Από το έργο της ανάπλασης της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η σημερινή επίσκεψη της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Corina Cretu, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κ. Cretu συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον Βουλευτή και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Σταύρο Καλαφάτη, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το εμβληματικό έργο της ανάπλασης της νέας παραλίας, που υλοποιήθηκε με κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ), ενώ ξεναγήθηκε και στο περίπτερο των «Φίλων της Νέας Παραλίας».

Η κ. Cretu εμφανώς εντυπωσιασμένη από το έργο της ανάπλασης, έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη Περιφέρεια στη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τόσο της προηγούμενης, όσο και της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της πρωτιάς αυτής, καθώς υπάρχουν, όπως είπε ευρωπαϊκές Περιφέρειες που αδυνατούν να απορροφήσουν τα κονδύλια και άρα μένουν πίσω σε έργα και δράσεις εξαιρετικά σημαντικές για τους πολίτες. «Αυτή η βοήθεια που προσφέρει μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων η ΕΕ, δεν γίνεται πολλές φορές αντιληπτή ακόμη και στην Ελλάδα και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος μας: Να την κάνουμε αντιληπτή, μέσα από την ανάδειξη καλών παραδειγμάτων», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

«Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη. Είμαι περήφανη επειδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια μετά την Αττική, έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην υλοποίηση έργων και στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Το πρώτο έργο που επισκέπτομαι είναι αυτό της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υλοποιήθηκε από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Πιστεύω ότι η παραλία δίνει ευκαιρίες για περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες για περισσότερο τουρισμό. Είναι ένα εξαιρετικό έργο που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και είναι ένα δείγμα του πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη καθώς τα στατιστικά στοιχεία φέρνουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ τόσο στην περίοδο 2007 – 2013 όσο και για την περίοδο 2014 – 2020, για την οποία διαθέτουμε μέσω ΕΣΠΑ ένα δισεκατομμύριο ευρώ μόνο για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαι βέβαιη ότι και τα επόμενα χρόνια θα γίνουν και άλλα έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Θέλω να συγχαρώ την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί έδειξαν επάρκεια ως προς τις ικανότητες του διαχειριστικού μηχανισμού και το λέω αυτό επειδή υπάρχουν χώρες για τις οποίες υπάρχουν ακόμη χρήματα που περιμένουν στην Ευρώπη. Η πολιτική της συνοχής και της αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται επιθέσεις. Γι’ αυτό και ο δικός μας ρόλος είναι να δείξουμε πώς αξιοποιούμε ακριβώς αυτά τα κονδύλια υπέρ των πολιτών. Το λέω αυτό για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες γιατί αισθάνομαι ότι αυτή η βοήθεια δεν γίνεται αντιληπτή. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όμως είναι το παράδειγμα», δήλωσε η κ. Cretu.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε στην Ευρωπαία Επίτροπο την πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι ήδη οι πληρωμές που έχουν πιστοποιηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ανέλθει σε 109,8 εκ. ευρώ (11,4% της συνολικής δημόσιας δαπάνης του νέου ΕΣΠΑ), καθιστώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας και στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Τζιτζικώστας καλωσόρισε την κ. Cretu και τόνισε: «Χαιρόμαστε που η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ είναι εδώ για να δει ένα από τα ‘έργα – σημαίες’ του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Ένα έργο που ολοκληρώθηκε με κονδύλια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ύψους 22 εκ. ευρώ και χαιρόμαστε που η κ. Cretu επιλέγει, όπως και η ίδια είπε, την Περιφέρειά μας για επίσκεψη καθώς είμαστε η πρώτη από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όχι μόνο για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο αλλά και γι’ αυτή που είναι σε εξέλιξη.

Αυτή η επιτυχία είναι σημαντική επειδή με τα ευρωπαϊκά κονδύλια γίνονται σημαντικά έργα υποδομής, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και εισόδημα στον τόπο μας. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής επίσκεψης: ότι ευτυχώς υπάρχουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν και μας βοηθούν στην Ευρώπη, όπως η κ. Cretu, προκειμένου να αξιοποιούμε αυτούς τους πόρους για το συμφέρον των συμπολιτών μας. Εμείς ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε περήφανοι που καταφέρνουμε με σκληρή δουλειά να φέρουμε αυτά τα αποτελέσματα για τον τόπο μας. Είναι επιλογή της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μην αφήνουμε κανένα ευρώ αναξιοποίητο και να απορροφούμε το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουμε στη διάθεσή μας για το συμφέρον των συμπολιτών μας».