Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, τα φώτα του θεάτρου στρέφονται για άλλη μια χρονιά στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», όπου για μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 20 έως τις 27 Αυγούστου 2017, το Κ.Θ.Β.Ε. αλλά και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας θα παρουσιάσουν αξιόλογες και ιδιαίτερα σημαντικές παραστάσεις, στο πλαίσιο ενός θεσμού που έχει καταξιωθεί στις συνειδήσεις των θεατρόφιλων –και όχι μόνο- και αποτελεί γεγονός αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Ιστορικός θεσμός που στηρίζει το Θέατρο», «θεσμός που έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας…», «…συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τον δήμο Νεάπολης-Συκεών που επιμένει να προβάλει και να στηρίζει στην πράξη τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.», «αξιέπαινο έργο διατήρησης, αναβάθμισης και ανάδειξης ενός θεσμού που αποτελεί εστία συγκέντρωσης όλου του θεατρόφιλου κοινού», «τιμή μας που συμμετέχουμε»…Επί 23 χρόνια, με συνέπεια και αποφασιστικότητα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών επιμένει να διοργανώνει τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό των «Μερκουρείων», και τα μηνύματα που καταφτάνουν από το θεατρόφιλο κοινό και τους ανθρώπους του θεάτρου είναι συγκινητικά.
Με τα θερμότερα λόγια υποδέχονται και φέτος τα «Μερκούρεια» οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Κ.Θ.Β.Ε. και των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., των οποίων οι θεατρικές παραγωγές θα «φιλοξενηθούν» στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», στο πλαίσιο της 23ης διοργάνωσης των «Μερκουρείων 2017» που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 27 Αυγούστου 2017.

Ιστορικός θεσμός που στηρίζει το Θέατρο

«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με μεγάλη χαρά συμμετέχει για άλλη μια φορά στα “Μερκούρεια”, έναν πετυχημένο θεσμό που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και που ήδη μετράει 23 χρόνια ζωής και προσφοράς στον πολιτισμό, την παιδεία και την καλλιτεχνική αποκέντρωση. Η καθιερωμένη πλέον συνάντησή μας, έχει ξεχωριστή σημασία καθώς η συνεργασία των δύο φορέων διευρύνθηκε ήδη από την προηγούμενη χρονιά με μια πρωτοποριακή δράση που μας πρότεινε ο δήμος σας, για
την προώθηση της θεατρικής παιδείας και αγωγής στα σχολεία.(…) Εύχομαι να αντλούμε όλοι μας την έμπνευση που χρειάζεται για να ονειρευτούμε και να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο, μέσα από ανάλογες δράσεις τέχνης & πολιτισμού και τη δημιουργική δύναμη του Θεάτρου» τονίζει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Αναστασάκης.
«Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συμμετέχει, όπως σχεδόν κάθε καλοκαίρι, και στις φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τίτλο «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2017», τιμώντας την αείμνηστη Μελίνα, την εμπνεύστρια της δημιουργίας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (….) Ο πολιτισμός αποτελεί ένα μείγμα της φιλοσοφίας, των τεχνών και των επιστημών. Είναι ο «αέρας» που αποπνέει η κάθε χώρα και εντέλει γίνεται η ταυτότητά της. Συνδυάζει την ψυχαγωγία με την αισθητική και πνευματική καλλιέργεια και πρέπει να αγκαλιαστεί και να προσεχθεί, από όλους μας, όσο γίνεται περισσότερο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλα τα σχήματα που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Στον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών και στους συνεργάτες του ευχόμαστε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το αξιέπαινο έργο τους και να διατηρήσουν το θεσμό των ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΩΝ’’ που αποτελεί, κάθε χρόνο, εστία συγκέντρωσης όλου του θεατρόφιλου κοινού» επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Αθανάσιος Αθανασόπουλος.
«Είναι τιμή μας που συμμετέχουμε σε ένα θεσμό που επιμένει στην προβολή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ενός οράματος που σκοπό είχε την θεατρική αποκέντρωση και την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων στην επαρχία. Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια οργανώνοντας τα ‘‘Μερκούρεια’’, δίνοντας έτσι ‘‘βήμα’’ να παρουσιαστεί η δουλειά τους στη συμπρωτεύουσα. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και ευχόμαστε μακροημέρευση και συνέχεια των προσπαθειών του» τονίζει στο μήνυμά της η Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης Παρασκευή Αργύρη.

Μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας

(…) Και φέτος με μεγάλη χαρά αποδεχθήκαμε ως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., την πρόταση του δραστήριου δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη να συμμετάσχουμε στα ‘‘Μερκούρεια 2017’’, στον ιστορικό αυτό θεσμό που στηρίζει το θέατρο. Τα ‘‘Μερκούρεια’’ όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζουν να χαρίζουν μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας, συνεχίζουν να στηρίζουν στην πράξη τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., γεγονός που μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση που συμμετέχουμε ξανά σε αυτή τη γιορτή με την παράσταση «Οι Έλληνες». Ως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, δηλώνουμε αρωγοί σε δράσεις που προβάλλουν το έργο των Δημοτικών Θεάτρων, σε ενέργειες που δίνουν στο κοινό της χώρας μας ποιοτική ψυχαγωγία. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, οφείλουμε, λοιπόν, να συγχαρούμε τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, όχι μόνο για τη σημαντική προσπάθειά του για διατήρηση του θεσμού, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά και τη συνεχή αναβάθμιση και ανάδειξή του» τονίζει στο μήνυμά της η Πρόεδρος του Δ.Σ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων Αλεξάνδρα Βακαλοπούλου.
«Με μεγάλη μας επίσης χαρά, όπως κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, έτσι και εφέτος, θα συμμετέχουμε και πάλι στα ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2017’’, που χρόνια τώρα διοργανώνει με μεγάλη πάντοτε επιτυχία ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών ‘‘Μάνος Κατράκης’’. Ευχόμαστε και εφέτος ολόψυχα Καλή επιτυχία, στα ‘Μερκούρεια 2017’» επισημαίνει μεταξύ άλλων και η Πρόεδρος του «Θεσσαλικού Θεάτρου» Βιβή Τσεκούρα- Ζαχάρου.

Το πρόγραμμα

Για μια εβδομάδα, από τις 20 έως τις 27 Αυγούστου 2017, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει υψηλού επιπέδου παραστάσεις σε αυτό το μοναδικό πολιτιστικό ραντεβού.
Όλες οι παραστάσεις θα δοθούν στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», με ώρα έναρξης τις 9 μ.μ. Συνολικά θα δοθούν επτά θεατρικές παραστάσεις από ισάριθμες θεατρικές σκηνές, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

► ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα», του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Νεανική Σκηνή δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη»

► ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Γουρούνι στο σακί», του Ζωρζ Φεϋντώ
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης

► ΤΡΙΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Ο Ζητιάνος», του Ανδρέα Καρκαβίτσα
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ/ομάδα ANIMA

► ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Δεν σε ξέχασα ποτέ», του Λέοντα Α. Ναρ
Κ.Θ.Β.Ε.

► ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Οι Έλληνες», του Παναγιώτη Μακρυγιάννη
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

► ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Ο Φιάκας», του Δημοσθένη Κωνσταντίνου Μισιτζή
Κεντρική Σκηνή δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη»

► ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Βάκχες», του Ευριπίδη
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ