Mε βαρύ πένθος αλλά και αίσθημα ευγνωμοσύνης, αποχαιρετούμε τον Γιώργο Τσιρόγκα, κι εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Μα και για μας ήταν οικείος, ήταν ένας δικός μας άνθρωπος, ένας από τους στυλοβάτες του Εδεσσαϊκού Θεάτρου καθώς εκτός από Ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, υπήρξε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ηθοποιός και σκηνοθέτης επί σειρά ετών.

Άνθρωπος χαρισματικός, διακριτικός, με αστείρευτο χιούμορ, γενναιόδωρος, με πίστη και αγάπη για την Τέχνη του Θεάτρου, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους. Υπήρξε η προσωποποίηση της καλοσύνης, του ανυπόκριτου ενδιαφέροντος, της μεγαλοσύνης και της αξιοπρέπειας, φωτεινό παράδειγμα για όλους όσοι εργάστηκαν μαζί του, με ευγένεια ψυχής, ανωτερότητα ήθους, απλότητα, με ευρύτητα πνεύματος, με τόλμη και φρόνηση. Με το κύρος, την διορατικότητα και την ικανότητά του καθόρισε την οπτική και τον τρόπο που σκεφτόμαστε όλοι εμείς οι ερασιτέχνες ηθοποιοί. Μας εμπέδωσε την μετριοπάθεια, το διάλογο, την συναίνεση, μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις του αλλά και το μεράκι του στη νεότερη γενιά, δίδαξε το ήθος και την προσήλωση σε υψηλά ιδανικά.

Η καλλιτεχνική του πορεία και η συμβολή του στη δημιουργική διαδρομή του συλλόγου, δε βρίσκει ανταγωνιστή στο πέρασμα των χρόνων.

Πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι το 1980 ερμηνεύοντας τον ρόλο του «Αίαντα» στο έργο του Δημήτρη Χριστοδούλου «Τα όπλα του Αχιλλέα», την πρώτη παραγωγή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου από την Κεντρική Σκηνή, ερμηνεία που του απόδωσε το Βραβείο Β΄ Ανδρικού ρόλου στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Κορίνθου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του αείμνηστου Πέτρου Παναμά.

Την επόμενη χρονιά υποδύθηκε τον «Θανάση» στην διαχρονική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Οι μικροί Φαρισαίοι» και το 1983 συμμετείχε στο ανατρεπτικό έργο «Χωρίς φτερά» του Woody Allen, που ανεβαίνει από την Κεντρική Σκηνή σε Παγκόσμια πρώτη, με σκηνοθέτη τον Ρούλη Οσμανλή, ο οποίος του εμπιστεύεται και τον ρόλο του «Κατσκαριώφ» το 1988 στα «Παντρολογήματα» του Nikolai Gogol. Το 1985, η Θεατρική ομάδα με συλλογική σκηνοθεσία επιλέγει και πάλι Δημήτρη Ψαθά όπου ο Γιώργος Τσιρόγκας υποδύεται τον «Τζον Τζόουνς» στην απολαυστική «Εταιρεία Θαυμάτων».

Το 1989 κάνει στην πρώτη του απόπειρα ως σκηνοθέτης και ανεβάζει από την Παιδική Σκηνή το έργο «Σπιθοβολάκης» του Χάρη Σακελλάριου, το 1990 πρωταγωνιστεί ως «Στρατηγός» στο έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Κώστας Κόλλας με τίτλο «Ένας βουλευτής στο κρεβάτι μου, το 1991 σκηνοθετεί για την Κεντρική Σκηνή, το έργο «Ο μαγικός Δον Ζουάν» του Σταύρου Λομβαρδέα και το 1998 επιστρέφει στο σανίδι ερμηνεύοντας ένα από τους ήρωες του Ιταλού δραματουργού Louigi Pirandello στο «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα»

Η τελευταία του εμφάνιση στο σανίδι είναι το 2010 στο έργο «Ο Προεστός του χωριού» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη που σκηνοθέτησε για την Κεντρική Σκηνή ο Δημήτρης Σαλαμάνης. Ήταν μια εορταστική υπερπαραγωγή με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, όπου η νέα γενιά είχε την τιμή να συνυπάρξει στο σανίδι εκτός από τον Γιώργο Τσιρόγκα και με τον Ραφαήλ Πολυχρονιάδη, επίσης ιδρυτικό μέλος του Εδεσσαϊκού Θεάτρου.

Η παρακαταθήκη του πολύτιμη, αποτελεί φάρο για τη νεώτερη γενιά του Εδεσσαϊκού Θεάτρου. Οφείλουμε να αποδώσουμε τιμή στο δημιουργικό και εμπνευσμένο όραμα του καθώς άνοιξε ένα δρόμο πολιτισμού και προσφοράς, συμπορευόμενος με ισάξιους του ανθρώπους που είχαν κοινό όραμα μαζί του.

Αιώνιε Έφηβε, Δάσκαλε, Άνθρωπε, Γιώργο Τσιρόγκα, σε ευχαριστούμε. Καλό σου ταξίδι στη γειτονιά τον αγγέλων, στην πρώτη γραμμή όπως πάντα, αγέρωχος, αρχοντικός, με το λεβέντικο παράστημα, άγγελος κι εσύ με τα πλατιά σου χέρια ανοιχτά σα φτερά, να μας αγκαλιάζεις, να μας προστατεύεις, να μας οδηγείς….

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
η Πρόεδρος
Δέσποινα Οτουντζίδου