Με ένα νέο εθνικό ρεκόρ για τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) σφράγισε την Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς, που διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Στη δεύτερη για το 2017 εκστρατεία του δήμου, που ολοκληρώθηκε προχθές, Σάββατο 1 Ιουλίου, 25 εθελοντές έγιναν δότες μυελού των οστών, που για τον ΕΟΜ αποτελεί νέο ρεκόρ προσφοράς! «Η ενημέρωση που είχε ήδη γίνει το προηγούμενο διάστημα από τα στελέχη μας, αλλά κυρίως από τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, για το θέμα της δωρεάς μυελού των οστών είχε αποτέλεσμα και απέδωσε καρπούς σε αυτή την εκστρατεία. Οι περισσότεροι εθελοντές που γράφτηκαν τελικά στους καταλόγους μας ήρθαν αποφασισμένοι και πλήρως ενημερωμένοι για τη διαδικασία, δείχνοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον που φαίνεται να εξαπλώνεται», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συντονίστριες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Δήμητρα Ζαχαρούδη και Έφη Καλλέργη.

Το γεγονός αυτό, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, δεν πέρασε ασχολίαστο από τα στελέχη του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», που διατηρεί Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», και με τον οποία συνεργάζεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. «Πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες εξορμήσεις όσον αφορά τη δωρεά μυελού των οστών καθώς η ενημέρωση γύρω από το θέμα φαίνεται ότι αποφέρει αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα. Είναι ευτύχημα να συνεργαζόμαστε με έναν δήμο που έχει αποδείξει τόσα χρόνια ότι βάζει στο επίκεντρο των ενεργειών του την αλληλεγγύη και τη κοινωνική προσφορά», δήλωσε ο επιστημονικός Διευθυντής του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Στέλιος Γραφάκος.

Η αιμοδοσία
Την ίδια ώρα, όμως, θεαματική για τα δεδομένα της περιόδου καταγράφηκε και η ανταπόκριση των πολιτών στο προσκλητήριο για προσφορά αίματος και αιμοπεταλίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δύσκολη, λόγω καύσωνα, εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε η αιμοδοσία η προσέλευση του κόσμου ήταν συγκινητική και αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες οι συμπολίτες μας πρόσφεραν συνολικά 608 μονάδες, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος. Ταυτόχρονα, οι εθελοντές ενημερώθηκαν για τη συμμετοχή τους στα Δίκτυα Δωρητών Οργάνων Σώματος και Δωρητριών Βλαστοκυττάρων.
Η Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος», «ΑΧΕΠΑ», «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο» και «Γ. Παπανικολάου», ενώ δεκάδες σύλλογοι και φορείς της περιοχής στήριξαν την προσπάθεια.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Αιμοδοσίας, συγκεντρώθηκαν φάρμακα, κυρίως παυσίπονα και αντιβιοτικά για παιδιά και ενήλικες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων του Κοινωνικού Φαρμακείου δήμου Νεάπολης-Συκεών.