Στα πλαίσια του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλης, στην σύντομη ομιλία του την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, αναφέρθηκε στην ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των κατ’ επάγγελμα αγροτών και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μέτρο για τη στήριξη της λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών, καθώς και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων αγροτικών δανείων. Χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός ανέφερε: «Το νέο μοντέλο αγρότη μετατρέπει τον παραγωγό από εργάτη γης σε σύγχρονο επιχειρηματία οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών με μακροπρόθεμο σχεδιασμό παραγωγής και εμπορίας ποιοτικών προϊόντων, με περιβαλλοντική συνείδηση, ικανό να αξιοποιήσει καινοτόμες τεχνολογίες.».


Κατά την διήμερη επίσκεψη του στην Κομοτηνή, ο Β. Κόκκαλης είχε διαδοχικές συναντήσεις τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου με τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππο Αναστασιάδη, στην οποία παραβρέθηκαν η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και με το σύνολο των εκπροσώπων των Συντονιστικών οργάνων των Ανεξάρτητων Ελλήνων της Περιφέρειας.
Παρουσιάστηκαν στα κυβερνητικά στελέχη τα προβλήματα της περιοχής, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του τοπικού ΤΟΕΒ και τις αρδευτικές ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή. Ο Δήμαρχος Παγγαίου κατέθεσε αίτημα σχετικά με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής και για ιαματικούς σκοπούς, το οποίο μπορεί να επιφέρει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον Δήμο.

Ακολούθησε συνάντηση του Υφυπουργού με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου κ. Κώστα Ζυγούλη και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Θέμη Καλπακίδη οι οποίοι κατέθεσαν υπόμνημα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Ο Β. Κόκκαλης παρουσίασε τη στρατηγική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς, ότι βασική προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης είναι η στήριξη των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα.
Κατά την διήμερη παρουσία του στην Περιφέρεια ΑΜΘ ο Β. Κόκκαλης, είχε επαφή με τον Πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Νευροκοπίου κ. Θεόδωρο Ιφόγλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί από την παρουσία του μύκητα Synchytrium endobioticum και παρουσιάστηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν στις υποδομές. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανάγκη να εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα καραντίνας, ώστε να αντιμετωπιστεί ο φυτουγειονομικός κίνδυνος και να διασφαλιστεί το μέλλον της εξαιρετικής ποιότητας πατάτας που παράγεται στην περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων και στην ανάγκη πραγματοποίησης εντατικών και εξειδικευμένων ελέγχων στα σημεία εισόδου και στο λιανεμπόριο.

Στην συνέχεια των επαφών του με φορείς της περιοχής, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νέστου κ. Ευάγγελο Τσομπανόπουλο με τον οποίο συζήτησαν τα τοπικά αιτήματα και ιδίως τις αρδευτικές ανάγκες και τη λειτουργία του ΤΟΕΒ.

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης είχε ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Νίκο Τζούμα, Πρόεδρο της εταιρείας μεταποίησης καπνού «Μισσιριάν». Ο Υφυπουργός συνεχάρη την εταιρεία για την πλειάδα κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει και παρατήρησε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα μίμησης και για πολλές άλλες εταιρείες.