Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Kόκκαλη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27-6-2017, διευρυμένη σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με βασικά θέματα συζήτησης τη Δράση 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα» και τα Υπομέτρα 4.1.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του ΠΑΑ 2014-2020.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Ν. Αντώνογλου και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμη. Παραβρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές Λάρισας κα Α. Βαγενά, κ. Ν. Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Χ. Σιμορέλης, οι Βουλευτές Καρδίτσας κα Χ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου και κα Π. Βράντζα, καθώς και εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη νιτρορύπανση διερευνήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες ένταξης νέων επιλέξιμων καλλιεργειών στη δράση μετά το 2018, με στόχο την καθολική χωρική αποτύπωση των ευπρόσβλητων από τη νιτρορύπανση περιοχών. Αναμένεται σύντομα η προκήρυξη της δράσης.
Ακολούθησε συζήτηση για τα Σχέδια Βελτίωσης, η οποία και επικεντρώθηκε στα κριτήρια επιλογής ένταξης των υποψηφίων στα δύο υπομέτρα. Αναφέρθηκαν διεξοδικά παραδείγματα υπολογισμού των μορίων και συζητήθηκαν πιθανές αλλαγές.
Επιπλέον από τους εκπροσώπους των παραγωγών ζητήθηκε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του μέτρου που θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση επενδύσεων από συλλογικά σχήματα.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι στην τροποποίηση του ΠΑΑ που υποβλήθηκε πρόσφατα προς έγκριση στην Ε.Ε., έχουν ήδη αλλάξει οι αρχές κριτηρίων επιλογής για το Υπομέτρο 4.1.3 που αφορά στο «net metering» στη βάση των σχετικών αιτημάτων των παραγωγών.
Από την πλευρά τους, οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές ευχαρίστησαν τον Υφυπουργό για την ενημέρωσή τους, την καλή συνεργασία που υπάρχει με το ΥπΑΑΤ και την άμεση ανταπόκριση σε ερωτήματα που τέθηκαν.