Με ιδιαίτερη ανησυχία βλέπω τις τελευταίες μέρες να διαρρέει η είδηση ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σκοπεύει να προτείνει ως όνομα για τη γειτονική χώρα των Σκοπίων το απαράδεκτο και επικίνδυνο «Μακεδονία του Βαρδάρη». Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια συγκυρία που η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αλβανών της χώρας, έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη ρητορική του «Μακεδονισμού» και ότι είναι έτοιμη να μετακινηθεί από τις μέχρι τώρα απαιτήσεις της πάνω στο ιστορικό Eλληνικό όνομα της Μακεδονίας. Βέβαια, ο στόχος τους είναι να άρει η Ελλάδα το βέτο για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ωστόσο λίγη σημασία έχει στην παρούσα φάση.

Δυστυχώς, η κυβέρνησή μας, ευρισκόμενη σε άσχημη θέση λόγω οικονομικών, μάλλον δέχεται παρασκηνιακές πιέσεις για να κλείσει το θέμα τώρα που ο λαός ασχολείται με την επιβίωσή του. Γιατί όμως να το κλείσει έτσι επιπόλαια και καταστροφικά; Γιατί να έρθει σε αντίθεση με το λαό της και ιδιαίτερα του Μακεδόνες Έλληνες, οι οποίοι εκφράζονται ξεκάθαρα χρόνια τώρα και δηλώνουν ότι ποτέ δε θα δεχτούν να παραχωρήσουν το όνομα «Μακεδονία» υπό καμία παραλλαγή σε κανέναν;

Αν θυμάμαι καλά, η επίσημη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης είναι εκείνο το γελοίο «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό». Έστω και με αυτή την επίσημη θέση, διερωτώμαι γιατί πρέπει η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Είναι γνωστό ότι η διπλανή χώρα έχει το μισό πληθυσμό με Αλβανική συνείδηση και τον άλλο μισό να αποτελείται κυρίως από ανθρώπους με Σλαβικές, Βουλγαρικές ακόμα και Ελληνικές καταβολές.

Έστω ότι η χώρα αυτή ονομάζεται «Μακεδονία του Βαρδάρη». Πώς θα ονομάζονται οι κάτοικοί της τότε; Δε θα λέγονται Μακεδόνες του Βαρδάρη; Η Γλώσσα τους δε θα λέγεται Μακεδονική του Βαρδάρη; Τι εθνικότητα θα δηλώνουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας; Μακεδονική του Βαρδάρη; Όταν οι αθλητικές τους ομάδες θα μπαίνουν στο γήπεδο να παίξουν πως θα αποκαλούν τον εθνικό τους ύμνο; Μήπως Ύμνο της Μακεδονίας του Βαρδάρη; Όταν θα είναι να τραγουδήσουν στο διαγωνισμό της Eurovision, σε ποια χώρα θα αναφέρονται; Μήπως στη Μακεδονία του Βαρδάρη; Σε κάθε περίπτωση Μακεδονία θα λένε και ότι άλλο ακολουθεί δεν θα το θυμάται κανένας. Έτσι όμως θα υπονοείται μονίμως ότι υπάρχει και άλλη Μακεδονία και άρα θα πλανάται το ερώτημα γιατί να μην είναι ενιαία η Μακεδονία. Ενώ είναι γνωστό ότι ο όρος αυτός αποτελεί μέρος της πάγιας προπαγάνδας του γειτονικού κράτους, μου κάνει εντύπωση που δεν το ξέρουν εκεί στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Όλες οι παραπάνω πραγματικές καταστάσεις που θα προκύψουν, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν στη χρήση του όρου «Μακεδονία» σκέτο, για πρακτικούς λόγους. Και τότε με ποιο δικαίωμα θα αναγκάσουμε ανθρώπους αλβανικής συνείδησης να ονομάζονται Μακεδόνες;

Η λύση στο θέμα είναι μία και απλή. Αφού συμφωνούμε σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, η γειτονική χώρα θα πρέπει να ονομαστεί με το ρεαλιστικό όνομα «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία». Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισό, που καλύπτει επαρκώς όλους τους κατοίκους της. Κεντροβαλκάνιοι οι κάτοικοι, κεντροβαλκανική η γλώσσα, κεντροβαλκανική εθνικότητα, κεντροβαλκανικός εθνικός ύμνος και ούτω καθεξής. Λύστε το τώρα μια και καλή, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε με μία κίνηση το Γόρδιο Δεσμό. Είναι ιστορική ευκαιρία για το έθνος μας, θα είναι η ιστορική δικαίωση των απανταχού Μακεδόνων.

Πέτρος Πριβαρτιτσάνης

Εκπαιδευτικός