Τις ευχές σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά έδωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που παρέστη σήμερα στην τελετή αγιασμού των 19ου & 72ου Δημοτικών Σχολείων, του 81ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης καθώς και στα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου Γαλάτιστας.

«Εύχομαι μια καλή και δημιουργική χρονιά στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η γνώση και η εκπαίδευση αποτελούν ύψιστο κεφάλαιο, με σημαντική προστιθέμενη αξία, στο οποίο προσπαθούμε να επενδύουμε με όσα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας. Βασική προτεραιότητά μας είναι να προσφέρουμε περισσότερα σχολεία με άρτιο εξοπλισμό, που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Προς την κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό τους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους.

Ήδη από το ΕΣΠΑ 2007-2013 έχουμε υλοποιήσει παρεμβάσεις σε 55 σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στα οποία φοιτούν 15.000 μαθητές, ενώ διαθέσαμε πόρους και για 350 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία. Από τα κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου, του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, διαθέτουμε 18 εκατομμύρια ευρώ για σχολικά κτίρια και νέες εκπαιδευτικές υποδομές, 2 εκατομμύρια ευρώ για εργαστηριακές υποδομές και εξοπλισμό και 6,5 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Επίσης, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας, διαθέτουμε 6,1 εκατομμύρια ευρώ σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ώστε να εγγραφούν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς.

Παρά, λοιπόν, τις αντιξοότητες και τα όποια προβλήματα ανακύπτουν, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τους Δήμους και την εκπαιδευτική κοινότητα, για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των σχολικών υποδομών και να παρέχουμε έμπρακτα στήριξη σε κάθε εργαζόμενο γονέα και την οικογένειά του. Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Έργα που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην παιδεία ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά μας τα εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον. Κάθε σχολική μονάδα που ανοίγει, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για μας να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Η πρόσβαση στην παιδεία είναι δικαίωμα κι όχι προνόμιο. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για τη νέα γενιά, το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της χώρας μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το κτίριο του νέου Δωδεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου της Γαλάτιστας, που, που εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει έκταση 2.300 τ.μ., με αύλειο χώρο έκτασης 3.000 τ.μ., ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ποσό των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χαλκιδικής και Υποδομών και Δικτύων της Π.Κ.Μ. Γιάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Πολυγύρου Αστ. Ζωγράφος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χαλκιδικής Αικ. Ζωγράφου και Στ. Βαλιάνος, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου υπεύθυνος για θέματα παιδείας Χρήστος Βορδός, η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικής Ευτ. Παπανικολάου, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ανθεμούντα Γιάννης Σιμώνης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής Μ. Τσολάκης.