Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας προήδρευσε στη συνεδρίαση της επιτροπής.

Ψηφίστηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Έκθεση Προόδου για την Τουρκία, όπου για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στην αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση προβεί στις εξαγγελθείσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και στην επαναφορά της θανατικής ποινής. Η έκθεση περιγράφει σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο την κατάσταση που επικρατεί στη Τουρκία σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της επιτροπής Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσαν πλήθος τροπολογιών μαζί με Κυπρίους συναδέλφους τους προωθώντας ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, οι οποίες υιοθετήθηκαν στον τελικό κείμενο της έκθεσης. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές με τις τροπολογίες τους καλούν την Τουρκία:

• Να άρει το casus belli, να θέσει τέλος στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των γειτόνων της,

• Να δεσμευθεί ρητά υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας και να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

• Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας και τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα

• Να σεβαστεί τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και να σταματήσει τις διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών,

• Να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Παράλληλα, στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Johannes Hahn, για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., οι Έλληνες ευρωβουλευτές έκαναν τις ακόλουθες παρεμβάσεις.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Μανώλη Κεφαλογιάννη:

«Ένας χρόνος πέρασε από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Όλοι εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους πραξικοπηματίες και τις πρακτικές τους. Όλοι εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλουμε την Τουρκία παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Πολύ περισσότερο τώρα που δύο γειτονικά κράτη, η Συρία και το Ιράκ έχουν καταστραφεί.

Θέλουμε μια Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Η σημερινή Τουρκία δεν είναι μια αξιόπιστη Τουρκία. Δεν είναι προβλέψιμη.

Η Κυβέρνηση του κ. Ερντογάν με τις πρακτικές της για την ελευθερία του τύπου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τις συλλήψεις χιλιάδων ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων, την επαναφορά της θανατικής ποινής, απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Τουρκία έχει χάσει το ευρωπαϊκό της όνειρο, με ευθύνη της ηγεσίας της. Η Τουρκία δυστυχώς απομακρύνεται από την Ευρώπη πολιτικά και αξιακά. Η πορεία της δεν μας καθιστά αισιόδοξους. Ελπίζουμε ο κύριος Ερντογάν να μας εκπλήξει θετικά».