Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μελιού κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μακραίωνη παράδοση στη μελισσοκομία, η οποία οφείλεται στις άριστες περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και στην εξαιρετική μελισσοκομική χλωρίδα της. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού μελιού επικεντρώνονται στις άριστες οργανοληπτικές του ιδιότητες, που οφείλονται κυρίως στην πλούσια βλάστηση της χώρας μας, αλλά και στον τρόπο που ασκείται η μελισσοκομία.

Ο συγκεκριμένος κλάδος στη χώρα μου παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αφού ο αριθμός των μελισσοκόμων κινείται αυξητικά και φτάνει τους 24.582 για την τριετία 2017-2019 σε σχέση με 21.031 την τριετία 2014-2016, ενώ η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε ότι αφορά των αριθμό των κυψελών καλύπτοντας το 10.1% της κατανομής της ΕΕ, μετά την Ισπανία 15,7% και τη Γαλλία 10,4%.

Ωστόσο τόσο οι Έλληνες όσο και οι συνάδελφοί τους Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι ανησυχούν για δύο φλέγοντα ζητήματα που είναι, το υψηλό κόστος παραγωγής τους και η ποιότητα του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ από τρίτες χώρες και αναμιγνύεται με το μέλι που παράγεται στην ΕΕ, ενώ στη συνέχεια πωλείται με την ένδειξη «μείγμα μέλιτος της ΕΕ και μη ΕΕ».
Η επισήμανση αυτή παραπλανά τους καταναλωτές επειδή δεν έχουν πλήρη στοιχεία σχετικά με την πραγματική προέλευση του μελιού ούτε τη σύνθεσή του, αφού ειδικά το μέλι που εισάγεται από την Κίνα είναι εξαιρετικά φιλτραρισμένο-ultra-filtered, καθιστώντας αδύνατη την αναγνώριση της φυτικής προέλευσης του. Αυτό το μέλι, είναι φθηνότερο σε σύγκριση με το μέλι που παράγεται στα κράτη μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου αποτελεί στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1)Ενόψει της αναθεώρησης αλλά και του μελλοντικού σχεδιασμού της ΚΓΠ για μετά το 2020, πως προτίθεται η Επιτροπή να ενισχύσει τους Ευρωπαίους αλλά και ειδικότερα τους Έλληνες μελισσοκόμους που δοκιμάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό, λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μου, ώστε το σύνολο της ζήτησης και όχι μόνο το 60% που ισχύει σήμερα, να καλυφθεί από ευρωπαϊκό μέλι και ταυτόχρονα να προστατευθεί το εισόδημα των ευρωπαίων μελισσοκόμων?

2)Προτίθεται η Επιτροπή να τροποποιήσει τους ισχύοντες κανόνες για την επισήμανση μελιού που θεσπίστηκαν με την οδηγία 2014/63 / ΕΕ, έτσι ώστε η υποχρεωτική ετικέτα της χώρας καταγωγής να περιέχει επίσης αναλογία ανάμειξης με το μέλι που προέρχεται από διαφορετική χώρα προέλευσης?