Ο χορός είναι μια από τις πιο παλιές μορφές ανθρώπινης έκφρασης. Ενώνει πολλές πτυχές της ζωής. Ο χορός διηγείται πως οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους, πως συμπεριφέρονται. Οι χορευτές πάντως σε όλες τις εποχές αποτελούσαν αντικείμενο θαυμασμού. Η ταυτόχρονη συνύπαρξη όλων των χρωμάτων, της μουσικής, της κουλτούρας, της πολιτισμικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, στην πόλη μας στο Δημοτικό Στάδιο της Έδεσσας, συνέθεσε το πολύχρωμο παζλ της Ελλάδας μας. Μακεδονία, Πόντος, Θράκη, Νησιά, Μικρά Ασία και Ήπειρος, 100 + σύλλογοι και πάνω από 2.000 χορευτές, ένωσαν όλοι μαζί τα χέρια, ένωσαν την Ελλάδα ολόκληρη, πάνω στο χορτάρι του γηπέδου, χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα στους παρευρισκόμενους.

Κάθε παράδοση, ξεκίνησε από τις αφετηρίες στις 5 το απόγευμα όπου διένυσε από διαφορετικά σημεία το κέντρο της πόλης με πατινάδα και κατέληξε στο γήπεδο, όπου, στις 6.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση και παρουσίασε κάθε περιοχή ενδεικτικούς χορούς της παράδοσης που εκπροσωπεί.

Τα σημεία εκκίνησης ήταν το πάρκο Καταρρακτών, Βυζαντινή γέφυρα (Κιουπρί), πλατεία Χρυσόστομου Σμύρνης (1ος συνοικισμός), πλατεία Μ. Ασίας (2ος συνοικισμός), πλατεία Γρανικού καθώς και Δημοτικά σχολεία της πόλης μας.

Η εμπειρία των προηγούμενων ετών βοήθησε τους διοργανωτές να εξετάσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά και η συμμετοχή και βοήθεια των επιχειρήσεων και των κατοίκων της πόλης, ήταν εντυπωσιακή καθώς στο Εδεσσαϊκό στάδιο δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα παρ’ ότι ο καιρός δεν έδειχνε καλός αλλά μας έκανε το χατήρι και όλα πήγαν κατ` ευχήν. Η Ροζαλία Γαβριηλίδου για μια ακόμη φορά με τον εσωτερικό πολιτισμό που τη διακρίνει ήταν παρουσιάστρια της επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης όπου εξέπληξε και συγκίνησε το εκλεκτό ακροατήριο, με το γνωστό γλαφυρό της ύφος και περιγράφοντας τους πολιτιστικούς συλλόγους με ποιον χορό ακολουθείται αλλά και το τι προσέφερε στην Ελλάδα η κάθε γωνιά της Ελλάδας που χόρευε. Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής! Έτσι σε κάθε γειτονιά της Έδεσσας υπήρχαν εθελοντές και με αγάπη και μεράκι ετοίμαζαν νερό για να ξεδιψάσουν τους 2.000 χορευτές αλλά τρατάροντας με τα κεράσια του Νομού μας που είμαστε γνωστοί ανά την υφήλιο.
Με τη συμμετοχή του συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής, έδεσε το σήμερα με το 1821. Με τη συμμετοχή δεκάδων χορευτικών τμημάτων από την Έδεσσα, το Νομό μας και άλλους Νομούς έδεσαν τα χίλια-μύρια κομμάτια του έλληνα σε ένα και μοναδικό. Με τη συμμετοχή των εθελοντών, όλα γίνανε ανθρώπινα.

Συγχαρητήρια στους οργανωτές, τους χορευτές, τους συλλόγους, τους χοροδιδασκάλους, τους μουσικούς, τους εθελοντές, την αστυνομία για τη εύρυθμη λειτουργία των χορευτών και των οχημέτων και όλους όσους πρόσφεραν.

Ευχαριστούμε και του χρόνου.

Σε συνεννόηση με την Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να δώσει στην εκδήλωση, εκτός του πολιτισμικού και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τα καθαρά έσοδα της εκδήλωσης θα ενισχύσουν φορείς της πόλης μας που έχουν άμεση ανάγκη. Έτσι, στο χώρο υπήρχαν κουμπαράδες ούτως ώστε, όποιος επιθυμούσε από το υστέρημά του, να προσφέρει, ό,τι έχει ευχαρίστηση, για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού.

Παρακάτω εικόνες από τη χθεσινή πολιτιστική εκδήλωση μέσα από το φακό του edessanews.gr