Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση :

«Τον τίτλο του χείριστου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από συστάσεως ελληνικού κράτους, διεκδικεί με πολύ μεγάλες πιθανότητες ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Βαγγέλης Αποστόλου.

Αφού με απαράδεκτη καθυστέρηση και απραξία τριών ολόκληρων χρόνων εδέησε τελικά να υπογράψει την πολυπόθητη υπουργική απόφαση – αλλά όχι ακόμη την προκήρυξη – για τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, προέβη ταυτόχρονα και σε μια κυριολεκτικά εγκληματική ενέργεια, πετσοκόβοντας κατά ένα τρίτο σχεδόν (-32,4%) τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου μέτρου, στερώντας από τους Έλληνες αγρότες 151 εκατ. ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εκμεταλλεύσεών τους.

Αντί του αρχικού κονδυλίου των 466 εκατ. ευρώ, που του παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση για τα Σχέδια Βελτίωσης και τα οποία είχαν εγκριθεί και με τη δήθεν «τροποποίηση» του ΠΑΑ που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Αποστόλου χωρίς κανένα δισταγμό και με περισσό θράσος περιέκοψε στα 315 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του εν λόγω προγράμματος, που κατά τα άλλα, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του ΠΑΑ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Επειδή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν πρόκειται ποτέ να πει την αλήθεια για τα χαμένα 151 εκατ. κοινοτικών και εθνικών πόρων, κάνω γνωστό στους Έλληνες αγρότες πως για την απώλειά τους ευθύνεται κατά 100% ο ίδιος ο κ. Αποστόλου, που από το 2015 αδράνησε πλήρως να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,3 δις ευρώ του προηγούμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, τα οποία αναγκάστηκε να «φορτώσει» στο καινούργιο Πρόγραμμα 2014-2020, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα κονδύλια του νέου Προγράμματος να περικοπούν κατά 23%, ανάμεσα στα οποία και τα 151 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό είναι το «κατόρθωμα» του κ. Αποστόλου, που ενώ χάνονται εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων εξακολουθεί να μιλά για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μόλις προ πενθημέρου και πάλι με χρονική υστέρηση 3 ολόκληρων ετών ο κ. Αποστόλου προχώρησε στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης για το πρόγραμμα ενίσχυσης της Σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, περικόπτοντας και εδώ άλλα 2,3 εκατ. ευρώ (από τα παραδοθέντα από την προηγούμενη κυβέρνησή, αλλά και εγκριθέντα, 27,3 εκατ. στα 25 εκατ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να αδρανεί και να μην προκηρύσσει το μέτρο (Μ19) για τα συνεργατικά αγροτικά σχήματα προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνησή του στην ενίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων των αγροτών και των Ομάδων Παραγωγών.

Αυτή είναι λοιπόν η συμβολή του κ. Αποστόλου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη πολυθρύλητη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και της υπαίθρου, πέραν της επιβολής ολοένα και υψηλότερων άμεσων και έμμεσων φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και ειδικών φόρων κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τις μειώσεις συντάξεων και μισθών. Με αυτή τη συμβολή ο κ. Αποστόλου διεκδικεί το «βραβείο» του χείριστου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ την ίδια στιγμή η ύπαιθρός χώρα και η ελληνική αγροτική οικονομία βιώνουν τάσεις εγκατάλειψης και μαρασμού και η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνονται διαρκώς».