«Ένας σημαντικός άνθρωπος της εποχής μας που άφησε το σημάδι της στην ευρωπαϊκή ιστορία», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι τη Γαλλίδα πολιτικό Σιμόν Βέιλ.

Ανήκει στη γενεά των μεγάλων πνευμάτων, όπως και ο Χέλμουτ Κολ, σημείωσε ο κ. Ταγιάνι, προσθέτοντας ότι η ίδια ως πρώτος Πρόεδρος του άμεσα εκλεγμένου ΕΚ «ηγήθηκε αυτού του κοινοβουλίου στα πρώτα του βήματα και έθεσε τα θεμέλια για τη μελλοντική του ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος του ΕΚ παρέθεσε στη συνέχεια ένα απόσπασμα από όσα η ίδια είχε πει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Η φωνή της Συνέλευσης μας, ισχυρή, με την άμεση εντολή που έχει λάβει, μπορεί να απευθυνθεί σε όλους και να κάνει τη φωνή της να ακουστεί στο υψηλότερο επίπεδο λήψης αποφάσεων».

Η ολομέλεια του ΕΚ τήρησε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της Γαλλίδας πολιτικού.

Το ΕΚ θα τιμήσει τη Σιμόν Βέιλ στα πλαίσια ειδικής τελετής την Τρίτη το μεσημέρι στην ολομέλεια.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τρίτη

Η ειδική τελετή προς τιμήν της Σιμόν Βέιλ θα γίνει στις 13.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ακριβώς πριν τις ψηφοφορίες.

Τετάρτη

Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη θα είναι οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των G20 στις 7 και 8 Ιουλίου 2017. Η συζήτηση για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας και 23ης Ιουνίου ακυρώθηκε.

Οι ψηφοφορίες θα ξεκινήσουν στις 13.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

Πέμπτη

Προστέθηκε μία προφορική ερώτηση για τη φαλαινοθηρία στη Νορβηγία. Θα υπάρξει συζήτηση στην ολομέλεια, ενώ θα υιοθετηθεί τον Σεπτέμβριο σχετικό ψήφισμα.

Εισερχόμενοι ευρωβουλευτές

John Howarth (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο), στις 30 Ιουνίου.

Rupert Mathews (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο), στις 29 Ιουνίου.

John Flack (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο), στις 28 Ιουνίου.

Απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Victor Negrescu (Σοσιαλιστές, Ρουμανία), στις 30 Ιουνίου.

Therese Comodini-Cachia (ΕΛΚ, Mάλτα), στις 24 Ιουνίου.

Ian Duncan (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο), από τις 23 Ιουνίου.

Αιτήματα των επιτροπών για έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή

Οι αποφάσεις των διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την έναρξη των διοργανικών διαπραγματεύσεων (άρθρο 69γ) δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ολομέλειας.

Εάν, εντός 24 ωρών (Τρίτη τα μεσάνυχτα), δεν υπάρξει κανένα αίτημα να τεθούν οι αποφάσεις αυτές σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, τότε οι επιτροπές μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.