Με αναφορά προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε στη Βουλή το ψήφισμα της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Συνταξιούχων Αστυνομικών Αττικής.

Στο ψήφισμα συμπεριλαμβάνεται και η εισήγηση – καταγγελία του Συλλόγου Γυναικών Θανόντων Συζύγων ΑΞ.Ι.Α. (Αξία, Ισότητα, Αλληλεγγύη) που, εξ αιτίας του απάνθρωπου όπως τον χαρακτηρίζουν Ν4387/2016, γνωστού ως «Νόμου Κατρούγκαλου» δεν μπορούν να εισπράξουν σύνταξη χηρείας εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους! Χήρες, προερχόμενες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα που ασκούσαν οι θανόντες σύζυγοί τους, καλούνται μέχρι να φτάσουν σ’ αυτήν την ηλικία, να διαδραματίσουν για τα ορφανά παιδιά τους το διπλό ρόλο πατέρα και μάνας, χωρίς εισόδημα και χωρίς οποιαδήποτε στήριξη! Πολύ περισσότερο εάν υπάρχει και στεγαστικό δάνειο που πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, με συνέπεια να κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν και το σπίτι που τους στεγάζει!

Καταγγέλλουν επίσης ότι οι ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις, όποτε θα τις πάρουν θα είναι ακόμη πιο μειωμένες, όχι μόνον λόγω της κατάργησης της περιβόητης προσωπικής διαφοράς, αλλά και διότι θα καταβάλλεται πλέον το 50% αντί του 70% του ποσού που θα δικαιούνταν ο θανών σύζυγος.

Ο Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος έχει ενημερωθεί από τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους, υπογραμμίζει τον παραλογισμό αυτών των διατάξεων με τα ηλικιακά κριτήρια και την μεγάλη αδικία σε βάρος όλων βέβαια των γυναικών που έχασαν του συζύγους τους σε νέα ηλικία. Επισημαίνει όμως παράλληλα την ιδιαιτερότητα για τους αστυνομικούς και το πολύ επικίνδυνο επάγγελμά τους. Ο νόμος αυτός, τονίζει, είναι πραγματική τροχοπέδη και πλήγμα στο θεσμό του γάμου αλλά και στην τεράστια κοινωνική αποστολή των αστυνομικών. Τέτοιοι νόμοι, δικαίως ίσως να τους κάνουν να αναρωτηθούν αν πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους, όταν γνωρίζουν ότι μπορεί οι σύζυγοί τους και τα μικρά παιδιά τους, η οικογένειά τους, να μείνουν επί χρόνια στο έλεος του Θεού.

Ο πρώην Υπουργός υπογραμμίζει ακόμη ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος έχει ενημερωθεί από τους φορείς, Ενώσεις και Συλλόγους. Παράλληλα, έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτο το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), όπως και το πλαίσιο για τις συντάξεις χηρείας.

Άλλωστε, στην πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους των ενώσεων αποστράτων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και Σωμάτων Ασφαλείας, για ένα άλλο μείζον θέμα, αυτό των αναδρομικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού αναφέρθηκε στον εμπαιγμό των αποστράτων από τη σημερινή Κυβέρνηση, δεσμεύτηκε ότι με την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας, θα φροντίσει ώστε να επιστραφεί το 50% των χρημάτων που τους οφείλει το Κράτος.

07/02/2018​