Τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και του ειδικού παραρτήματος για Ρομά, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με 458.000 ευρώ, εγκαινίασαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Σε ένα περιβάλλον κρίσης και αστάθειας, με μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις μπροστά μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνει την αλληλεγγύη πράξη. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε δυνατότητα που έχουμε, για να στηρίξουμε τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Δημιουργούμε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους και όλους τους φορείς του τόπου μας, πετυχαίνουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τους στόχους που θέτουμε», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, είναι μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές, ενώ με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει διασφαλιστεί η λειτουργία του για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Μέσα από τη νέα αυτή δομή, οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, θα έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες που χρειάζονται. Θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να βρουν την κατάλληλη βοήθεια, προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές ατομικές και οικογενειακές τους ανάγκες, όπως είναι η πρόσβαση σε τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά διαβίωσης, όπως είναι επίσης, η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική πρόνοια. Είναι μία κοινωνική δομή που θα βοηθήσει τους συνανθρώπους μας να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα της ζωής τους αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Η νέα κοινωνική δομή περιλαμβάνει και ειδικό παράρτημα για παροχή υπηρεσιών σε Ρομά, κάτι που επισήμανε και ο κ. Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι «στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με σκληρή, συντονισμένη δουλειά, με ουσιαστικές πράξεις και τολμηρές αποφάσεις, δίνουμε το δικό μας αγώνα ενάντια στη φτώχεια και τον κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό, όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία. Και είμαι ικανοποιημένος που έχουμε σημαντικές νίκες, παρόλα τα μεγάλα εμπόδια που συναντούμε. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θέσαμε ως προτεραιότητά μας την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Η αλληλεγγύη είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι ηθική και πολιτική δέσμευση να εξασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία, την πρόνοια και την παιδεία».

Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
-Ολοκλήρωσε 48 παρεμβάσεις αναβάθμισης και επέκτασης των κτιριακών υποδομών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Δημιούργησε και αναβάθμισε 16 μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και Πρόνοιας.
-Διασφάλισε τη λειτουργία 8 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
-Αξιοποίησε το ποσό των 2,4 εκ. ευρώ για τη συνέχιση λειτουργίας των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας και των Υπνωτηρίων Αστέγων.
-Στηρίζει και ενισχύει με 4,4 εκ. ευρώ τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και τα προγράμματα δωρεάν σίτισης.
-Υλοποιεί δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και επισιτιστικής βοήθειας, από τις οποίες επωφελούνται 60.000 πολίτες.
Από το νέο ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί δράσεις ενίσχυσης κοινωνικών δομών, σχολείων και υποδομών εκπαίδευσης.
Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ήδη εντάξαμε νέα έργα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού των νοσοκομείων, με πόρους που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα εξειδικεύουμε δράσεις 5 εκ. ευρώ για 12.000 συμπολίτες μας Ρομά».
Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε ειδικά τον κ. Κυρίζογλου, διότι όπως τόνισε «μέσα από τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια, δίνουμε πραγματικές λύσεις, προς όφελος της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας. Για να προσφέρουμε χαμόγελο και ελπίδα στους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας».
Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη και του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη.