Προχθες, 20 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, έγινε δημόσια σύσκεψη στο Υπουργείο με φορείς και οργανώσεις που εμπλέκονται στο θέμα της προστασίας των ζώων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, φιλοζωικά σωματεία όπως η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (ΠΦΟ), η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Αργοσαρωνικού, εκπρόσωποι της Πολιτείας, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Ελληνική Αστυνομία, η Λιμενική Αστυνομία και ο Συνήγορος του Πολίτη, εκπρόσωποι οργανώσεων που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Εθνικό διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής κοινότητας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο σύνδεσμος Κτηνιάτρων μικρών ζώων Αττικής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Σκύλων, οι εκπαιδευτές στρατιωτικών σκύλων, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων και ο Κυνολογικός όμιλος Ελλάδας.

Ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργεί η εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας του ν. 4039/2012 και ζήτησε από τους φορείς να τοποθετηθούν για τα σημεία που θεωρούν ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση. Εξήγησε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τη πλευρά του Υπουργείου ώστε να εντοπιστούν τα σημεία που χρήζουν αλλαγής και τόνισε ότι οι άξονες αυτής της προσπάθειας θα είναι ο δημοκρατικός διάλογος, η αποφυγή αποκλεισμού οποιουδήποτε φορέα εμπλέκεται στο θέμα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς, η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, η αλληλοενημέρωση των φορέων και η διάχυση της πληροφορίας. Εργαλείο σ’ αυτή τη κατεύθυνση θα είναι η δημιουργία ολιγομελούς ομάδας εργασίας της οποίας το έργο θα είναι η συγκέντρωση των απόψεων των φορέων, η κωδικοποίηση των αντιθέσεων, η συζήτηση, ο συγκερασμός των απόψεων και η αναζήτηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης.
Στην συζήτηση διαπιστώθηκε η αύξηση των αδέσποτων ζώων και η ανάγκη εντοπισμού της αιτίας που τη δημιουργεί, ενώ αναπτύχθηκαν οι θέσεις σχετικά με το θέμα της κακοποίησης του ζώου – που εν μέρει φαίνεται να προέρχεται και από την έλλειψη φιλοζωικής συνείδησης των πολιτών – και της έγκαιρης και έγκυρης γνωμάτευσης σε τέτοιες περιπτώσεις. Ιδιαίτερα τονίστηκε, το θέμα της παράνομης διακίνησης των ζώων και η ανάγκη λήψης μέτρων για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.
Ο Γιάννης Τσιρώνης ευχαρίστησε τους φορείς για τη συμμετοχή τους και ζήτησε τη συνεργασία τους για την δημιουργία ενός κατάλληλου και αποτελεσματικού πλαισίου για τη διαχείριση των ζώων. Τόνισε ότι είναι χρέος μιας πολιτισμένης κοινωνίας η αντιμετώπιση των ζώων ως συναισθανόμενων όντων και ότι θα προσπαθήσει επί της θητείας του να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την επίλυση των πλείστων προβλημάτων που αναφέρθηκαν, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη των ζώων με τον άνθρωπο.