χάρτης πορείας για την ΕΕ ως το 2025, βασισμένος στις δημοκρατικές αξίες και στην αποτελεσματική λήψη αποφάσεων
ολοκλήρωση της ένωσης ασφάλειας, ενέργειας, καθώς και της αμυντικής, ψηφιακής και νομισματικής ένωσης
ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
δημιουργία ευρωπαϊκών οργανισμών για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το φιλόδοξο όραμα του προέδρου της Επιτροπής Jean-Claude Juncker για μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη το 2025.

Τα σχέδια για την άμυνα, την ασφάλεια, τη νόμιμη μετανάστευση, το διεθνές εμπόριο, την κοινωνική ισότητα και την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ένωσης και της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων συζητήθηκαν από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του ΕΚ στην ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης, σήμερα το πρωί.

Για να ακούσετε τις πλήρεις δηλώσεις όλων των ομιλητών κάντε κλικ στα ονόματά τους.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani χαιρέτισε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, το Σώμα των Επιτρόπων και την εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου και αναφέρθηκε στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών στα θέματα της μετανάστευσης, της οικονομικής ανάπτυξης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η δημοσιονομική σταθερότητα, η αύξηση της απασχόλησης και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, βασισμένες στην ελευθερία, τα ίσα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, δήλωσε ο κ. Juncker.

Ο κ. Juncker ανακοίνωσε προτάσεις για τη δημιουργία θέσης ενός ευρωπαίου υπουργού οικονομικών, ενώ επεσήμανε ότι η νόμιμη μετανάστευση, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ελευθερία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, το διεθνές εμπόριο και η αμυντική ένωση, θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασισθούν από το ΕΚ και το Συμβούλιο πριν από το τέλος της θητείας τους.

Πρόσθεσε ότι ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής θα πρέπει να εκλεγεί από τους ευρωπαίους πολίτες στις επόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2019 εκπροσωπώντας έτσι μία ισχυρή Ένωση .