Θεοδώρα Τζάκρη: Δόσεις που φτάνουν και τις 360, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ως και 3 χρόνια και κούρεμα ως και 50% του τιμήματος παραχώρησης και των τόκων υπερημερίας δίνουν λύση στο αδιέξοδο δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έτυχαν Εργατικής Κατοικίας σε Οικισμούς ανά την Επικράτεια

Με ενιαία τιμή μονάδος κατοικίας που ανέρχεται στα 304,41 ευρώ το τ.μ. θα γίνει ο επανυπολογισμός του συνολικού τιμήματος παραχώρησης για όλες τις κατοικίες στους οικισμούς του πρώην ΟΕΚ

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 κατά την οποία ο κ. Μάριος Μουζάλας σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέα Νεφελούδη και ο κ. Π. Παπαντωνάκος σύμβουλος της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ κ. Καραμεσίνη παρουσίασαν τις νέες ρυθμίσεις της Υπουργικής Απόφασης που δίνουν λύση στο αδιέξοδο δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έτυχαν Εργατικής Κατοικίας σε Οικισμούς ανά την Επικράτεια .
Η κ. Τζάκρη κατά την παρέμβασή της στην εκδήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στην Υπουργική Απόφαση που θα παρουσιαστεί σήμερα από τα δύο στελέχη του Υπουργείου Εργασίας συμπεριλαμβάνονται σημαντικές ρυθμίσεις που δίνουν λύση στο αδιέξοδο δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις που αντιστοιχούν στο τίμημα της παραχώρησης της εργατικής κατοικίας που απέκτησαν από τα αποθεματικά του τ. ΟΕΚ.
Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορη απέναντι στο πρόβλημα αυτό, καθώς σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 32.000 περίπου δικαιούχοι οικιστές δεν αποπληρώνουν το σύνολο της δόσης τους και επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας και πρόσθετες προσαυξήσεις που αθροίζονται στις οφειλόμενες δόσεις, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της υπερχρέωσης και να κινδυνεύουν με απώλεια της πρώτης κατοικίας τους.
Σημειώνεται επίσης ότι έχει ήδη ψηφιστεί και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ από τις 30 Οκτωβρίου του 2016 ειδική ρύθμιση που αφορά μόνο τους άνεργους οικιστές, η οποία ενεργοποιείται με την ίδια υπουργική απόφαση. Από την ρύθμιση αυτή προβλέπεται ότι ο άνεργος δανειολήπτης μπορεί με αίτησή του προς τον ΟΑΕΔ να ζητήσει την αναστολή της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του άληκτου κεφαλαίου του δανείου του για 12 μήνες, με δυνατότητα παράτασης της αναστολής για επιπλέον 12 μήνες.
Από τις ρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν σήμερα προβλέπονται περισσότερες δόσεις που φτάνουν μέχρι και τις 360, αλλά και λοιπές διευκολύνσεις όπως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των οφειλομένων μέχρι και 3 χρόνια για τους άνεργους, μακροχρόνια άνεργους ή ασθενείς δικαιούχους, καθώς επίσης και σημαντική απομείωση – κούρεμα του τιμήματος παραχώρησης της κατοικίας σε περιπτώσεις ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και πιο συγκεκριμένα κατά 50% σε πολύτεκνους με 5 παιδιά και κατά 20% στους λοιπούς πολύτεκνους, τρίτεκνους, συνταξιούχους, οικογένειες έχουσες προστατευόμενο μέλος, Αμεα ή άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 67% ή σε περίπτωση χηρείας κλπ, πάγιες ρυθμίσεις ανάλογα με το ποσοστό αποπληρωμής του οφειλόμενου τιμήματος κοκ.
Θα ήθελα όμως να επισημάνω και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Την έκδοση της Υ.Α. 3153/17-2-2017 με την οποία προσδιορίζεται ενιαία τιμή μονάδος κατοικίας που ανέρχεται στα 304,41 ευρώ το τ.μ. για όλες τις οικίες σε οικισμούς του πρώην ΟΕΚ βάσει της οποίας θα γίνει ο επανυπολογισμός του συνολικού τιμήματος παραχώρησης και για τις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμη το οριστικό παραχωρητήριο και για τις περιπτώσεις στις οποίες αυτό έχει εκδοθεί αλλά ισχύει μεγαλύτερη τιμή ανά τ.μ. κατοικίας, έτσι ώστε αν έχει καταβληθεί το 60% του συνολικού τιμήματος, το υπόλοιπο 40% να διαγράφεται κι αν καταβληθεί μεγαλύτερο ποσοστό από το 60% του συνολικού τιμήματος σύμφωνα πάντα με τον νέο υπολογισμό αυτό να επιστρέφεται μέσα σε μία πενταετία. Μάλιστα αν έχουν παρέλθει 5 χρόνια από την έκδοση του παραχωρητηρίου και έχει καταβληθεί το 50% του συνολικού τιμήματος να διαγράφεται αυτόματα το υπόλοιπο 50% κι αν έχει καταβληθεί περισσότερο από αυτό θα επιστρέφεται μέσα σε 5 χρόνια στους δικαιούχους.
Με τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στον αναθεωρημένο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, υπάρχει πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διατάξεων με τις οποίες προστατεύονται το υπερχρεωμένο νοικοκυριό και ο επιχειρηματίας που σώρευσαν χρέη εξαιτίας της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα τελευταία 8 χρόνια την πατρίδα μας, ώστε να διασώσει την πρώτη κατοικία του ή την επιχείρησή του με όφελος τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία ευρύτερα».

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 13097/661 (ΦΕΚ 1403Β/25-4-2017)
«Ρύθμιση ληξιπροθέσμων και μη ληξιπροθέσμων οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ως άνω οφειλών»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Η Υπουργική Απόφαση αφορά σε δικαιούχους τ. ΟΕΚ οι οποίοι έτυχαν Εργατικής Κατοικίας σε οικισμούς ανά την Επικράτεια ως κληρούχοι ή ως κληρονόμοι αυτών ή μέσω γονικής παροχής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας είναι η ιδιοκατοίκηση του δικαιούχου στην παραχωρηθείσα Εργατική Κατοικία και η υποβολή σχετικού αιτήματος κατά τα κατωτέρω:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
Α΄ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: δικαιούχοι με παραχωρητήρια χρήσης που αναμένουν την έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων.
Β΄ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: δικαιούχοι με οριστικά παραχωρητήρια που βρίσκονται εντός χρονικού διαστήματος εξόφλησης οφειλομένων ή προεξόφλησαν με έκπτωση 40%.
Γ΄ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: δικαιούχοι με οριστικά παραχωρητήρια για τους οποίους έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΔΟΣΕΩΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ
Α΄ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: 360 μηνιαίες δόσεις
Β΄ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: (α) 360 μηνιαίες δόσεις ή
(β) διατήρηση των αναγραφόμενων στο οριστικό παραχωρητήριο δόσεων, κατόπιν αιτήματος του δικαιούχου και με έκπτωση 20% (δυνατότητα παραίτησης της εκπτώσεως σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής).
Γ’ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: οι δικαιούχοι δύνανται να αιτηθούν πρόσθετο χρόνο αποπληρωμής -από τον προβλεπόμενο στο οριστικό παραχωρητήριο- 10 ετών (120 δόσεις), αρχής γενομένης από της υποβολής σχετικού αιτήματος.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ
Δικαιούχοι όλων των παραπάνω περιπτώσεων κατόπιν σχετικού, πλήρως αιτιολογημένου, αιτήματος δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής μηνιαίας δόσης (χωρίς τόκους υπερημερίας ή άλλες κυρώσεις) για έξι (6) μήνες. Η εν λόγω διευκόλυνση παρέχεται για έξι εξάμηνα, ήτοι παρέχεται κατ’ ανώτατο όριο επιμήκυνση αποπληρωμής των οφειλομένων για τρία (3) έτη.
ΛΟΓΟΙ ΕΝΤΑΞΗΣ: απώλεια εργασίας, μακροχρόνια ανεργία, ασθένεια κ.λπ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: καθορίζονται με απόφαση Δ.Σ. ΟΑΕΔ.
Επισήμανση: υπερήμερος στην καταβολή οφειλών δικαιούχος (διάστημα πέραν των 4 μηνών) ειδοποιείται από την Υπηρεσία για προσκόμιση δικαιολογητικών που να αποδεικνύουν την αιτιολογημένη καθυστέρησή του – την αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεών του. Σε περίπτωση:
α) αιτιολογημένης καθυστέρησης, παρέχονται από το Δ.Σ. ΟΑΕΔ πρόσθετες διευκολύνσεις,
β) μη αιτιολογημένης καθυστέρησης, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες.

ΑΠΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
 50% επί του τιμήματος παραχώρησης για δικαιούχους πολύτεκνους
(η ιδιότητα του πολυτέκνου διαπιστώνεται κατά τον κρίσιμο χρόνο της υποβολής του απογραφικού δελτίου για συμμετοχή στην κλήρωση κατοικιών), προστάτες 5 παιδιών και άνω (παρ. 1 άρθρο 33 Ν.2224/1994 ΦΕΚ 112/Β/6.7.1994).
 20% επί του τιμήματος παραχώρησης για δικαιούχους των κατωτέρω κατηγοριών:
α. Δικαιούχοι με 3 ή 4 προστατευόμενα μέλη – παιδιά
β. Μονογονεϊκές οικογένειες
γ. Χηρεία με τουλάχιστον ένα προστατευόμενο μέλος – παιδί
δ. Οικογένειες με προστατευόμενο μέλος ΑμΕΑ
ε. Οικογένειες με μέλος με διαπιστωμένη αναπηρία 67% και άνω
ζ. Συνταξιούχοι
[Απόσπασμα Υ.Α, Γεν. Ρυθμίσεις παρ.9:
Δικαιούχος που τυχόν εμπίπτει σε περισσότερες από μία των παραπάνω κατηγοριών, επιλέγει μία εξ αυτών για να ενταχθεί.
Οι παραπάνω απομειώσεις δεν εφαρμόζονται αθροιστικά και δεν εφαρμόζονται εκ νέου όσες από αυτές έχουν τυχόν χρησιμοποιηθεί ήδη από το δικαιούχο (π.χ. η διάταξη Πολυτέκνων στις περιπτώσεις Β και Γ του Δευτέρου Κεφαλαίου).
Η ισχύς των αναφερόμενων παραπάνω χαρακτηριστικών του δικαιούχου, εξετάζεται κατά την ημερομηνία αίτησης του για την ένταξη στις ρυθμίσεις της παρούσας].

ΠΑΓΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΛΟΣΧΕΡΟΥΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ
 Καταβολή εντός ενός (1) έτους 50% της οφειλής → έκπτωση 50%
 Καταβολή εντός πέντε (5) ετών 60% της οφειλής → έκπτωση 40%
 Καταβολή εντός δέκα (10) ετών 80% της οφειλής → έκπτωση 20%
Κρίσιμος χρόνος υπολογισμού: ημερομηνία έκδοσης του Οριστικού Παραχωρητηρίου για την περίπτωση Α και για τις περιπτώσεις Β και Γ η ημερομηνία καθορισμού της οφειλής από την Υπηρεσία.
Ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις Α, Β και Γ.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ (ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ)
ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ: χρεούμενη επιφάνεια (τ.μ.) x 304,41 €/τ.μ. Για όσους οικισμούς η τιμή μονάδος κατοικίας έχει καθοριστεί με απόφαση Δ.Σ. του φορέα και είναι μικρότερη των 304,41 €/τ.μ. παραμένει ως έχει.
ΤΕΛΙΚΟ ΤΙΜΗΜΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ: τιμή παραχώρησης – εκπτώσεις (πολυτέκνων 50% – λοιπών κατηγοριών 20%).
ΟΦΕΙΛΗ Ή ΝΕΑ ΟΦΕΙΛΗ: τελικό τίμημα – καταβληθέντα ποσά (χωρίς υπολογισμό των τόκων υπερημερίας).
ΠΟΣΟ ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: καταβληθέντα ποσά (αφαιρουμένων τόκων υπερημερίας) – νέα τιμή παραχώρησης (εφόσον αυτή προκύπτει μικρότερη των καταβολών).

ΟΡΟΙ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΥΤΗΣ
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α
 Απαιτείται υποβολή αιτήματος δικαιούχου, για την υπαγωγή του στη ρύθμιση, μέχρι την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου.
 Από της λήψεως της υπ’ αριθ. 536/13/28-2-17 απόφασης Δ.Σ. ΟΑΕΔ κατ’ εξουσιοδότηση της Υ.Α. 3153/195/14-2-17 εποπτεύοντος Υπουργού και εφεξής ισχύει ενιαία τιμή μονάδος κατοικίας, ύψους 304,41 €/τ.μ. για όλες τις κατοικίες σε οικισμούς τ. ΟΕΚ ανά την Επικράτεια, που δεν έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια, αλλά και για όσους οικισμούς έχει ανακοινωθεί από το Δ.Σ. ΟΑΕΔ τιμή μονάδας παραχώρησης μεγαλύτερη των 304,41 €/τ.μ. για τους οποίους γίνεται επανυπολογισμός της τιμής παραχώρησης. Μετά τον επανυπολογισμό αφαιρείται από το τελικό τίμημα παραχώρησης ποσό που έχει καταβληθεί από τον δικαιούχο κατά τα οριζόμενα στο συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης.
Στις τυχόν καθυστερημένες μηνιαίες καταβολές που όριζε το προσωρινό παραχωρητήριο δεν επιβάλλεται τόκος υπερημερίας.
 Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες, βάση του προσωρινού παραχωρητηρίου, οφειλές φτάνουν σε ποσοστό 60% της τιμής παραχώρησης, παρέχεται έκπτωση 40% και η κατοικίας θεωρείται εξοφληθείσα.
 Το υπερβάλλον του 60% καταβληθέν ποσό επιστρέφεται στον δικαιούχο κατόπιν απόφασης Δ.Σ. ΟΑΕΔ και όχι πέραν της πενταετίας.
Ισχύουν οι κατά τα ανωτέρω αναφερθείσες πάγιες ρυθμίσεις προεξόφλησης.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Β
Ενήμεροι δικαιούχοι
 Για υπαγωγή στις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης απαιτείται, εντός εξαμήνου από της δημοσιεύσεώς της (25-4-2017), δηλ. μέχρι 24-10-2017 (με δυνατότητα παράτασης ενός εξαμήνου), υποβολή αιτήματος δικαιούχου για επανυπολογισμό της τιμής μονάδος παραχώρησης, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 304,41 €τ/μ.
 Σε περίπτωση που τα καταβληθέντα φτάνουν σε ποσοστό 60% της νέας τιμής παραχώρησης και ο δικαιούχος βρίσκεται εντός του προβλεπόμενου χρόνου των 5 ετών από την έκδοση του παραχωρητηρίου, παρέχεται έκπτωση 40%. Το υπερβάλλον του 60% καταβληθέν ποσό επιστρέφεται στον δικαιούχο κατόπιν απόφασης Δ.Σ. ΟΑΕΔ και όχι πέραν της πενταετίας.
 Σε κάθε άλλη περίπτωση, αφού προσδιοριστεί η νέα τιμή παραχώρησης κατοικίας και γίνει συμψηφισμός των καταβληθέντων ποσών (μη υπολογιζομένων των τόκων υπερημερίας) καθορίζεται ο αριθμός και το ύψος των δόσεων σε 360 ή στις αρχικά υπολειπόμενες με βάση το αίτημα του δικαιούχου, οπότε τυγχάνει έκπτωσης 20%.
Κρίσιμος χρόνος έναρξης καταβολής των δόσεων: ημερομηνία ορισμού της νέας οφειλής από την Υπηρεσία.

Μη Ενήμεροι δικαιούχοι
 Για υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας Απόφασης απαιτείται, εντός εξαμήνου από της δημοσιεύσεώς της (25-4-2017), δηλ. μέχρι 24-10-2017 (με δυνατότητα παράτασης ενός εξαμήνου), υποβολή αιτήματος δικαιούχου για επανυπολογισμό της τιμής μονάδος παραχώρησης, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 304,41 €τ/μ.
 Προσδιορίζεται η νέα τιμή παραχώρησης κατοικίας και αφού γίνει συμψηφισμός των καταβληθέντων ποσών (μη υπολογιζομένων των τόκων υπερημερίας) καθορίζεται ο αριθμός και το ύψος των δόσεων.
 Το ποσό των τόκων υπερημερίας που προκύπτει λόγω των ληξιπροθέσμων οφειλών απομειούται κατά ποσοστό 50% και κατανέμεται ισομερώς στον αριθμό των δόσεων και παρακολουθείται εκ παραλλήλου.
Ισχύουν οι κατά τα ανωτέρω αναφερθείσες πάγιες ρυθμίσεις προεξόφλησης.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Γ
 Για υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας Απόφασης απαιτείται, εντός εξαμήνου από της δημοσιεύσεώς της (25-4-2017), δηλ. μέχρι 24-10-2017 (με δυνατότητα παράτασης ενός εξαμήνου), υποβολή αιτήματος δικαιούχου για επανακαθορισμό των δόσεων αποπληρωμής των οφειλομένων.
 Οι δικαιούχοι δύναται να αιτηθούν πρόσθετο χρόνο αποπληρωμής -από τον προβλεπόμενο στο οριστικό παραχωρητήριο- ήτοι 10 έτη (120 δόσεις), αρχής γενομένης από της εγκρίσεως του σχετικού αιτήματος, με δυνατότητα χρήσης και της προαναφερθείσας διευκόλυνσης, δηλ. της επιμήκυνσης των τριών (3) ετών (συνολικά 13 έτη κατά ανώτατο όριο).
Κρίσιμος χρόνος έναρξης καταβολών: ορισμός από την Υπηρεσία.
 Υπολειπόμενο Χρέος: σύνολο ληξιπροθέσμων οφειλών + 50% τόκων υπερημερίας.
Ισχύουν οι κατά τα ανωτέρω αναφερθείσες πάγιες ρυθμίσεις προεξόφλησης.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
 Απαιτείται η ιδιοκατοίκηση για υπαγωγή στη ρύθμιση.
 Απαγορεύεται η πώληση ή εκμίσθωση πριν: α) την παρέλευση 10ετίας για την Α΄ περίπτωση
β) την παρέλευση 5ετίας για τη Β΄ και Γ΄ περίπτωση
Στο διάστημα αυτό των 10 και 5 ετών αντίστοιχα η υποθήκη παραμένει στον ΟΑΕΔ.
Σε αντίθετη περίπτωση χάνεται το δικαίωμα των εκπτώσεων και επιστρέφεται το ωφέλημα από τον δικαιούχο στον ΟΑΕΔ, ώστε να του επιτραπεί η άρση της υποθήκης.