Πόσο έξυπνος μπορεί τελικά να γίνει ένας κάδος απορριμμάτων, ένα φανάρι, ένα αυτοκινητοδρόμιο αλλά και ένα σιδηροδρομικό δίκτυο για να διασφαλίσει την ασφάλεια των ταξιδιωτών; Πόσο εύκολα μπορείς να σκοράρεις σε μία ρομποτική μπασκέτα για παιχνίδι αλλά και για προπόνηση; Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει το ρομποτικό θέατρο;
Τι μπορεί να προσφέρει μια ρομποτική κατασκευή στο μικρό σου σκυλάκι; Πόσους γρίφους πρέπει να λύσεις για να κερδίσεις μία καραμέλα σε έναν αυτόματο πωλητή καραμελών; Πόσο θα ζήλευε ο αστυνόμος Σαΐνης το ελεγχόμενο ρομποτικό χέρι; Πόσο μπορούν οι μικροί Ρομποτιστές να βοηθήσουν τα ξωτικά του Άι Βασίλη στο δύσκολο έργο τους σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας;

Αυτές και πολλές ακόμα ρομποτικές δημιουργίες, καινοτόμες και κοινωνικά «ευαίσθητες» ιδέες, αποτέλεσμα της προχωρημένης και αξιοζήλευτης δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας μαθητριών και μαθητών από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο, θα παρουσιαστούν στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, από τις 10 π.μ. έως και τις 8 μ.μ., στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη). Το Φεστιβάλ αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας και το δήμο Νεάπολης-Συκεών, στην οποία συμμετέχουν σχολικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και καθηγητές του Α.Π.Θ. και του ΠΑΜΑΚ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.

Μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Ρομποτικής
Στο φετινό, 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής συμμετέχουν 67 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από πολλές περιοχές της χώρας, ενώ υπάρχουν και δύο ευρωπαϊκές συμμετοχές από την Κύπρο και την Ρουμανία. Μαθητές και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Γρεβενά, το Κιλκίς, τις Σέρρες, το Διδυμότειχο, τη Λαμία, το Καρπενήσι, το Σιδηρόκαστρο, τα Γιαννιτσά, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα, την Έδεσσα, την Αλεξάνδρεια, τη Φαλάνη, τον Άγιο Αθανάσιο, την Επανομή, την Περαία, το Ωραιόκαστρο, τον Εύοσμο, τη Σταυρούπολη, τη Νεάπολη, την Καλαμαριά, την Ευκαρπία και την Μενεμένη, δίνουν για ακόμα μία χρονιά ραντεβού για να εντυπωσιάσουν το κοινό σε μία «γιορτή της Ρομποτικής, του εθελοντισμού και των ίσων ευκαιριών, όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.
Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δρ. Ελένη Μούζουρα, «το Φεστιβάλ αποτελεί μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Ρομποτικής, όπου παιδιά από όλη τη χώρα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προπονητές, με ίσες ευκαιρίες συμμετοχής».
Το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής είναι πανελλήνιο και έχει τόσο διαγωνιστικό όσο και εκθεσιακό χαρακτήρα (που επίσης περιλαμβάνει αξιολόγηση και βράβευση). Οι μικροί ρομποτιστές θα περιμένουν το κοινό που επιθυμεί να θαυμάσει τις ρομποτικές τους δημιουργίες, αύριο, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, από τις 10π.μ. έως τις 2.30 μ.μ., στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη, π. Πολυκλαδικό) και από τις 2.30 μ.μ. (τελετή έναρξης) έως τις 8 μ.μ., για να καμαρώσει τα επιτεύγματα των παιδιών στη ρομποτική.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το αγωνιστικό ή να επισκεφτούν το εκθεσιακό μέρος του Φεστιβάλ μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες στον ιστότοπο του 4ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής (www.mfr.sch.gr).