Τη Δευτέρα 8 Μαΐου έγινε νέα συνάντηση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας που ασχολούνται με την έρευνα στο θέμα της μελισσοκομίας, με σκοπό να συνεχιστεί η συζήτηση που άρχισε από τις 20 Απριλίου για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαστηρίων Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Η συζήτηση για τις δράσεις του νέου Προγράμματος Μελισσοκομίας συνεχίστηκε και επικεντρώθηκε αυτή τη φορά σε θέματα όπως η ανάγκη εξειδικευμένων αναλύσεων για τη διαπίστωση της νοθείας στη γεωγραφική προέλευση του μελιού, η ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών από τα υπάρχοντα διαπιστευμένα εργαστήρια για κάλυψη του εύρους των απαιτούμενων αναλύσεων, οι προτεραιότητες για έρευνα θεματικών πεδίων όπως η μελέτη του αμιγούς χαρακτήρα ελληνικών μελιών, η μελέτη νέων τύπων μελιών, η συστηματική παρακολούθηση των ασθενειών, η δημιουργία εθνικής στρατηγικής για τη παρακολούθηση των ασθενειών, η ανάγκη ισορροπιών ερευνητικών προτεραιοτήτων ανάμεσα στους τρεις άξονες του μελισσοκομικού ενδιαφέροντος «φυτά- μέλισσα- προϊόντα», η γενετική βελτίωση της μέλισσας και το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας για προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ.
Ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας συμπράξεων εργαστηρίων για την ανάλυση της προέλευσης του μελιού για τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων, την ανάγκη δημιουργίας κριτηρίων για τη κατηγοριοποίηση της νοθείας και τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση του προγράμματος Μελισσοκομίας. Τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον του για τον έλεγχο της νοθείας του μελιού με νέου τύπου εργαστηριακές αναλύσεις και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη διάθεσή τους να βοηθήσουν στο έργο της πολιτικής ηγεσίας με προτάσεις και παρατηρήσεις. Η συζήτηση θα συνεχιστεί με πρόσκληση όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από το θέμα της μελισσοκομίας, προκειμένου να αποσαφηνιστούν επιμέρους ζητήματα ώστε να δημιουργηθούν οι άξονες μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του κλάδου.