Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» και φέτος διαπιστώνουμε ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων και περιφερειών παρακολουθούν και συμπληρώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, που αποτελεί έναν από τους βασικούς μηχανισμούς αναδιανομής, σε όφελος του κεφαλαίου, του πλούτου που παράγει ο λαός μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο σημερινός «υπερμίζερος», σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις που έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες και ταξικός σε βάρος τους, προϋπολογισμός της Π.Κ.Μ.. Την ώρα που είναι απλόχερος σε ότι αφορά τις προτεραιότητες του κεφαλαίου στην περιοχή.
Οι Κρατικοί Προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων όπως και ο φετινός είναι προσαρμοσμένοι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018-2021, στις κατευθύνσεις και τους στόχους της Ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθάρχησης που περιέχονται στο 3ο μνημόνιο, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, σε συνέχεια των προηγούμενων και βέβαια στο 4ο μνημόνιο.
Τα μνημόνια εξάλλου, αποτελούν ουσιαστικά την εφαρμογή, με μορφή καταιγίδας, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και προσαρμογών, έχουν βασικό στόχο , να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική κρίση σε βάρος της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με τη βάρβαρη αντιλαϊκή λαίλαπα που κλιμακώνεται σε βάρος τους σήμερα , να στηρίξουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα τους.
Με αυτό το πλαίσιο που περιγράψαμε παραπάνω και το οποίο ουσιαστικά αποδέχεται και στηρίζει η Διοίκηση της ΠΚΜ, ευθυγραμμίζεται και ο Π/Υ της. Πλαίσιο που αποτυπώνει την δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης όλα τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσει. Και φυσικά στην μη απόδοση στην ΤΔ των παρακρατηθέντων.
Ειδικότερα, με το άρθρο 80Α του 4ου μνημονίου (4472/2017), η Κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι η Τοπική Διοίκηση συμμετέχει ενεργά στο δημοσιονομικό πλεόνασμα, αποδεσμεύει το όριο χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης από τον Κρατικό προϋπολογισμό και προσδιορίζει τα 3,4 δις ευρώ ως ανώτατο όριο για τα έτη 2018-2021, ενώ το 2011 το αντίστοιχο ποσό ανέρχονταν στα 5,2 δις ευρώ. Με το ίδιο άρθρο του ΜΠΔΣ 2018-2021 επιβάλλεται ραγδαία αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων στα 2,993 δις το 2021 από 2,274 δις το 2016. Επιπρόσθετα υποχρεώνει την Τοπική Διοίκηση σε πλεονάσματα 449 εκατ. ευρώ το 2021, από 200 εκατ. φέτος.
Η “αποτελεσματικότητα” και η “αποδοτικότητα” της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων, που αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση ως βασικός στόχος της ΚΥΑ για τους Π/Υ της ΤΔ, διευκολύνει την εξοικονόμηση πόρων για τη χρηματοδότηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.
Η λογική αυτή εξυπηρετείται και από:
Την μεγαλύτερη συγκέντρωση πόρων (ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων κλπ) σε έργα και υποδομές που υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Την ληστρική αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ.
Την παραπέρα ώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας (ΜΚΟ-ΚΟΙΝΣΕΠ-δίκτυα και συνεταιρισμούς προσώπων κλπ) με την ειδική συνδρομή και συνεισφορά της ΤΔ.
Την σταδιακή μεταφορά και νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.
Επιβεβαιώνεται έτσι η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ που τη στηρίζει, ότι η ΤΔ είναι αναπόσπαστο μέρος του αστικού κράτους, υπηρετεί τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Για αυτό η αναζήτηση, από τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης δευτερευόντων στοιχείων του προϋπολογισμού, σαν αιτίες για να τον καταψηφίσουν, αποτελεί τακτική παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων της Περιφέρειας και συγχρόνως τον παραμορφωτικό εκείνον φακό που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν, ώστε να γίνεται δυσδιάκριτη η προσπάθεια διαφυγής τους από το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, δηλαδή να μην μπορούν να διαφοροποιηθούν επί της ουσίας, υποστηρικτές όντες οι ίδιοι του βασικού Ευρωενωσιακού και Ευρωατλαντικού «μονόδρομου» και δέσμιοι των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτόν και των στόχων του κεφαλαίου που αυτός (ο μονόδρομος) εξυπηρετεί.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση”, εκφράζουμε την αντίθεση μας στον προϋπολογισμό σας, ακριβώς για τους βασικούς λόγους που αναφέραμε παραπάνω . Η διαφωνία μας δεν έχει να κάνει με τη λογική, “ναι μεν είναι φτωχά τα οικονομικά, οι πόροι, αλλά να δούμε τι θα κάνουμε για να διαχειριστούμε αυτή τη μιζέρια πιο αποτελεσματικά και νοικοκυρεμένα, με παραπάνω «διαφάνεια» κλπ”. Γιατί ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, τους ίδιους στόχους θα υπηρετούσε, ίσως ακόμα πιο αποτελεσματικά. Εμείς διαφωνούμε στο κύριο που είναι οι στόχοι που υπηρετεί αυτός ο Π/Υ της Π.Κ.Μ..

Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις δικαιολογίες ότι είναι καταναγκαστικό το πλαίσιο, ενώ την ίδια στιγμή ως διοίκηση δικαιολογείτε τη μείωση των πόρων με πρόσχημα την ανάγκη «σωτηρίας» της χώρας- δηλαδή, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όμως το ψηφίσατε και το στηρίξατε σε κεντρικό επίπεδο. Αποδέχεστε τα μνημόνια, επιχειρηματολογείτε για την ανάγκη θυσιών από το λαό, στηρίζετε εμπράκτως τον «Καλλικράτη».
Ουσιαστικά με ένα προϋπολογισμό της τάξεως των 100€ ανά κάτοικο, επιδιώκετε από τη μια να διαχειριστείτε, τις συνέπειες της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας από τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων, την ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη την εξυπηρέτηση του κύριου στόχου σας, δηλαδή την αποτελεσματικότερη προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων της χώρας και της περιοχής.
Χαρακτηριστικό είναι το σκέλος του Π/Υ για το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ που αποτελεί και το μεγάλο κομμάτι του.
Το 51% των εσόδων του προϋπολογισμού, δηλαδή 115 εκ. € από τα συνολικά 227,7 εκ € υπακούει κυρίως, με βάση τις ευρωενωσιακές και τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, στις προτεραιότητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι της εξυπηρέτησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Τα κονδύλια αυτά ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής άγριας φορολεηλασίας των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων, μέρος της οποίας κατευθύνεται ως εισφορά στα Ευρωπαϊκά ταμεία.
Ταυτόχρονα σημαντικό μέρος του υπόλοιπου προϋπολογισμού προέρχεται από την τοπική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων (10,3 εκ. €) μέσω τελών, φόρων, δικαιωμάτων, παραβόλων, προστίμων κλπ
Είναι λοιπόν περισσότερο από βέβαιο ότι τα λαϊκά στρώματα της Περιφέρειάς μας, θα βιώσουν για ακόμα μια χρονιά τα αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής σας, όπως αποτυπώνεται και στον προτεινόμενο Π/Υ.
Ενδεικτικά ορισμένα από αυτά είναι:
 Τα ψίχουλα (20 εκατ.€), που δίνονται από το ΕΣΠΑ, σε σχέση με τις ανάγκες για τη σχολική στέγη, ενώ πληρώνονται τεράστια ποσά για ενοίκια ακόμα και για επικίνδυνα κτίρια, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε ένα μικρό κλάσμα από τα πάνω από 100 μικρά και μεγαλύτερα διδακτήρια που με βάση την ΠΕΔ ΚΜ έχει ανάγκη η ΠΚΜ εκτός από τις ανάγκες για οικόπεδα και προσθήκες αιθουσών.
Τα σοβαρά ανεπίλυτα προβλήματα της σχολικής μεταφοράς.
Την πλήρη ανεπάρκεια έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και αντισεισμικής θωράκισης.
Τα ψίχουλα των 3,1 εκατ. € από τους ΚΑΠ, που δέχεστε αδιαμαρτύρητα, για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Την ώρα που η μερίδα του λέοντος του τμήματος του προϋπολογισμού του ΠΔΕ-ΕΣΠΑ περίπου 90 εκ € κατευθύνεται σε συγκοινωνιακά έργα και κυρίως σε οδικούς άξονες, που τη χρήση τους συχνά ακριβοπληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, και αναβάθμιση εμπορικών σιδηροδρομικών γραμμών, με βάση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, που ενισχύουν το ρόλο της περιοχής μας ως διαμετακομιστικό κόμβο.
Την εγκατάλειψη των προγραμμάτων εμβολιασμών ανάγοντας τους σε ατομική ευθύνη για τα λαϊκά στρώματα και την υποβάθμιση των προγραμμάτων πρόληψης.
Την ουσιαστική εγκατάλειψη των μικροπαραγωγών αγροτοκτηνοτρόφων – αλιέων που πλήττονται και από την έλλειψη ουσιαστικής και έγκαιρης στήριξης από τις υπηρεσίες της ΠΚΜ, όπως συνέβη π.χ. με τον Καταρροϊκό, την Ευλογιά και την Οζώδη Δερματίτιδα. Σε αντίθεση με την στήριξη των μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων μέσα από τα προγράμματα προβολής αγροτικών προϊόντων και την αγροτοδιατροφική σύμπραξη.
Ουσιαστικά δηλαδή η ανάπτυξη που υπόσχεται η διοίκηση είναι για τους λίγους, δεν μπορεί να είναι κοινωνικά δίκαιη, όπως ισχυρίζεται, γιατί τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα κοινωνικό σύστημα που στηρίζεται στην αδικία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εξάλλου αυτό το μαρτυρά το γεγονός ότι παρά την πρωτιά στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, η ΠΚΜ κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας στην ανεργία, ενώ η φτώχια και η εξαθλίωση ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού της.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο συνδυασμός που στήριξε και στηρίζει το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη και αντεπίθεση, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Εμείς θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στο λαό και να αποκαλύπτουμε αυτή την πολιτική.
Αγωνιζόμαστε, για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου, τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και περιορισμό, μέχρι την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων, ενάντια στην επιβολή νέων αντιλαϊκών φόρων και την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, για την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας, ενάντια στην παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο. Για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι σύγχρονες όμως λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από ένα:
 Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της υγειάς – πρόνοιας και παιδείας άθλησης, πολιτισμού, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
 Σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς – άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα – ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα συνολικά του περιβάλλοντος.
 Προσανατολισμό συνολικά των υπηρεσιών και των έργων υποδομής στην εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους.

Απαιτούνται φυσικά πολιτικές προϋποθέσεις γι’ αυτό, δεν έχουμε αυταπάτες. Αρκεί να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και κυρίως την εξουσία για τον εαυτό του.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», κύριε Πρόεδρε, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.