Το Σάββατο 18 Μαρτίου το απόγευμα, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Έδεσσας, ο Νευρολόγος κ. Ρίζος Γεώργιος παρουσίασε την εκδήλωση της νόσου Alzheimer καθώς και άλλων νόσων παρόμοιου τύπου, τα αποτελέσματα τους σε άτομά Τρίτης Ηλικίας καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Με αρκετά απλό και κατανοητό λόγο δόθηκε στους συμμετέχοντες η δυνατότητα κατανόησης ενός ιατρικού θέματός που αγγίζει ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού της χώρας και δυστοιχώς έχει αυξητικές τάσεις στην Ελληνική κοινωνία.

Οι μέθοδοι πρόληψής καθώς και φαρμακευτικής αντιμετώπισης των ασθενειών τύπου άνοιας βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο χωρίς ακόμα να υπάρχουν ακλόνητα ιατρικά δεδομένα για τα αίτια εμφάνισης αλλά και τους τρόπους πρόληψης.

Η άσκηση σωματική και πνευματική, η δημιουργική ενασχόληση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας με διάφορα αντικείμενα όπως ζωγραφική, πνευματικά παιχνίδια, μουσική έχει δείξει σε ερευνητικές μελέτες ότι βοηθούν στην πρόληψη εκδήλωσης των νόσων τύπου άνοιας και την γνωστότερη από αυτές, την νόσο Alzheimer.

Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Έδεσσας που χρηματοδοτείται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο οι ηλικιωμένοι μπορούν να δεχθούν σε καθημερινή βάση δωρεάν τις υπηρεσίες της δομής όπως:
1. Πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα (μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και σακχάρου)
2. Πρωινό καφέ ή τσάι
3. Δημιουργική απασχόληση σε διάφορες δραστηριότητες
4. Συμμετοχή των ηλικιωμένων σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως τραγούδι, χορός , περιπάτους, γυμναστική, συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις, κ.α.
5. Ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων όπως κολλάζ, ζωγραφική, ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, γνωστικά τεστ. κ.α.
6. Ατομική καθαριότητα όπως μπάνιο, περιποίηση κα.
βοηθώντας τους φροντιστές – οικογενειακό περιβάλλον των ηλικιωμένων για την υποστήριξη του τόσο στην εργασιακή του απασχόληση αλλά κυρίως στην φροντίδα των ηλικιωμένων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολή για το οικογενειακό περιβάλλον.

Όλες οι παραπάνω λειτουργίες και υπηρεσίες που προσφέρονται υποστηρίζονται από εξιδεικευμένο προσωπικό με ειδικότητες όπως μια Νοσηλεύτρια, δύο Κοινωνικές Φροντίστριες και ένα άτομο ως Βοηθητικό Προσωπικό. Το τηλέφωνο επικοινωνίας της δομής είναι 2381028851 όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι (συγγενείς ηλικιωμένων, φροντιστές και ηλικιωμένοι) να ενημερωθούν για την λειτουργία της δομής και τις διαδικασίες εγγραφής ενός ηλικιωμένου στην δομή.