Για να νικήσεις τους σύγχρονους πολιτικούς αλχημιστές, τους αρχιτέκτονες του πολιτικού ψεύδους και τους επιλήσμονες του εθνικού χρέους, οφείλεις άμεσα ν΄αντιτάξεις το δικό σου ριζοσπαστικό όραμα για τη χώρα διανθισμένο με τα δικά σου ιδεολογικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, ηθικά και πολιτικά κριτήρια ή χαρακτηριστικά. Ήτοι ένα όραμα με αιχμή την πατρίδα, το νόμο, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, που θα απαντά στην ανάγκη αναζωογόνησης της πίστης για τις δυνατότητες της χώρας και της ελπίδας για το αύριο της, καθώς και στην ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ενότητας, της κοινωνικής συνοχής και της εθνικής ταυτότητας.

Οι πολίτες σήμερα ζητούν άμεση διέξοδο από τη θλίψη και την αποπνικτική μιζέρια της μνημονιακής εποχής. Απαιτούν απ΄όλους σύνεση, μέτρο και συνοχή για την δραστική αντιμετώπιση των πολλών ανοιχτών προβλημάτων (καλπάζουσα ανεργία των νέων πολιτών, απόλυτη φτωχοποίηση της κοινωνίας, μηδενική ανάπτυξη, διάρρηξη των δομών του κοινωνικού κράτους) με τις επώδυνες συνέπειες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Απαιτούν συνέπεια και τη συστράτευση όλων έναντι των προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα και την κρατούν αιχμάλωτη στο χθες, προκειμένου έτσι με τόλμη και γενναιότητα, να υπερβούμε την αρνητική συγκυρία των ημερών και με περισσή αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, να δρασκελίσουμε συντεταγμένα το κατώφλι του μέλλοντος και της ιστορίας.

Αρκεί, όμως, ως χώρος, να μην υποκύψεις στις σειρήνες του δημαγωγικού λαϊκισμού, την αλαζονεία και τον ανοίκειο (για την δημοκρατική σου παράδοση) δογματισμό, άλλως στην απευκταία περίπτωση με όχημα τις ψευδεπίγραφες διακηρύξεις και τις ανούσιες επιδείξεις πολιτικής ισχύος, φθηνής κομπορρημοσύνης και ανόητης έπαρσης των νεόκοπων στελεχών (?) σου, καταλήξεις εν τέλει μια επανάληψη του χθες, χειρότερη, αν μη τι άλλο, από την προηγούμενη. Σε κάθε περίπτωση, για να νικήσεις, χρειάζεται ένα άλμα υπέρβασης του δικού σου παρελθόντος με στόχο την ανατροπή των γνωστών παθογενειών, των παρατηρούμενων στρεβλώσεων και των παραδεκτών αδυναμιών της χώρας σε όλους τους τομείς. Στην τελική, το χθες δεν μπορεί να μας δεσμεύει, να χτίζουμε το αύριο, αρνούμενοι το σήμερα!

***Πολιτικός Επιστήμων – Τεχ.Γεωπόνος – Παιδαγωγός