Στον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ για την πορεία εφαρμογής σημαντικών δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την ομιλία του στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγριά Βόλου.
Ο Υπουργός υπογράμμισε πως το έτος 2017 παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα, επιτεύχθηκαν, με συνέπεια και εντατικές προσπάθειες, οι βασικοί στόχοι που αφορούν αφενός στην ενεργοποίηση των σημαντικότερων σε χρηματοδοτική βαρύτητα μέτρων του ΠΑΑ με έμφαση στις επενδυτικές δράσεις και αφετέρου στη συνέχιση και βελτίωση του ρυθμού πληρωμών και απορρόφησης των πόρων, με στόχο την τόνωση της αγροτικής οικονομίας και των αγροτικών περιοχών.

«Οι στόχοι μας για την επόμενη χρονιά, το 2018, πρέπει να είναι εξίσου φιλόδοξοι. Να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ενεργοποίηση των μέτρων (συμβουλευτική υποστήριξη παραγωγών, δομές συνεργασίας- συμπράξεις καινοτομίας για την ανάπτυξη συνεργειών στην αγροδιατροφική αλυσίδα,, ανάδειξη ποιότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων κ.ά), που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη βασικών δομών υποστήριξης των παραγωγών, δομές που απουσιάζουν από τον πρωτογενή τομέα και που έχουμε ήδη προετοιμάσει εντατικά το προηγούμενο διάστημα μέσα από εκτεταμένη διαβούλευση, καθώς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν για να στηρίξουν την διαρθρωτική ανασυγκρότηση του τομέα τόνισε ο κ. Αποστόλου, ανακοινώνοντας παράλληλα από το βήμα της Συνεδρίασης την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού 316 εκατ. ευρώ, καθώς και του μέτρου για τις Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου. Ο κ. Αποστόλου ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της μονάδας και συμμετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και παραγωγών μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, όπου αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις και τις ενέργειες του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες, με την οποία αντιμετωπίστηκαν βασικά ζητήματα της κτηνοτροφίας, στην αλλαγή του ορισμού του βοσκότοπου σε επίπεδο Ε.Ε. εντάσσοντας επιπλέον 8 εκατ. στρ. επιλέξιμων εκτάσεων, στην αειφορική διαχείριση μέσω των διαχειριστικών σχεδίων που συντάσσονται αυτή την περίοδο, στην στήριξη της ζωικής παραγωγής με τη διεύρυνση των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τα 63 εκατ. στα 124, στη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων και στη διαφάνεια στην αγορά του γάλακτος και του κρέατος με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας άμελξης του γάλακτος και προέλευσης του κρέατος κ.ά.

Σε δήλωσή του ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής: «Ήθελα να συνδέσω την παρουσία μου στη Μαγνησία με την επίσκεψη σε μια πολύ σημαντική συνεταιριστική επιχείρηση που είναι η ΕΒΟΛ. Η ΕΒΟΛ στηρίζει πράγματι τους κτηνοτρόφους διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την τιμή απορρόφησης του γάλακτος, δουλεύει αποκλειστικά με ελληνικό γάλα και παράγει πραγματικά ποιοτικά προϊόντα. Είναι ένα παράδειγμα υγιούς συνεταιριστικής δραστηριότητας και αξίζει τη στήριξή μας».