Τη σύλληψη δύο στελεχών του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, καθώς και την κατάθεση νομοσχεδίου που απαγορεύει τις συναντήσεις εκλεγμένων βουλευτών με εργαζόμενου και που στρέφεται κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με ερώτησή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής Φ. Μογκερίνι.

Η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής :
«Τις τελευταίες δεκαετίες, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, παρατηρείται σε μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και στη Ρωσία μια επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης είναι τόσο οι αντικομμουνιστικές απαγορεύσεις σε πρώην Σοσιαλιστικές χώρες, που είναι μέλη της ΕΕ, όσο και στην Ουκρανία, καθώς και ανάλογοι περιορισμοί στη δράση των ΚΚ.
Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται νέα ανησυχητικά κρούσματα στη Ρωσία, όπως η σύλληψη από τις αρχές της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μάη 2017, δύο στελεχών του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας. Επίσης, η κατάθεση νομοσχεδίου, που απαγορεύει κάθε συνάντηση εκλεγμένων βουλευτών όλων των επιπέδων με τους εργαζομένους, χωρίς την άδεια των αρχών, στρέφεται σε βάρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) κι έχει ως στόχο να εμποδίσει την επικοινωνία των βουλευτών του ΚΚΡΟ με τους εργαζόμενους.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος :
– Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στις αντιδημοκρατικές ενέργειες των αρχών της Ρωσίας;
– Πώς τοποθετείται στο σοβαρό ζήτημα που αφορά τις διώξεις και τα εμπόδια στην πολιτική δράση των ΚΚ;».