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ) θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τετάρτη. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη μείωση του αριθμού των διαθέσιμων προς δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών κατά 2,4% ετησίως, καθώς και το διπλασιασμό του ποσοστού εισαγωγής δικαιωμάτων στο αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς. Αυτό θα οδηγήσει στην απορρόφηση των περίσσιων δικαιωμάτων και στην αύξηση της τιμής του άνθρακα.

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας Alexander Van der Bellen στο ΕΚ

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αυστρίας Alexander Van der Bellen θα απευθύνει ομιλία στο ΕΚ στα πλαίσια πανηγυρικής συνεδρίασης την Τρίτη το μεσημέρι. Αυτό θα είναι το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό.

Ελλάδα: συζήτηση στο ΕΚ για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η συζήτηση θα γίνει την Τρίτη στις 3μμ (ώρα Γαλλίας).

Εκθέσεις προόδου για Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη με τον Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Johannes Hahn τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέσα στο 2016.

Περιφερειακά ταμεία και πολιτική συνοχής: ένα επενδυτικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης

Οι ευρωβουλευτές θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει ένα σχέδιο για τη μείωση των καθυστερήσεων στα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, τονίζοντας ταυτόχρονα την επείγουσα ανάγκη για επενδύσεις που φέρνουν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης στην ΕΕ. Τα δύο σχετικά ψηφίσματα θα συζητηθούν στην ολομέλεια την Τετάρτη και θα τεθούν σε ψηφοφορία την Πέμπτη.