Συνεργατικές υπηρεσίες κινητικότητας για τη μείωση εκπομπών και κατανάλωσης των εμπορευματικών μεταφορών, εφαρμόζει στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) και τις εταιρίες TREDIT και SEAWAY, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου CO-GISTICS (πρόγραμμα Δράσεων Καινοτομίας και Ανταγωνιστικότητας).

Στο πλαίσιο του έργου CO-GISTICS, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει συνάντηση εργασίας την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 με τους φορείς που εμπλέκονται είτε στη διαχείριση των υποδομών είτε στην οργάνωση των εμπορευματικών μεταφορών, αλλά και τους κατόχους και οδηγούς φορτηγών για την παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του έργου στη Θεσσαλονίκη και τη συζήτηση των ωφελειών από τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η συνάντηση εργασίας είναι προγραμματισμένη για τις 20 Απριλίου 2017, στις 9.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο ΤHE MET HOTEL.
Είναι η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό έργο στοχεύει στην εξ ολοκλήρου εφαρμογή συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας στις εμπορευματικές μεταφορές. Η εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη συνδυάζει υφιστάμενα συστήματα εμπορευματικών μεταφορών με καινοτόμες λύσεις, όπως οι συνεργατικές υπηρεσίες και τα «ευφυή φορτία» και θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης και στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της. Συνολικά 10 φορτηγά οχήματα εξοπλίστηκαν με εξειδικευμένες συσκευές (εντός του οχήματος) και επικοινωνούν με την οδική υποδομή της πόλης. Τα φορτηγά οχήματα λαμβάνουν υπηρεσίες ενημέρωσης για τη βέλτιστη ταχύτητα κίνησης όταν προσεγγίζουν τους φωτεινούς σηματοδότες, υπηρεσίες υποστήριξης για περιβαλλοντικά φιλική οδήγηση σε όλες τις διαδρομές που ακολουθούν, καθώς και υπηρεσίες εκτίμησης του αποτυπώματος CO2 και την παρακολούθηση της παράδοσης φορτίων τους με χρήση εφαρμογής σε κινητά ή/και tablet (Proof Of Delivery).
Οι συνεργατικές υπηρεσίες του CO-GISTICS θα συνεισφέρουν στη μείωση των εκπεμπόμενων από τις εμπορευματικές μεταφορές ρύπων στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζοντας την υπηρεσία υποστήριξης περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης και βελτιώνοντας την περιβαλλοντική συνείδηση των οδηγών. Στους οδηγούς θα παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης για το αποτύπωμα CO2 και πώς αυτό μπορεί να μειωθεί, εφαρμόζοντας τεχνολογίες υποστήριξης περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης και επιλογής περιβαλλοντικά φιλικών προφίλ ταχύτητας.
Το CO-GISTICS θα αυξήσει επίσης την αποδοτικότητα του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών μέσω της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων, καθώς και μέσω της άμεσης παρακολούθησης της παράδοσης φορτίων με χρήση εφαρμογής σε κινητά ή/και tablet (Proof Of Delivery).
Τέλος, οι οδηγοί των φορτηγών θα ωφεληθούν από τη χρήση των υπηρεσιών, που θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μέσα από την παροχή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών.

Πληροφορίες:
Λαμπρινή Τσώλη, Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Τηλ.: 2313319897, E-mail: [email protected], www.pkm.gov.gr