Κάποιοι πρώην πολιτικοί, όπως ο ανιστόρητος, εμετικός και επικίνδυνος Θεόδωρος ΠΑΓΚΑΛΟΣ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας και Αντιπρόεδρος Κυβερνήσεως, που έχουν εκπέσει από την ιστορία, άλλως αποτελούν μουσειακό είδος αυτής, συνηθίζουν δίκην “Δουρείων Ίππων” να προκαλούν με ακρότητες, προκειμένου έτσι να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους και να διατηρηθούν στην επικαιρότητα.

Ίσως, υιοθετώντας τη ρήση του Κόνραντ ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ, “Αν γίνεις έστω και μια φορά αντιδημοφιλής, θα αρχίσουν να σε παίρνουν στα σοβαρά” πιστεύουν έτσι ότι θα έχουν ρόλο αύριο στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Πως αλλιώς να εκλάβει κανείς το σημερινό παραλήρημα του ανδρός, από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΙ, όπου με περισσή σπουδή κι ασύγγνωστη πολιτική αφέλεια, σε αντιδιαστολή με τις πλούσιες πολιτικές του εμπειρίες και την εγνωσμένη ευφυΐα του, υποστήριξε προκλητικά ότι…. “Τα Σκόπια ας λέγονται Αθήνα ή Σπάρτη, εμένα όταν μου εμφάνισε το θέμα το 1992 ο Σαμαράς η απάντηση μου ήταν να ονομαστούν όπως θέλουν. “Είναι τιμή μας να αντιγράφουν τον Μέγα Αλέξανδρο», δεν υφίσταται “αποκλειστικότητα στη χρήση του όρου Μακεδονία”. “Οι αντιδράσεις προέρχονται από κόμπλεξ που έχουν όλοι οι ύποπτοι κύκλοι”.
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε περί της διενέργειας δημοψηφίσματος ήτοι για το δικαίωμα του λαού να καταθέσει την άποψη του για το μείζον ζήτημα της ονοματοδοσίας της γείτονος χώρας, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του την αυθεντία της πολιτικής επιστημονικής ορθότητας και τον ρόλο του προφήτη ή του μεσσία, με τη γνωστή αθυροστομία του δήλωσε ότι “600.000 ψήφισαν τον Σώρρα, μη μου λέτε για λαό. Ο καθένας που λέει μ@@@ιες λέει ο λαός. Ένας λαός ηλιθίων δεν μπορεί να κάνει δημοψήφισμα που θέλει ο Καμμένος”. Το κακό, όμως, για όλους αυτούς είναι να ζουν με τη ρήση, του Σαρλ Ντε ΓΚΩΛ, “Στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να προδίδεις είτε τη χώρα σου είτε τους ψηφοφόρους. Εγώ προτιμώ να προδίδω τους ψηφοφόρους”.
Σε κάθε περίπτωση, όπως η πολιτική ιστορία επιβεβαιώνει και μαρτυρεί με τα πολυάριθμα παραδείγματά της, πολιτικοί με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά, πόρρω απέχουν από τα λόγια του ήρωα, Παύλου ΜΕΛΑ, του ανθρώπου που έγινε σύμβολο του Μακεδονικού έπους, ένα με την Ιστορία του τόπου και την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού. Ήτοι, “…δεν υπήκουσα παρά εις μίαν Ιδέαν, να φανώ χρήσιμος εις τον πλησίον και τον τόπον μου”.

***Πολιτικός Επιστήμων – Τεχ.Γεωπόνος – Παιδαγωγός