Στη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών της Ασίας και σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου παγκοσμίως συμμετέχει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην προσπάθειά της να «ανοίξει» τη μεγάλη αγορά της Κίνας, αλλά και νέους δρόμους για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή και προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην περιοχή συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση SIAL China 2017 που διοργανώνεται για 18η φορά στο New International Expo Center στη Σαγκάη το διάστημα από 17 έως 19 Μαΐου 2017.
Η SIAL China με ετήσια παρουσία επί 18 χρόνια, αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη έκθεση στην περιοχή. Συμπεριλαμβάνεται στο γκρουπ εκθεσιακών γεγονότων της SIAL, ηγετικής ευρωπαϊκής έκθεσης, που ξεκίνησε από 1964 στο Παρίσι και σταδιακά επεκτάθηκε με επτά πλέον διεθνούς εμβέλειας εκθεσιακά γεγονότα παγκοσμίως. Η έκθεση εδρεύει στην Σαγκάη, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη στην Κίνα, διεθνές οικονομικό και εμπορικό διαμετακομιστικό κέντρο με το πιο πολυάσχολο λιμάνι παγκοσμίως.
Η SIAL China παραδοσιακά προσελκύει το ενδιαφέρον των σημαντικότερων εισαγωγέων, διανομέων, επαγγελματιών λιανικής και χονδρεμπόρων της Κίνας. Βρίσκεται ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα εκθεσιακά γεγονότα του κόσμου και αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου προϊόντων διατροφής, οίνου, και τροφίμων, στην αγορά της Κίνας και της Κεντρικής Ασίας. Ξεχωρίζει για την ποιότητα και τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των επισκεπτών, προσελκύοντας πάνω από 77.000 επισκέπτες από την ευρύτερη αγορά της Κίνας και περί τους 3.000 εκθέτες.
Η έκθεση θα φιλοξενήσει εταιρείες με προϊόντα της κατηγορίας τροφίμων και ποτών όπως: φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος, αλλαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, έλαια και λίπη, κονσέρβες, έτοιμα γεύματα, θαλασσινά και ψάρια, αρτοποιήματα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, προϊόντα delicatessen, αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά, κρασί, αλκοολούχα ποτά κ.ά.
Στο πλαίσιο της SIAL China 2017 θα πραγματοποιηθεί και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο την ενίσχυση της εκθεσιακής παρουσίας των συμμετεχόντων.
Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι οινοποιητικές, επεξεργασίας ελιάς, παραγωγής ελαιολάδου, αβγών, δημητριακών και άλλων τροφίμων.
Την αποστολή θα συνοδεύσει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Ως Περιφέρεια οργανώσαμε την πρώτη μας παρουσία στη SIAL China, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειάς μας για εξωστρέφεια των εκλεκτών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή μας. Συμμετέχουμε σε μια σειρά από διεθνείς εκθέσεις, ώστε η ποιότητα και η αξία των ‘προϊόντων – σημαία’ της μακεδονικής γης να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή αναγνωρισιμότητα. Πέρσι συμμετείχαμε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στη SIAL Paris 2016, στη Γαλλία, ενώ φέτος πηγαίνουμε στην κινεζική αγορά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών της περιοχής μας. Έχουμε εξασφαλίσει προνομιακό χώρο στην έκθεση και στόχος μας είναι να έχουμε ποιοτική και αξιοπρόσεχτη συμμετοχή, αφού τόσο η αγορά της Κίνας, όσο και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων αγορών παγκοσμίως θα δώσουν το παρών. Οι επιχειρήσεις μας θα έχουν τη δυνατότητα προώθησης των ποιοτικών προϊόντων τους και σύναψης συμφωνιών, ενώ θα παρουσιάσουμε και τη ‘Μακεδονική Κουζίνα’, με συνταγές που βασίζονται σε εκλεκτά παραδοσιακά υλικά και προϊόντα της μακεδονικής γης, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες επισκέπτες και εκθέτες να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με τις γεύσεις της Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας», επισήμανε ο κ. Παπάς.