Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας (02.10.2017) ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 7,5 εκατομμύρια.

Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000) στη διαδικασία, από την οποία απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.

Και όλα αυτά παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται στην Ισπανία η χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος του Φρανθίσκο Φράνκο το 1981.

Ειδικότερα, από τα 2,262,424 ψηφοδέλτια που δεν κατασχέθηκαν «ναι» ήταν τα 2,020,144. Τα ψηφοδέλτια του «όχι» ήταν 176,566 ενώ «λευκά» ήταν 45,586. Άκυρα θεωρήθηκαν 20,129 ψηφοδέλτια.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες κόσμου.

Ραχόι: Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα στην Καταλονία

«Δεν έγινε σήμερα δημοψήφισμα στην Καταλονία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής ο Ισπανός πρόεδρος, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια βίας που σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις της περιφέρειας, εξαιτίας της ωμής βίας από τους αστυνομικούς.

«Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Καταλανών δεν ήθελαν να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα και τήρησαν τον νόμο», πρόσθεσε ο Μαριάνο Ραχόι, ρίχνοντας τις ευθύνες για τα έκτροπα στην περιφερειακή κυβέρνηση. «Μοναδικός στόχος της σημερινής διαδικασίας ήταν να σπείρει τη διχόνοια, να φέρει τους πολίτες αντιμέτωπους τον έναν με τον άλλο και να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αυτή η διαδικασία απέτυχε», είπε ο Ραχόι συμπληρώνοντας ότι «επλήγη σοβαρά η συνύπαρξη».