Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Υποδομών (Υ.Ζ.–Κ.Α.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, που αφορούν στην ενημέρωση κυνηγών, φυλάκων θήρας, μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, για τη συμβολή τους στην προσκόμιση νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών για την επιζωοτιολογική διερεύνηση της γρίπης των πτηνών.

Σύμφωνα με την έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων (Υ.Α. 1970/66273/19.06.2017 – ΦΕΚ Β΄ 2193/27.06.2017), προβλέπεται αποζημίωση των 20 ευρώ των κυνηγών, φυλάκων θήρας και των μελών των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προσκόμιση στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών, μη πυροβολημένων, που ανήκουν σε συγκεκριμένα είδη «υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης γρίπης των πτηνών και ταυτόχρονα πρέπει να δίνεται βαρύτητα σε γεωγραφικές περιοχές, με σημαντικές εκτάσεις υδατοσυλλογών (υδροβιότοποι, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών, λιμνοθάλασσες κ.λπ.) και έντονη την παρουσία πτηνοτροφικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το ανωτέρω πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών, θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα κτηνιατρικά εργαστήρια, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.
Για την καταβολή της αποζημίωσης θα πρέπει να προσκομίζονται στις κτηνιατρικές αρχές:
1. Έντυπο αποστολής δειγμάτων κατάλληλα συμπληρωμένο (Υπόδειγμα IVα)
2. Αίτημα πληρωμής (Υπόδειγμα IVβ)
3. Έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιότητα του αιτούντος (κυνηγός ή φύλακας θήρας ή μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης)
Στο παρόν επισυνάπτονται σε ξεχωριστά αρχεία το ανωτέρω παράρτημα με τα είδη που δειγματίζονται, το Υπόδειγμα IVα και το Υπόδειγμα IVβ.