«Απόλυτα ισοσκελισμένο, απόλυτα ρεαλιστικό και απόλυτα εφαρμόσιμο», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2018, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «σε μια περίοδο έντονης οικονομικής δυσπραγίας, με μεγάλους περιορισμούς και δυσκολίες, καταρτίσαμε έναν προϋπολογισμό που στηρίζεται στην αρχή της χρηστής διοίκησης και με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών».
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπει την υλοποίηση μιας σειράς από νέα και παλιά έργα, καλύπτοντας όλο το πεδίο αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Λαμβάνει επίσης υπόψη τόσο τις αδυναμίες, όσο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας στο σύνολό της. Ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε στα στενά πλαίσια και τη λανθασμένη, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Τζιτζικώστας, κατεύθυνση, που ορίζει η νομοθεσία περί προϋπολογισμού των ΟΤΑ, αλλά και με βάση τους περιορισμούς που τίθενται από τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ.
Οι βασικές προϋποθέσεις στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους 2018, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, είναι:
-Η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
-Η υπευθυνότητα.
-Η διαφάνεια.
-Η ειδίκευση των πιστώσεων.
«Ως διοίκηση της Περιφέρειας συνυπολογίσαμε την οικονομική ενοποίηση και τη διαχειριστική αυτοτέλεια των επτά περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Μένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί –και θα συνεχίσει να λειτουργεί- με ενιαίο τρόπο σε όλα τα επίπεδα», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αθηνά Αηδονά, ως βασική εισηγήτρια του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2018, επισήμανε ότι «ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε δίχως αλχημείες και σκοπιμότητες, είναι αξιόπιστος και εναρμονισμένος με τις ισχύουσες νομοθετικές αποφάσεις, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το σύνολο των εσόδων για 2018 διαμορφώνεται σε περίπου 228 εκ. ευρώ και τα έξοδα σε 315 εκ. ευρώ. Το λογιστικό έλλειμμα των 87 εκ. ευρώ για να είναι ισοσκελισμένος -και είναι απόλυτα ισοσκελισμένος- καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο του 2017. Από το σύνολο των εξόδων, τα 44 εκ. ευρώ -περισσότερα από κάθε άλλη φορά- αφορούν σε νέα έργα».