Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Αριστοτελικά αποτυπώματα», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες, στο πλαίσιο της δράσης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το χθες στο σήμερα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρου Θάνου.


Οι δύο ομιλητές της εκδήλωσης παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο το ιστορικό, κοινωνικό , φιλοσοφικό και πολιτικό αποτύπωμα που έχει αφήσει ο Αριστοτέλης. Η Σύλια Ζέττα, φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών και ο Θανάσης Μπαντές, φιλόλογος-συγγραφέας επικεντρώθηκαν στο έργο του Σταγειρίτη φιλόσοφου, στην επιρροή της διδασκαλίας του στο Μ. Αλέξανδρο, αλλά και στη σύγχρονη σκέψη παγκοσμίως.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών Σύλια Ζέττα μίλησε εκτενώς για τη ζωή του μεγάλου φιλοσόφου, για το έργο του Αριστοτέλη, για τη σημαντική συμβολή του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη σημαντική παρακαταθήκη που έχει αφήσει, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η αρχαία ελληνική φιλοσοφία αποτέλεσε και αποτελεί τη θεμέλιο λίθο του ελληνικού, του ευρωπαϊκού αλλά και του οικουμενικού ανθρώπινου πολιτισμού. Η πιο αναγνωρίσιμη, αν όχι εμβληματική μορφή της, είναι αναμφίβολα ο Αριστοτέλης, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος, που το έργο του, αν και δεν έχει διασωθεί ολόκληρο, επηρέασε όσο κανένα άλλο την εξέλιξη του πολιτισμού μας και θεμελίωσε τις θετικές όσο και τις θεωρητικές – κοινωνικές επιστήμες στον σύγχρονο κόσμο. Οι ιδέες του εμβληματικού δασκάλου του Μ.Αλεξάνδρου για την ηθική αρετή, την κοινωνική συνείδηση των ατόμων, αλλά και την κατάκτηση της ευτυχίας μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι έχουν αφήσει ανεξίτηλα αποτυπώματα στο χώρο της παγκόσμιας διανόησης και ηχούν σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρες και αναγκαίες, χαρακτηρίζοντας τον Αριστοτέλη αυτοδίκαια ως τον δάσκαλο της Οικουμένης».
Η ομιλία του φιλολόγου-συγγραφέα Θανάση Μπαντέ, με θέμα «Ο Αριστοτέλης, τα πολιτεύματα και ο ελεύθερος άνθρωπος», αποτελεί απόπειρα διαπραγμάτευσης των «Πολιτικών» του Αριστοτέλη στο πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας. Παρακολουθώντας την αριστοτελική οπτική των βασικότερων πολιτικών εννοιών, ο Θανάσης Μπαντές είχε ως στόχο να καταδείξει την επικαιρότητα του Αριστοτέλη. Τελικά, η αδικία και η κοινωνική ανισότητα δεν μπορούν παρά να έχουν πολιτικό υπόβαθρο. Αν δεχτούμε ότι ο σκοπός των πολιτευμάτων είναι η τέλεια συνύπαρξη, τότε η αναζήτηση της ιδανικής πολιτείας αποτελεί πρόκληση πιο σύγχρονη από ποτέ. Η ακύρωση της δικαιοσύνης, οι εκτός ορίου ταξικές ανισότητες, η διάλυση τις μεσαίας τάξης και η ανάδειξη του αδίστακτου σε κοινωνικό πρότυπο είναι η κατοχύρωση της βαρβαρότητας που προτάσσεται ως δήθεν συλλογική συνθήκη. Υπό αυτούς τους όρους η –αριστοτελικά δοσμένη– ιδανική πόλη παραμένει ουτοπία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος συνεχάρη τους δύο ομιλητές, επισημαίνοντας πως ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης του τουρισμού τα επόμενα έτη για την Κεντρική Μακεδονία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες θεματικές μορφές τουρισμού, που αποτελούν μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστική τουριστικά. Επιπλέον, τόνισε ότι η δράση «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το χθες στο σήμερα», αφού παρουσιαστεί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, προγραμματίζεται να προβληθεί το επόμενο έτος και στο εξωτερικό, σε συγκεκριμένες αγορές – στόχους.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης τόνισε ότι στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ανάδειξη του πλούσιου αποθέματος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. «Η ανάδειξη, προβολή και διασύνδεση των δύο αυτών μεγάλων προσωπικοτήτων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, είναι το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός», υπογράμμισε ο κ. Μωυσιάδης.
Πριν την έναρξη των ομιλιών παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό και βίντεο σχετικό με το αντίστοιχο του θέματος πολιτιστικό απόθεμα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό έθεσε ενδιαφέροντα ερωτήματα στους δύο ομιλητές .
Την εκδήλωση συντόνισε ο υπεύθυνος πολιτιστικών προγραμμάτων της Π.Ε. Σερρών και εικαστικός Βασίλης Βαφειάδης.