«Ο Πρωτογενής Τομέας μπορεί να προσφέρει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας»

«Η Κοινή Γεωργική Πολιτική πυλώνας ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και στήριξης των νέων αγροτών».

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν έθεσε τα παρακάτω ζητήματα προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

«Στην χώρα μου την Ελλάδα, οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρές αρνητικές προκλήσεις.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων επτά ετών έχει πλήξει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στην Ελλάδα και έχει επηρεάσει αρνητικά τη δημογραφική εξέλιξη της χώρας.

Έχει δημιουργήσει περιορισμό των θέσεων εργασίας και έχει ανεβάσει πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης τα ποσοστά ανεργίας.

Δεδομένης, λοιπόν, της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, αλλά και του σχεδιασμού της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την περίοδο μετά το 2020, πώς θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σας, η γεωργική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει και να βοηθήσει αποτελεσματικότερα στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές;»

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν συμφώνησε με την τοποθέτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη και δεσμεύτηκε ότι στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της ΚΓΠ αλλά και της μελλοντικής ΚΓΠ, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες και να ληφθούν περισσότερες δράσεις ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού του γεωργικού τομέα και των αγροτικών περιοχών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην παροχή βασικών υπηρεσιών, στα ευρυζωνικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας, στην πρόσβαση στη γνώση και στις συμβουλές που δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των γεωργικών επιχειρήσεων.