Σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε τις δράσεις, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με έμφαση στα καθημερινά προβλήματα και ανάγκες των κατοίκων της Πέλλας, συναντήσαμε την Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας. Της υποβάλλαμε ερωτήσεις που αφορούν όχι τόσο την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά κυρίως την καθημερινή ζωή στην πόλη μας και στον τόπο μας, που διαφέρει αρκετά από τη ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η μίνι συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της και έγινε σε πολύ καλό κλίμα!

1) Τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε ότι αυξάνονται τα συμπαθή τετράποδα στην πόλη μας (αδέσποτα σκυλιά). Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, πρέπει να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον που είναι η πόλη ή το χωριό και ο Δήμος ή η Κοινότητα θα πρέπει να τα αποπαρασιτώνει, να τα τσιπαρίζει, να τα εμβολιάζει, καθώς και να τα στειρώνει. Το φαινόμενο όμως να αφήνουμε ενσυνείδητα τα δεσποζόμενα και να μετατρέπονται σε αδέσποτα στον δρόμο έχει παραγίνει και, αργά ή γρήγορα, θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, είτε με ακούσιες επιθέσεις σε ανθρώπους ή μαλώματα μεταξύ των. Ποια η άποψή σας στο θέμα αυτό; Ποια η πρότασή σας;

Πράγματι, ενώ τα τετράποδα είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και αποτελούν πηγή άντλησης πλούσιων θετικών συναισθημάτων, η παρουσία τους στο αστικό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Για την ακρίβεια, αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους περισσότερους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικά αυτούς που θέλουν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, αλλά δεν έχουν τους πόρους ή τις κατάλληλες υπηρεσίες. Αναφέρατε μία σειρά από διαδικασίες και ενέργειες που είναι πολύ σημαντικά για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τα «αδέσποτα». Είναι όλα αυτά που χρειάζεται να γίνονται οργανωμένα και σε καθημερινή βάση, σε μία κοινωνία πολιτισμένων ανθρώπων που νοιάζονται για την ευημερία όλων των ζωντανών πλασμάτων στον πλανήτη.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την εξάλειψη των κινδύνων από τις αγέλες αδέσποτων ζώων που μπορεί να αναπτυχθούν σε μία περιοχή, εκτός από την έγκαιρη πρόληψη, την συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου και την εφαρμογή της νομοθεσίας. Είναι σημαντικό όμως, να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα δεν προκύπτει από τη μια μέρα στην άλλη. Τα εγκαταλειμμένα κουτάβια μεγαλώνοντας και όταν δεν λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα, οργανώνονται σε «συμμορίες» και δημιουργούν ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας σε ανθρώπους, ιδιαίτερα στα παιδιά και σε ηλικιωμένους, που νιώθουν να απειλούνται στον ζωτικό χώρο της γειτονιάς τους. Κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται η υλοποίηση ενός σχεδίου διαχείρισης των ζώων που ξεκινάει με την καταγραφή τους και την συστηματική παρακολούθηση και στείρωση αυτών που εντοπίζονται να κινούνται ελεύθερα στο αστικό περιβάλλον. Εξαιρετικής σημασίας είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών από μικρή ηλικία. Να κατανοήσουν τα παιδιά και οι μεγάλοι ότι η υιοθέτηση ενός ζώου είναι μία πράξη που απαιτεί υπευθυνότητα. Χρειάζεται φροντίδα, εκπαίδευση και καθημερινός κόπος για να μπορούμε να απολαύσουμε την συντροφικότητα και την ανιδιοτελή αγάπη των ζώων.

2) Η Έδεσσα είναι μια επαρχιακή πόλη με πολλούς γάμους και παιδιά, αλλά με πολύ τεράστιο πρόβλημα ανεργίας. Πολλές φορές βλέπουμε τους συμπολίτες μας από τη μετεφηβεία μέχρι τα γηρατειά να σκέφτονται να ξενιτεύονται ή να το κάνουν για ένα καλύτερο αύριο μην βρίσκοντας εργασία εδώ. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός και ιδίως ο αγροτουρισμός αυξάνεται, τί σχέδια έχει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για το εγγύς μέλλον όσον αφορά τον τόπο μας;

Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί συναντώντας και ακούγοντας τα όνειρα των νέων ανθρώπων στην Πέλλα και, ιδιαίτερα, εδώ στην Έδεσσα που είναι η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Έχει τόσο όμορφη φύση και ευκαιρίες για ποιότητα ζωής η περιοχή, που είναι απολύτως λογικό οι νέοι άνθρωποι να θέλουν να παραμείνουν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα και στους φίλους τους και να οργανώσουν εδώ τη ζωή τους. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, όπως η ασφάλεια, η ηρεμία και το καθαρό περιβάλλον που προσφέρει η ζωή στην Ελληνική περιφέρεια, σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλα πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα, η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μία βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα, συμβάλλουν ώστε πολλοί νέοι άνθρωποι να θέλουν να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής τους.

Ζούμε σε μία εποχή μεγάλων και σημαντικών αλλαγών που πραγματοποιούνται ραγδαία. Οι δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία, με το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ, την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και καινοτομικές εφαρμογές, όπως τα ηλεκτρονικά δημοπρατήρια, καθιστούν το όνειρο για μία ζωή και καριέρα στην περιφέρεια εφικτό.

Πολλές φορές έχω τονίσει ότι το μεγαλύτερο δράμα για την Ελλάδα σήμερα είναι η αιμορραγία που παρατηρείται από νέους επιστήμονες για τους οποίους η Ελληνική πολιτεία και οι οικογένειές τους έχουν πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις για την ανατροφή και εκπαίδευσή τους. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, μπορούν να προσφέρουν αξιοπρεπή δουλειά και ένα μέλλον με ασφάλεια και προοπτική σε μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων. Το 75% των ανθρώπινων κοινωνιών είναι ανεπτυγμένα στη λεγόμενη παραλιακή ζώνη των 50 χιλιομέτρων από την θάλασσα και κατά μήκος ποταμιών, σαν αυτά που έχουμε εδώ στην Πέλλα και Βόρεια Ελλάδα. Κάποιοι κατασκευάζουν νησιά, προκειμένου να εξασφαλίσουν κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων…

Θα ήθελα όμως να μιλήσω ρεαλιστικά. Στην Πέλλα παράγονται φρούτα και λαχανικά ανώτερης ποιότητας. Η μεταποίηση και τυποποίησή τους επίσης είναι αρκετά αναπτυγμένες ενώ έχουν γίνει και αρκετές επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών και σε τουριστικές υποδομές. Αυτό που χρειάζεται και προσπαθούμε να προωθούμε μέσα από τα προγράμματα της Περιφέρειας και ιδίως των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι άνθρωποι να αισθανθούν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τα ταλέντα που διαθέτουν, να τα αναπτύξουν περεταίρω και να κινηθούν προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα καινοτομικών επιχειρήσεων από την Πέλλα που πηγαίνουν πολύ καλά στις διεθνείς αγορές και τα οποία, στις εκθέσεις που συμμετέχει η Περιφέρεια, τα προβάλλουμε ως καλές πρακτικές. Οι βιολογικές καλλιέργειες, ο εναλλακτικός τουρισμός, οι «πράσινες» επενδύσεις, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να γίνουν πράξη στην Πέλλα που, εκτός από την πλούσια πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά, διαθέτει πολλούς φυσικούς πόρους, νερά και είναι χωροθετημένη στην «καρδιά» της Μακεδονίας.

3) Σύμφωνα με τον Στράβωνα η Εγνατία οδός άρχιζε από το Δυρράχιο, περνούσε από την Ηράκλεια και διέσχιζε τη χώρα των Λυγκιστών, τη χώρα των Εορδαίων, καθώς και μέσα από την Έδεσσα, από όπου κατέληγε στη Θεσσαλονίκη. Άραγε γιατί ονομάστηκε Εγνατία Οδός η υπάρχουσα Οδός αφού δεν περνάει από τα ίδια σημεία; Οι πολιτικοί που πέρασαν από τον τόπο μας πιστεύετε ότι ήταν υποδεέστεροι των περιστάσεων, όσον αφορά τη δίκαιη διεκδίκηση ή παίζει κάτι άλλο που εμείς δεν το γνωρίζουμε;

Όλα αυτά που αναφέρετε για την ιστορική μορφή της Εγνατίας Οδού είναι σωστά και, δυστυχώς, η λύση που επιλέχθηκε για την κατασκευή της αποτελεί μία επιλογή της Ελληνικής πολιτείας η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από κάποιες δεκαετίες, σε μία πολύ διαφορετική κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα. Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες και κριτική για την ικανότητα όσων διαχειρίστηκαν τα θέματα αυτά.

Η σημερινή συγκυρία, με τις αναταραχές στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και σε γειτονικές χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων, επιβάλλει ίσως την αναθεώρηση της συγκεκριμένης επιλογής. Η δημιουργία ενός σύγχρονου δρόμου, που δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας και συναλλαγών μεταξύ διαφορετικών περιοχών, μπορεί να εξασφαλίσει προϋποθέσεις ειρήνης και ασφάλειας και αυτό είναι μία ιδέα που μπορεί να υποστηριχθεί από υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πέλλα, ιστορική πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, δικαιούται και είναι εφικτό να αποτελέσει κόμβο ενός σύγχρονου οδικού δικτύου που στηρίζει τον αναπτυξιακό στόχο για πρωταγωνιστικό ρόλο της περιοχής μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Για την ώρα έχουμε θέσει δύο σημαντικούς στόχους που προωθούμε συντονισμένα, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Αφορούν την ολοκλήρωση του ενιαίου έργου των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, για τα οποία υπάρχει πλήρης μελετητική και ενταξιακή ωριμότητα και η ολοκλήρωση του δρόμου από την Σκύδρα προς Ημαθία που θα εξασφαλίσει γρηγορότερη πρόσβαση προς την υφιστάμενη Εγνατία οδό. Τα συγκεκριμένα έργα, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός μικρότερων παρεμβάσεων που υλοποιούμε με την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την ασφάλεια και τον απαιτούμενο χρόνο στις μετακινήσεις προσώπων και αγαθών από την περιοχή μας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι γεγονός ότι Ανάπτυξη χωρίς την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών είναι δύσκολο να υπάρξει…

4) Όταν υπήρχαν πράγματι χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. και από το ΕΣΠΑ όσον αφορά την Πέλλα δεν κάναμε καθόλου καλές μελέτες για το οδικό δίκτυό μας παρά κάτι μισοτελειωμένους δρόμους με πάρα πολλά χρήματα, δρόμους που μας τους παρουσιάζαν ως Ευρωπαϊκούς. Πολλά τροχαία δυστυχήματα γίνονται σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, με είτε από ανθρώπινα λάθη είτε από κακούς δρόμους. Αλλά αφού βρισκόμαστε εδώ σίγουρα θα έχετε διανύσει τον δρόμο από Έδεσσα προς Άγρα, από τη γέφυρα του Ριζαρίου προς Έδεσσα και από Έδεσσα προς Αριδαία. Πιστεύετε ότι η κατάσταση θα αλλάξει στο απώτερο μέλλον μολονότι τώρα δεν έχουμε και πολλές οικονομικές δυνατότητες όσο στο παρελθόν.

Αναφέρεστε τώρα στο καθεστώς διαχείρισης δημόσιου χρήματος που σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, έγινε ίσως όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και οι τραγικές συνέπειες στην ανάπτυξη από την σπατάλη των πόρων και την έλλειψη σχεδιασμού. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε καθιερώσει διαδικασίες σύμφωνα με το νόμο, ετήσιου απολογισμού και λογοδοσίας, τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και στις διάφορες Επιτροπές που λειτουργούν, αλλά και για το έργο των υπηρεσιών με ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι οι πόροι που διαχειριζόμαστε κατευθύνονται σε πραγματικές ανάγκες και ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις νομιμότητας και διαφάνειας.

Η Πέλλα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και με εξαιρετική ποικιλομορφία στο περιβάλλον της, όπως και στην ανθρωπογεωγραφία της. Αυτή η ποικιλία μάλιστα έχει δημιουργήσει την πλούσια πολιτισμική παράδοση και την κινητικότητα που υπάρχει στον τομέα αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Προσωπικά, με ενδιαφέρει πολύ η καθημερινότητα των πολιτών. Με τους συνεργάτες μου συζητώ συνεχώς για την επίλυση των προβλημάτων που μου αναφέρουν πολίτες που με επισκέπτονται και, επίσης, για θέματα που ανακύπτουν μέσω επισημάνσεων των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης. Αξίζει να τονίσω εδώ ότι το έργο των δημοσιογράφων στην Ελληνική περιφέρεια είναι πολύ δύσκολο, αλλά έχει μία σημαντική συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της αναπτυξιακής προοπτικής. Στο σημείο αυτό είμαστε σύμμαχοι και η συχνή επικοινωνία μας μπορεί να έχει ένα καταλυτικό αποτέλεσμα για την προώθηση λύσεων και την κοινωνική και οικονομική ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Ένα πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι πολλά μεγάλα και σημαντικά έργα που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η Πέλλα διαθέτει ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο οδικό δίκτυο και, επίσης, πολλά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αγροτικής υδρονομίας και διαχείρισης υδάτων τα οποία απαιτούν συντήρηση σε τακτική βάση. Υπήρξαν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία δημιούργησαν σημαντικές καθυστερήσεις σε μικρά έργα, αλλά πολύ σημαντικά για την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών, όπως η κοπή των χόρτων και ο καθαρισμός των ρεμάτων. Τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν και ελπίζω ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα επιτύχουμε μία πιο αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του μηχανισμού εποπτείας και συντήρησης των τεχνικών έργων.

5) Σας έχουμε δει να περπατάτε στις πόλεις, στις κωμοπόλεις και τα χωριά του Νομού μας. Τι έχετε αποκομίσει από τους φορείς και ιδίως από τους πολίτες μας και τα προβλήματα που έχουν στην καθημερινότητά τους; Θέλω να πω είσαστε αισιόδοξη για το μέλλον του τόπου μας και για εμάς που κατοικούμε εδώ; Άραγε υπάρχουν ρεαλιστικές κι όχι πολιτικές με «θα» λύσεις;

Με την ερώτησή σας μπαίνετε στον πυρήνα των σκέψεων και επιδιώξεων που μπορεί να έχει ένα πολιτικό πρόσωπο. Όπως έχω τονίσει, δεν έχω πολιτικές βλέψεις για την εκλογική περιφέρεια της Πέλλας, ενώ διαθέτω μία σημαντική διαδρομή στην «πρώτη γραμμή» της ενεργού πολιτικής δράσης για την οποία έχω κριθεί και πρόκειται να κριθώ και στο μέλλον από τους πολίτες. Νομίζω ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που ασχολούνται με την πολιτική γιατί θέλουν να έχουν μία γνήσια συμβολή στη βελτίωση του κοινωνικού γίγνεσθαι της Ελλάδας, ενδιαφέρονται να είναι αποτελεσματικοί. Να συνδέσουν το όνομά τους και την περίοδο που διαχειρίστηκαν την εξουσία με θετικές πράξεις και έργα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν και μία αίσθηση πληρότητας και καθαρής και ήρεμης συνείδησης που είναι σημαντικά για όλους μας.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να είμαι και να νιώθω χρήσιμη για τους πολίτες και την κοινωνία της Πέλλας. Έτσι, στις επαφές μου με τους πολίτες της περιοχής, με ενδιαφέρει να αντλώ στοιχεία για το πώς μπορώ να έχω μία θετική συμβολή στην καθημερινότητά τους.

«Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού», όπως λέγεται και αυτό το έχω υπόψη μου κάθε φορά που συζητούμε για τη μορφή και το περιεχόμενο των έργων και δράσεων του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Στην Ευρώπη υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια για την λεγόμενη «έξυπνη» ανάπτυξη. Πως μπορούμε δηλαδή να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, χωρίς να χρειάζεται να κινητοποιήσουμε μεγάλα κεφάλαια. Αυτό μπορεί να προέλθει μέσα από τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σε μεγάλο βαθμό αυτό έχει δρομολογηθεί στην Πέλλα. Τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται διαθέτουν άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και, αν προβληθούν κατάλληλα, μπορούν να προωθηθούν σε πολλές νέες αγορές, ενώ οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις είναι τόποι παραδοσιακής φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών. Όλοι όσοι επισκέπτονται την Πέλλα, αναγνωρίζουν την φιλόξενη διάθεση των κατοίκων και απολαμβάνουν τις τοπικές παραδόσεις, έθιμα και γαστρονομία. Μέσα από την ανάπτυξη προσωπικών και ειλικρινών σχέσεων, έρχονται και ξαναέρχονται στην περιοχή και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για τους τοπικούς επιχειρηματίες, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

6) Παρότι δεν είσαστε από το Νομό μας ο κόσμος βλέπει ότι προσπαθείτε για το καλύτερο αν και αναλάβατε σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς. Όσο περνάει ο καιρός για να είναι κι επιτυχημένη η θητεία σας ποια θα είναι η πινελιά σας στο Νομό μας για να σας θυμόμαστε και να μνημονεύσουμε το ονοματεπώνυμό σας στα πέρατα των ετών;

Η ερώτησή σας δεν είναι εύκολο να έχει μία μονοδιάστατη απάντηση. Η υλοποίηση ενός μεγάλου έργου υποδομής, όπως ένα φράγμα ή μία οδική διασύνδεση ή ο προαστιακός σιδηρόδρομος, είναι συνήθως συλλογικά έργα που υλοποιούνται μέσα από την οργανωμένη συνεργασία πολλών διαφορετικών ανθρώπων σε βάθος χρόνου. Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα κάποιοι που βρίσκονται σε κομβικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση να χρησιμοποιούν τις θέσεις αυτές για την προώθηση έργων που συνδέονται με την πολιτική τους εξέλιξη. Οι επιπτώσεις αυτής της κοντόφθαλμης πρακτικής είναι μη ισόρροπη ανάπτυξη και έργα τα οποία δεν συμβάλλουν σε αυτό που λέμε ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αν κάνετε μία βόλτα στην Ελληνική περιφέρεια, θα δείτε πολλά κτίρια υψηλών προδιαγραφών να μην χρησιμοποιούνται με δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο από την τοπική κοινωνία και πολλές δημόσιες υποδομές να έχουν εγκαταλειφτεί ή να μην αποτελούν λειτουργικό μέρος ενός ευρύτερου δικτύου εξυπηρετήσεων. Χρειάζεται λοιπόν μία διαφορετική λογική για τα πολιτικά πρόσωπα που θέλουν να επιτύχουν μία θετική συμβολή στην πορεία τους στα κοινά.

Για να μιλήσω κάπως συγκεκριμένα σχετικά με το ερώτημά σας, η Πέλλα δικαιούται και χρειάζεται κάποια μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αλλά έχει μεγάλη υστέρηση και σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων. Ξεκινήσαμε την συζήτησή μας με το θέματα των «αδέσποτων». Παραπέρα, θα σας πω ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών στις επαφές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες και ιδίως στην κοινωνική μέριμνα, την υγεία και την εκπαίδευση. Εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο για συνεργασίες και παρεμβάσεις με μικρό κόστος που, όμως, μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Η ευθύνη της πολιτείας να στηρίξει το έργο της Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλη, αλλά και οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης χρειάζεται να έχουν μία καθημερινή συμμετοχή με ιδέες, προτάσεις και λύσεις ώστε η Ελληνική κοινωνία να μην χάσει την ελπίδα της για το μέλλον…

Φαίνεται να είστε αισιόδοξη για το μέλλον, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Έχετε κάποιον βάσιμο λόγο για αυτό;

Πράγματι διατηρώ μία αίσθηση αισιοδοξίας, καθώς έχω δει στην πράξη πως όταν κάποιος εργάζεται συστηματικά και οι στόχοι του είναι ειλικρινείς και ρεαλιστικοί, στο τέλος έχει θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, βασίζομαι πολύ στις συνεργασίες και, εδώ στην Πέλλα, έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία και το ίδιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής. Όπως ανέφερα, η Πέλλα διαθέτει σημαντικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό που μπορούν πραγματικά να μεγαλουργήσουν και φαίνεται να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση…

Σας ευχαριστώ θερμά για την συνομιλία.

Και εγώ σας ευχαριστώ και κυρίως για το περιεχόμενο της συζήτησής μας που κάλυψε μεγάλο εύρος θεμάτων τα οποία νομίζω ότι απασχολούν τους πολίτες της Πέλλας.