Θέλω να ευχαριστήσω και τους ερωτώντες για την ευκαιρία που μας δίνουν να συζητήσουμε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Ομολογώ ότι άκουσα με πάρα πολλή προσοχή τις ερωτήσεις και κυριολεκτικά μου άρεσε περισσότερο από όλα η αυστηρότητά σας.

Ξέρετε ότι μου αρέσει πάρα πολύ να είμαι αυστηρός και εγώ με τους συνεργάτες μου, γιατί η αυστηρότητα εξωθεί τον κάθε άνθρωπο να γίνεται καλύτερος στη δουλειά του.
Εάν, όμως, αυτή τη στιγμή συζητήσουμε για την αυστηρότητά σας, θα ήθελα αυτή την αυστηρότητα να την έχετε και με τους εαυτούς σας. Η αυστηρότητα είναι θαυμάσια για την Αντιπολίτευση και νομίζω ότι σας ταιριάζει πάρα πολύ αυτός ο ρόλος. Καθίστε, λοιπόν, σε αυτή τη θέση, καθίστε για πάρα πολλά χρόνια, όπως θα σας αποδείξω, για να εξαντλείτε την αυστηρότητά σας πάντα απέναντι στους άλλους.
Θα ξεκινήσω με τα χρήματα, τα οποία δόθηκαν από το 2007 μέχρι σήμερα. Να θυμηθούμε τα απόλυτα νούμερα, τα οποία είναι και τα μόνα που δεν μπορούν υποστούν καμία, μα καμία λεκτική βελτίωση.
Το 2007, λοιπόν, η συνολική δημόσια δαπάνη, μαζί με την κοινωνική συμμετοχή, προς τους αγρότες ήταν περίπου 282 εκατομμύρια, το 2008 ήταν 288 εκατομμύρια και το 2009 ήταν 225 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι εκείνες οι χρονιές είναι και οι ουρές του προηγούμενου προγράμματος, όπως γίνεται πάντα. Το 2010, που τελειώνει η ουρά και πιεζόμαστε, το ποσό φτάνει στα 655 εκατομμύρια. Ήταν μαζί το παλιό και το καινούριο Πρόγραμμα την ίδια χρονιά, το 2010, γιατί θα εκκρεμούσαν ουρές και από το 2006. Έτσι γίνεται πάντα, με τις γνωστές καθυστερήσεις.
Το 2011 το ποσό πέφτει στα 433 εκατομμύρια, το 2012 στα 403 εκατομμύρια, το 2013 ανεβαίνει πια στα 557 εκατομμύρια και το 2014 στα 593 εκατομμύρια.
Και γίνεται το ρεκόρ τώρα, γιατί αναλαμβάνουμε εμείς. Κλείνουμε το πρόγραμμα και όλα αυτά που αναφέρθηκαν και φθάνουμε στο ρεκόρ του 718. Και ο κ. Θεοχαρόπουλος λέει «εύλογο είναι, όλοι πιέζονται στο ν+2». Και το ν+2, πράγματι, είναι το 2015.
Αυτό, όμως, που δεν λέτε είναι το 2016, που δεν είναι πλέον η ουρά και το ν+2. Είναι 650, εκεί που την ίδια χρόνια εσείς -το ν+2 σας, το ν+3 σας- ήσασταν στο 225.
Και θα πω μετά ότι εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον εαυτό μας, ενώ εσείς ήσασταν πάντα κατευχαριστημένοι με τον εαυτό σας.
Να αναφέρω ένα άλλο παράρτημα και να σας θυμίσω ότι επί των ημερών σας, το 2005, η Ελλάδα είχε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του αγροτικού τομέα 8.536.000.000 ευρώ. Δεν έχω τα προηγούμενα, γιατί, αν θυμάμαι καλά, πριν, τις προηγούμενες χρονιές, ήταν πάνω από 10.000.000.000 ευρώ και μιλάμε για χρονιές προ κρίσης.
Καταφέρατε, λοιπόν, το 2013 και ρίξατε αυτό το ποσό στο ιστορικό ναδίρ. Το ιστορικό ναδίρ είναι μόνο 5.794.000.000 ευρώ. Αυτή ήταν η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του αγροτικού τομέα επί των ημερών σας.
Και να πω και για προ κρίσης; Το 2008 -προ κρίσης- είχε πέσει από τα 10 περίπου που ήταν στις αρχές του 2000 στο 6,793. Και αυτό το 2008 που δεν υπήρχε ακόμα κρίση.
Αν δείτε τα νούμερα, χάθηκε σε απόλυτα νούμερα προ κρίσης επί της κυβέρνησής σας, γύρω στο 22% του αγροτικού ΑΕΠ. Δεν μιλάω για ποσοστά, γιατί πολύ σωστά κάποιοι Βουλευτές είπαν να μη μιλάμε για ποσοστά.
Και πάω στις απορίες σας. Εκφράσατε πολλές απορίες και κυρίως για τη βιολογική καλλιέργεια, η οποία πραγματικά είναι και της αρμοδιότητάς μου.
Η πρώτη απορία έχει να κάνει με το γιατί δώσαμε παρατάσεις. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η παράταση ήταν απεγνωσμένη έκκληση των κτηνοτρόφων μας, διότι οι κτηνοτρόφοι και οι βασικές μονάδες των κτηνοτρόφων, οι οποίες έχουν πάνω από τρεισήμισι ζωικές μονάδες ανά εκτάριο, θα έφθαναν να παίρνουν κάτω από 80 ευρώ ανά ζωική μονάδα.
Ανεβείτε στις Σέρρες, ανεβείτε στη Θεσσαλία και κοιτάξτε τις μεγάλες παραγωγές και θα δείτε ότι ήταν σε απόγνωση οι άνθρωποι. Ουσιαστικά, δεν ήξεραν αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να μπουν στο Πρόγραμμα, γιατί θα έπαιρναν ψιχία. Και αν δείτε τα νούμερα για το ποιοι μπήκαν εκείνες τις τελευταίες μέρες, θα δείτε ότι εκείνες τις τελευταίες μέρες τα νούμερα είναι κυρίως για τους κτηνοτρόφους, τους πραγματικούς κτηνοτρόφους που θα μπουν.
Μιλήστε μαζί τους! Δεν έχετε μιλήσει ποτέ μαζί τους.
Και εδώ θα γυρίσω στα άλλα νούμερα, γιατί ήδη από τις 23 του μηνός που έληξε το Πρόγραμμα το Μέτρο 1.1 ήταν στο μείον 168 -ήδη είχε εκτροχιαστεί- το μέτρο 1.2 ήταν στο μείον 21 εκατομμύρια, το μέτρο 2.1 ήταν μείον 258 –αυτό που επικαλείστε ότι εξαιτίας της παράτασης έγινε, ήταν ήδη εκτροχιασμένο- και φυσικά, το μέτρο 2.2 ήταν εξίσου εκτροχιασμένο, ήταν μείον 73.
Ούτως ή άλλως, λοιπόν, εμείς είχαμε δυο επιλογές, ή θα μοιράζαμε μόνο στις περιοχές NATURA -αυτό που κάναμε στη φυτική, γιατί στη φυτική έβγαιναν τα νούμερα- ή θα έπρεπε να ανασχεδιάσουμε το μέτρο.
Εδώ, λοιπόν, εμείς επιλέξαμε να ανασχεδιάσουμε το μέτρο και αυτό ήταν, άλλωστε και το αίτημα των βιοκαλλιεργητών. Έγινε εκτεταμένος διάλογος λόγω του ότι, όπως πολύ σωστά είπε ο κύριος Υπουργός, είχαμε εξήντα πέντε χιλιάδες αιτήσεις.
Εμείς ξέραμε ότι ήταν πιθανόν να επαναπροκηρύξουμε το μέτρο της κτηνοτροφίας, αυτό που κάνουμε τώρα δηλαδή. Όμως, ένα ήταν σίγουρο: Εάν δεν το επαναπροκηρύσσαμε και μοιράζαμε τα λεφτά έστω στους NATURA, τα λεφτά που θα έπαιρναν αυτοί οι κτηνοτρόφοι, αν δεν είχαμε κάνει τη διόρθωση και την παράταση, θα ήταν ψιχία. Βάλτε τα νούμερα κάτω, αν ξέρετε στοιχειώδη μαθηματικά.
Και γυρίζω, λοιπόν, σε μια δεύτερη απορία. Λέτε ότι δεν έχουμε δώσει το 2015, ότι χρωστάμε λεφτά από το 2015. Πράγματι, είναι γεγονός ότι ακόμα δεν έχει εκκαθαριστεί όλο το 2015. Να θυμίσω, βέβαια, ότι στο τέλος του 2016, πριν από έξι μήνες, ακόμα παλεύαμε να ξεκαθαρίσουμε τις δικές σας ανομίες, το 2009, το 2010, το 2011, το 2012, το 2013, το 2014. Κάναμε ρεκόρ, μέσα σε έναν χρόνο εκκαθαρίσαμε. Και γιατί υπήρχαν οι καθυστερήσεις; Πάλι επειδή μιλάμε σε αγρότισσες και αγρότες, επειδή είχαμε τα πολυώροφα χωράφια, για τα οποία έχουμε φάει δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια πρόστιμα.
Τα μετακινούμενα χωράφια ήταν η φαυλότητα, η οποία βέβαια χτύπαγε στον βιοκαλλιεργητή. Και χτύπαγε στον βιοκαλλιεργητή, γιατί αυτός δεν μπορεί το χωράφι να το πηγαίνει πέρα δώθε, γιατί έχει βέβαια πιστοποιήσεις και στο χωράφι είναι κλειδωμένα τα δεκατρία ψηφία. Τα «πολυώροφα» χωράφια, όμως, ήταν δική σας εφεύρεση. Ήταν το πελατειακό σας κράτος που το δημιούργησε αυτό το ανοσιούργημα.
Και γυρίζω τώρα στην τρίτη απορία, τη NATURA. Διάβασα ότι τη NATURA -και μάλιστα, νομίζω, σε δήλωση δικού σας Βουλευτή- την έφερε ο Τσιρώνης, ο οικολόγος πράσινος, και πέταξε έξω ολόκληρες περιοχές. Εδώ εκφράζω πραγματικά απορία, κύριε Πρόεδρε. Είστε επιστημονικά αδαείς; Επικίνδυνα αδαείς; Πάσχετε από πολιτικό αλτσχάιμερ; Είστε εθισμένοι σε μικροπολιτική;
Η NATURA είναι στο 2014 από τη δική σας εισήγηση. Ποτέ δεν άλλαξε. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε. Και για να είμαι τίμιος και για να μην κάνουμε φθηνή αντιπολίτευση, την εποχή που σχεδιάστηκε ήταν πιθανότατα και ορθό μέτρο. Γιατί όταν τότε είχαμε δεκατέσσερις με δεκαπέντε χιλιάδες βιοκαλλιεργητές, πιθανότατα πραγματικά έπρεπε να προηγηθεί η NATURA, γιατί είναι ευαίσθητες περιοχές, και καλό είναι να έχουμε καλές πρακτικές. Αγροπεριβαλλοντικό είναι το μέτρο.
Το ξέρω ότι ούτε εσείς μπορούσατε να προβλέψετε ότι το 2014 θα έχουμε εξήντα πέντε χιλιάδες αιτήσεις και η NATURA στην κτηνοτροφία θα υπερβούν τα πάντα, στη δε γεωργία θα φάνε όλο το πρόγραμμα, που εκεί, όμως, ήμασταν αναγκασμένοι να το δώσουμε βάσει νόμου. Και το ξέρετε πολύ καλά.
Η NATURA, ήταν δική σας επιλογή, που από κανέναν δεν αμφισβητήθηκε, και κανένας σε καμία διαβούλευση δεν έφερε αντίρρηση. Και βγαίνετε και λέτε ότι είναι μέτρο του Τσιρώνη; Ευχαριστώ πολύ για το κομπλιμέντο. Εσείς το βγάλατε.
Απορία τέταρτη. Καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Τρεις με δώδεκα μήνες είναι σήμερα ο ΕΛΓΑ. Κοιτάξτε τα νούμερα, γιατί ακούστηκε κι αυτό. Και ρωτάω: Θυμάστε επί των ημερών σας να μας πείτε ποιες ήταν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και πόσα χρόνια περίμεναν οι άνθρωποι; Θυμάστε τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ με το κενό των δισεκατομμυρίων που νοικοκυρέψαμε; Τι να πω;
Αλλά θα πω και μερικά που δεν τα είπατε. Συγκαλλιέργεια. Ξέρετε τη λέξη συγκαλλιέργεια; Ξέρετε τη λέξη πολυκαλλιέργεια; Γνωρίζετε το γεγονός ότι κόβονταν από τα προγράμματά σας βιοκαλλιεργητές, επειδή έβαζαν τριφύλλι κάτω από την ελιά, για να δώσουν άζωτο, και το είχατε αυτό εξαιρέσει; Γνωρίζετε το γεγονός ότι είναι στη φύση της βιοκαλλιέργειας να έχουμε πάρα πολλά φυτά στις βραγιές, γιατί έτσι λειτουργεί η βιολογική γεωργία κι εσείς αυτά τα κόβατε; Κι αυτά τα διορθώσαμε την ύστατη στιγμή.
Μιλήσατε και για στρατηγικό σχέδιο. Ναι, εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο. Έχω μιλήσει επανειλημμένα -και δεν με παίρνει ο χρόνος σήμερα- και για τα green logistics. Τον νόμο που τώρα βάζουμε στην ΚΕΝΕ κι έρχεται στη Βουλή, να δούμε θα τον ψηφίσετε; Και εκεί βάζουμε επιτέλους τους δύο μήνες που λέει η ευρωπαϊκή οδηγία για τα νωπά.
Και ξέρετε πολύ καλά ότι στη δική σας νομοθεσία, την ευρωπαϊκή οδηγία την είχατε ενσωματώσει και λέγατε: «δύο μήνες, εκτός αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές αντίθετα». Δηλαδή, με λίγα λόγια, θα συμφωνήσει με το μεγάλο σούπερ μάρκετ ο μικρός παραγωγός που έχει νωπά και δεν θα εκβιαστεί να πάρει οκτάμηνη ή δεκάμηνη επιταγή; Αυτό είναι αντιμεταρρύθμιση, αν θέλετε να ξέρετε. Να εξυγιανθεί η αγορά, να παίρνουν οι άνθρωποι τα λεφτά στην ώρα τους.
Η αναγραφή προέλευσης γάλατος δεν σας αρέσει; Θα το δούμε. Θα το ψηφίσετε σε λίγες ημέρες που έρχεται στη Βουλή.
Εγώ, όμως, ξέρω γιατί εσείς δεν είχατε ποτέ στρατηγικό σχέδιο. Γιατί το δικό σας στρατηγικό σας σχέδιο ήταν ότι θα τα ρυθμίσει όλα η αγορά. Αυτή είναι η φιλοσοφία σας. Γιατί δεν το παραδέχεστε; Δεν θέλετε στρατηγικά σχέδια, δεν θέλετε σχεδιασμό από πάνω. Θέλετε να τα ρυθμίσει όλα η άγρια αγορά που γεμίζει μπαμπάκια εκεί που θέλει μπαμπάκια, που μετά ξεριζώνει αμπελώνες και ό,τι θέλουμε, γιατί αυτά είναι το εύκολο χρήμα και η πρόσκαιρη λύση.
Και γυρίζω σε κάτι σημαντικό. Θα μπορούσε η ελληνική δημόσια διοίκηση να είναι ταχύτερη, να μην είναι κάτω από το μέσον όρο, όπως λέτε. Ναι. Αυτό, όμως, προϋποθέτει να έχουμε καλύτερο δημόσιο. Εδώ εμείς έχουμε μερικούς υπαλλήλους οι οποίοι είναι αξιολογότατοι, αλλά είναι πάρα πολύ λίγοι.
Γιατί το δημόσιο πρώτα το παραγεμίσατε, μετά το διαφθείρατε, μετά το δυσφημήσατε και στο τέλος, το διαλύσατε κιόλας! Και με αυτό το δημόσιο, με αυτούς τους ελάχιστους ανθρώπους, θέλετε να τρέχουν τα προγράμματα, όπως τρέχουν στην Ιταλία ή τη Δανία ή τη Γερμανία.
Κοιτάξτε το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων επί του πληθυσμού, σε μια χώρα με πολύ δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο και μετά να κουνάτε και το δάκτυλο σε αυτό το δημόσιο! Γιατί συνέχεια αναμασάτε το ίδιο ιδεολόγημα. Το ιδεολόγημά σας είναι ότι το δημόσιο είναι ο εχθρός του παραγωγού και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι το δικό σας ιδεολόγημα, το άγριο ιδεολόγημα το οποίο θέλει τα πάντα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα.
Μετρήστε, λοιπόν, τους δημοσίους υπαλλήλους που διεκπεραιώνουν αυτό το πρόγραμμα. Δεν είναι δικοί μου, δεν τους διορίσαμε εμείς, εσείς τους διορίσατε, αλλά είναι ήρωες αυτή τη στιγμή.
Θα κλείσω με τρία στοιχεία, τα οποία είναι λίγο φαιδρά. Πρώτον, για το 0,5% του κ. Μητσοτάκη ξέρετε και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή, εν μέσω προϋπολογισμού 2017, δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό του 2016, από το υπερπλεόνασμα. Αυτό δεν στέκεται λογιστικά για όποιον καταλαβαίνει τι σημαίνει προϋπολογισμός κράτους.
Άρα, λοιπόν, αν είναι να δώσουμε χρήματα από υπερπλεόνασμα, μπορούμε να τα δώσουμε μόνο μήνα Δεκέμβρη, εκεί που έχουμε σοβαρή εκτίμηση αν υπάρχει υπερπλεόνασμα και όχι μήνα Μάρτη που ξαφνικά το θυμηθήκατε.
Εσείς, όμως, όταν το κάναμε αυτό με τη δέκατη τρίτη σύνταξη, το καταψηφίσατε.
Δεύτερη παρατήρηση: Ευέλικτη εργασία. Ελέχθη: Ευέλικτη εργασία. Η ευέλικτη εργασία, λοιπόν, επί των ημερών σας ανέβηκε από το 14% στο 60%. Επί των ημερών μας έχει φρενάρει και έχει πάει γύρω στο 56%. Δεν επιχαίρουμε για αυτό, αλλά σας θυμίζω ότι η ευέλικτη εργασία είναι στρατηγική σας επιλογή, είναι στο ιδεολόγημά σας ότι αυτό βελτιώνει την ανάπτυξη, βολεύει τους επιχειρηματίες και άρα, θα μειώσει τελικά την ανεργία. Δική σας εφεύρεση είναι η ευέλικτη εργασία. Αν θέλετε, πολύ θα χαρώ όλοι εδώ στη Βουλή να καταδικάσουμε την ευέλικτη εργασία. Μακάρι! Πείτε μας: Τη θέλετε ή δεν τη θέλετε; Είναι ή δεν είναι επιλογή και του ΣΕΒ και διεθνώς;
Μάλιστα, ο ΣΕΒ διαμαρτυρόταν προσφάτως -οι άνθρωποι αυτή την άποψη έχουν, σεβαστή- ότι είναι μικρότερη η ευέλικτη εργασία στην Ελλάδα από ό,τι είναι στις άλλες χώρες και το θεωρεί παράγοντα υπανάπτυξης. Εδώ να μας πείτε: Τη θέλετε ή δεν τη θέλετε; Την επιδιώκετε ή δεν την επιδιώκετε;
Τελειώνω με τα 80 εκατομμύρια της λίστας Μπόργιανς. Ναι, εμείς θα θέλαμε να έχουμε πολύ περισσότερα από τα 80 εκατομμύρια που καταφέραμε και μαζέψαμε από τη λίστα Μπόργιανς. Εσείς, όμως, την είχατε βάλει στο συρτάρι.
Σας ευχαριστώ πολύ.