Ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), που αναπτύχθηκε πρόσφατα σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας, αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο των γιατρών στην προσπάθεια πρόληψης των εμφραγμάτων και γενικότερα των παθήσεων που συσχετίζονται με δυσλειτουργίες στην κυκλοφορία του αίματος.

Κάθε χρόνο περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρδιοαγγειακά νοσήματα (ανακοπές, εμφράγματα, φραγμένες αρτηρίες) και πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην προσπάθεια πρόβλεψης (άρα και πρόληψης) τους. Οι περισσότεροι ιατροί χρησιμοποιούν τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δοθεί από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Καρδιολογίας και τον Αμερικάνικο Οργανισμό για την Καρδιά (ACC/AHA), οι οποίες βασίζονται σε οκτώ παράγοντες κινδύνου (ηλικία, αρτηριακή πίεση, επίπεδα χοληστερόλης κτλ) προκειμένου να μπορέσουν να προβλέψουν ποιοι ασθενείς είναι αυτοί που απειλούνται περισσότερο. Υπάρχει σίγουρα εξέλιξη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως οι θάνατοι παραμένουν πολλοί κι η όλη διαδικασία επιδέχεται βελτίωσης.
Μία ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Στέφεν Γουένγκ χρησιμοποίησε ένα νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο τροφοδοτήθηκε με τέσσερις αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι εισήχθησαν στον υπολογιστή και του επέτρεψαν να ανατρέξει στο ιστορικό σχεδόν 379.000 ασθενών ώστε να κάνει τους απαραίτητους συσχετισμούς και να αναπτύξει τις δικές του παραμέτρους για την πρόβλεψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το συγκεκριμένο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης συνυπολόγισε περισσότερους παράγοντες κινδύνου, όπως τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, τις ψυχικές παθήσεις κι άλλες ασθένειες, με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Οι προβλέψεις του νέου συστήματος ελέγχθηκαν με την πραγματική εξέλιξη των ασθενών και τα ποσοστά επιτυχίας κυμάνθηκαν από το 74,5% έως το 76,4%, όταν η μέθοδος των Αμερικάνων καρδιολόγων βρίσκεται στο 72,8%. Το γεγονός αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι σε ένα δείγμα 83.000 ανθρώπων ο υπολογιστής θα μπορούσε να προβλέψει με επιτυχία περίπου 355 περισσότερους ασθενείς που κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο των ιατρών, αριθμός αν μη τι άλλο σημαντικός.
Πέρα από την ιατρική, οι τομείς όπου χρησιμοποιείται πλέον, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολλοί… Αεροπλοΐα, πληροφορική, εκπαίδευση, οικονομία, βαριά βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες και μάρκετινγκ είναι μερικοί μόνο από αυτούς με τη λίστα να αυξάνεται διαρκώς και να αφορά, πλέον, και τις τέχνες. Μπορεί όλα αυτά σημαίνουν ότι πλησιάζει η ημέρα που οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο;
Πιθανότατα όχι, αφού στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις η εμπειρία κι η λογική σκέψη ενός ανθρώπου φαντάζουν πολύ σημαντικοί παράγοντες. Εξάλλου, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί κάτι τέτοιο είναι μεγάλοι και, ίσως, καταστροφικοί: «Ενθουσιάζομαι με κάθε νέο επίτευγμα της τεχνολογίας, που θα μας επιτρέψει να γίνουμε πιο υγιείς κι έξυπνοι, πιο ανθεκτικοί και πιο ειρηνικοί. Από την άλλη πλευρά, τρομοκρατούμαι στη σκέψη ότι αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να πέσουν στα λάθος χέρια ή να προκαλέσουν ένα μεγάλο ατύχημα λόγω ενός λάθος χειρισμού» προειδοποιεί η Λιβ Μπόερι, επαγγελματίας παιχνιδιών με τράπουλα κι αριστούχος Αστροφυσικός του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Η Μπόερι έχει κάνει αρκετές δωρεές στο MIRI (Machine Intelligence Research Institute – Ινστιτούτο Έρευνας Μηχανικής Νοημοσύνης), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιουργήθηκε με σκοπό της έρευνα πάνω σε θέματα ασφαλείας που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει τα αποτελέσματα μιας εργασίας ή να βοηθήσει την ανθρωπότητα να γίνει καλύτερη και να ζήσει πιο άνετα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την υποκαταστήσει. Σε αυτές τις συνθήκες άνθρωπος και μηχανή πρέπει να συνεργαστούν…