Το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό International Genetically Engrineered Machine στη Βοστώνη κέρδισε η ελληνική φοιτητική ερευνητική ομάδα iGEMGreece για τον σχεδιασμό μιας νέας θεραπευτικής μεθόδου για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η επιτυχία γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς πως είναι πρώτη φορά που υπάρχει ελληνική αποστολή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Οι φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη διακρίθηκαν ανάμεσα σε 5.400 συμμετέχοντες από 310 ομάδες κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο, ενώ προτάθηκαν από τους συντελεστές ως “Best Therapeutics Project” του διαγωνισμού.

Η ελληνική ομάδα σχεδίασε μια νέα θεραπευτική μέθοδο για την 3η πιο θανατηφόρο μορφή καρκίνου, αυτή του παχέος εντέρου. Πρόκειται για ένα γενετικά τροποποιημένο προβιοτικό βακτηρίδιο που εκλεκτικά ανακαλύπτει και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνολογία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια εξατομικευμένη θεραπεία που δεν θα έχει παρενέργειες όπως η χημειοθεραπεία και θα μπορούσε ίσως να προσαρμοστεί και για την αντιμετώπιση άλλων μορφών καρκίνου.