Το νέο Δημοτικό Σχολείο στο Ηράκλειο Λαγκαδά, που κατασκευάστηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εγκαινίασαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.
Η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου άρχισε το Φεβρουάριο του 2008 και έπειτα από πολυετείς καθυστερήσεις το έργο ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι εργασίες ξεκίνησαν εκ νέου το 2015, για να ολοκληρωθεί μέσα σε δυο χρόνια.


«Η νέα αυτή σχολική μονάδα, με αρχικό προϋπολογισμό 770.000 ευρώ και τελική συνολική δαπάνη που δεν ξεπέρασε τις 640.000 ευρώ, πέρασε από αρκετά εμπόδια και δυσκολίες, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στη χρηματοδότηση του Προγράμματος Σχολικής Στέγης και υπήρξε πραγματικός κίνδυνος να μείνει ανολοκλήρωτο. Ως διοίκηση της Περιφέρειας, δεν μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε κάτι τέτοιο, πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση με πόρους της Περιφέρειας και ολοκληρώσαμε το έργο. Αποδείξαμε ότι με εντατική και μεθοδική δουλειά, με συνεργασία, μπορούμε να ξεπερνούμε τα εμπόδια, να φέρνουμε λύσεις, να παράγουμε ουσιαστικά αποτελέσματα για τον τόπο μας. Άλλωστε, αυτή είναι η σταθερή επιδίωξη και προτεραιότητά μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σ’ αυτό το δρόμο βαδίζουμε, όλο αυτό το διάστημα, επικεντρωνόμαστε στις λύσεις, όχι στα προβλήματα, εστιάζουμε στις απαντήσεις, όχι στις δικαιολογίες», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο έργο της Περιφέρειας για την Παιδεία. Όπως επισήμανε:
-Ολοκληρώσαμε παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια, που απευθύνονται σε 14.800 μαθητές.
-Εξοπλίσαμε 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις συνθήκες εκπαίδευσης και εξυπηρέτησής τους.
-Στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 αξιοποιούμε 18 εκ. ευρώ για νέες εκπαιδευτικές υποδομές και σχολικές στέγες, 2 εκ. ευρώ για εργαστηριακές υποδομές και εξοπλισμό, 6,5 εκ. ευρώ για εξοπλισμό και έρευνα σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
«Πέρα όμως από τα σχολεία και την έρευνα, επειδή γνωρίζουμε καλά, πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι γονείς, προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους. Υποστηρίζουμε 14.000 γονείς, εξασφαλίζοντας πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τη διάθεση θέσεων για παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικούς σταθμούς. Στηρίζουμε επίσης 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις για τα παιδιά σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε στους μαθητές να έχουν μια δημιουργική πορεία «συνδυάζοντας τη σοφία των γραμμάτων και του Θεού, ώστε να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες».
Ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης σημείωσε ότι «η αναβάθμιση των δομών εκπαίδευσης και τα νέα έργα σχολικής στέγης είναι απόλυτη προτεραιότητα του Δήμου. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε περισσότερες νέες, σύγχρονες δομές για κάθε εκπαιδευτική ανάγκη των παιδιών μας».
Ο Δήμαρχος Λαγκαδά μάλιστα ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τη στενή συνεργασία και του απένειμε τιμητική πλακέτα για την προσωπική συνδρομή του στην ολοκλήρωση του νέου σχολείου.