Στην αξία και σημασία της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου της αναφέρθηκε στη σύντομη τοποθέτησή του κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για την εκλογή των μελών της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για το ρόλο της Μητροπολιτικής Επιτροπής, αλλά και για την άσκηση αρμοδιοτήτων μητροπολιτικότητας στις μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ένα μήνυμα, όπως τόνισε, «προς όλους εκείνους που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν μέσα από την πολιτική πίεση που ασκούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας της μητροπολιτικότητας στη χώρα μας».
Όπως επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, «η μητροπολιτικότητα ορίστηκε με την εισαγωγή του νόμου του ‘Καλλικράτη’ το 2010 και άρχισε να εφαρμόζεται το 2011. Ορίζει ξεκάθαρα ότι στην Αττική τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες ασκεί η Περιφέρεια Αττικής στο σύνολό της και στη Θεσσαλονίκη η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Με τη μόνη διαφορά ότι δεν προχώρησαν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, που θα έδιναν αποφασιστικό ρόλο και ευθύνη στους δυο αυτούς φορείς. Αποτέλεσμα είναι, ακόμη και σήμερα, η Πολιτεία να συζητά τα αυτονόητα και να προσπαθεί κεντρικά να αντιμετωπίσει μητροπολιτικά προβλήματα, όπως οι συγκοινωνίες, τα οποία θα έπρεπε να λύνονται από τις Περιφέρειες».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης να ασκήσουν το μητροπολιτικό ρόλο τους και τόνισε ότι και στις προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη», σε πείσμα όσων επιμένουν για το αντίθετο, οι μητροπολιτικές αρμοδιότητες παραμένουν στην Αντιπεριφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
«Η Πολιτεία ζύγισε τα θετικά και αρνητικά της μεταφοράς της αρμοδιότητας της μητροπολιτικότητας στους Δήμους, όπως κάποιοι ζητούν, και αποφάσισε να διατηρήσει την αρμοδιότητα η Περιφέρεια Αττικής και η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Πρέπει τώρα να κάνετε τα αναγκαία βήματα για τη μετάβαση στις απαιτήσεις του μητροπολιτικού ρόλου του σώματος και πέρα από τα υπηρεσιακά ζητήματα, πρέπει να αντιμετωπίσετε και τα πολιτικά θέματα της περιοχής μας. Κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ανώτερο της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Και με αυτή τη λογική πρέπει να κινηθείτε και τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Η νέα Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης θα έχει και ρόλο και λόγο στα τεκταινόμενα της Θεσσαλονίκης, ακόμη πιο ισχυρό από το παρελθόν. Επέλεξα να τα πω αυτά επειδή υπηρέτησα το θεσμό, καθώς ήμουν ο πρώτος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, όταν άρχισε να εφαρμόζεται η μητροπολιτικότητα στην Ελλάδα. Η μητροπολιτικότητα πρέπει να ασκείται από τις Περιφέρειες κι όχι από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα αποτελέσματα από τις εκλογές για τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης είναι τα εξής:
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ (αλφαβητικά):
Συνδυασμός πλειοψηφίας «Αλληλεγγύη»:
-Γεώργιος Ασπασίδης – 28 ψήφοι
-Ηλίας Ζάχαρης – 29 ψήφοι
-Χριστίνα Κελεσίδου – 30 ψήφοι
-Κωνσταντίνος Κούης – 33 ψήφοι
-Χρήστος Τερζανίδης – 32 ψήφοι
-Ιωάννης Παγώνης – 32 ψήφοι
-Ελένη Φύκα – 30 ψήφοι
-Μιχαήλ Χριστόπουλος – 33 ψήφοι
Συνδυασμοί μειοψηφίας:
-Βασίλειος Γάκης – 26 ψήφοι
-Θεόδωρος Ιγνατιάδης – 22 ψήφοι
-Παντελεήμων Καζαντζίδης – 26 ψήφοι
-Χρυσούλα Παλιαδέλη-Σαατσόγλου – 22 ψήφοι
-Φωτεινή-Νιόβη Παυλίδου – 24 ψήφοι
-Δέσποινα Χαραλαμπίδου – 24 ψήφοι

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ (αλφαβητικά):
Συνδυασμός πλειοψηφίας «Αλληλεγγύη» (αλφαβητικά):
-Ευστάθιος Αβραμίδης – 25 ψήφοι
-Χαράλαμπος Αηδονόπουλος – 26 ψήφοι
-Βασίλειος Ανατολίτης – 26 ψήφοι
-Αντώνιος Γυφτόπουλος – 32 ψήφοι
-Χρήστος Μήττας – 25 ψήφοι
-Σωτήριος Μπάτος – 25 ψήφοι
-Κωνσταντίνος Πάλλας – 30 ψήφοι
-Ιωάννα Τζάκη – 31 ψήφοι
-Γεώργιος Τσαλώνης – 29 ψήφοι
Συνδυασμοί μειοψηφίας (αλφαβητικά):
-Δαμιανός Ανδρέου – 23 ψήφοι
-Γεώργιος Θεοδωρόπουλος – 24 ψήφοι
-Ιωάννης Ιωαννίδης – 22 ψήφοι
-Γεώργιος Καγιάς – 25 ψήφοι
-Καλλιόπη Καλαϊτζή – 22 ψήφοι
-Βασίλειος Ρέβας – 22 ψήφοι