Πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών δημοτικών σχολείων της Πιερίας σε θέματα πολιτικής προστασίας, μέτρα αυτοπροστασίας και χρήσης του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» ξεκινά με πιλοτική εφαρμογή το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Την έναρξη του σχετικού προγράμματος ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κατερίνη η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας και θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφία Μαυρίδου και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Δημήτριος Συριανίδης.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και υλοποιείται από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας, το οποίο θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολικές μονάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Ε. Πιερίας. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να υλοποιηθούν αντίστοιχες ενημερώσεις και σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Άλλωστε, όπως, διευκρινίστηκε, όποια σχολική μονάδα επιθυμεί να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορεί να επικοινωνήσει με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας ή και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

«Μέσα από το πρόγραμμα για την πολιτική προστασία οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα ενημερωθούν για θέματα ασφάλειας, αυτοπροστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε καταστάσεις που επικρατούν ακραία φυσικά φαινόμενα, προκειμένου να προφυλαχθούν, αλλά και να βοηθήσουν συνανθρώπους τους χρησιμοποιώντας τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης “112”», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία σημείωσε ότι «δυστυχώς ελάχιστοι γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης “112. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι υπάρχει η νομοθετικά κατοχυρωμένη υπηρεσία του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης “112”. Γιατί η Πολιτική Προστασία, δεν είναι μόνο πρόληψη καταστροφών σε επίπεδο σχεδιασμού, δεν είναι μόνο σωστικές ενέργειες για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής και της δημόσιας περιουσίας. Η Πολιτική Προστασία είναι η ενημέρωση των πολιτών κάθε ηλικίας, για τα μέτρα αυτοπροστασίας τους από έκτακτα και έντονα φυσικά φαινόμενα. Και για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε την ενημέρωση από τις μικρές ηλικίες, τους μικρούς μας συμπολίτες, το μέλλον μας», τόνισε η κ. Μαυρίδου, η οποία ευχαρίστησε το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Δημήτριο Συριανίδη για την αγαστή συνεργασία, επισημαίνοντας την ευαισθησία και την αγάπη του για τα παιδιά.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας που δημιουργήθηκε το 2001 για τη στήριξη της κινητοποίησης βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μεγάλων καταστροφών και σχολείται με την καταγραφή, τον συντονισμό και την αλληλοσυμπληρωματικότητα των ικανοτήτων πολιτικής προστασίας των συμμετεχόντων κρατών. Η Ελλάδα μετέχει μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα πλέον.

Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης “112” λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., με σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία των πολιτών με τις εθνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Το “112” λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το έτος, παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης, η κλήση προς το “112” είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από: σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο (ακόμα και χωρίς κάρτα SIM) και από δημόσια τηλεφωνική συσκευή (χωρίς τηλεκάρτα). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, το “112” μας συνδέει με: την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS (1056), την Ευρωπαϊκή Ανοιχτή Τηλεφωνική Γραμμή για αγνοούμενα παιδιά (116000), ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση που η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση στο “112” πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν την περιοχή (υπηρεσία εθνικής και διεθνούς περιαγωγής), ενώ η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά και γίνεται εντοπισμός της θέσης του καλούντος μέσω δορυφόρου.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε. Πιερίας Στέφανος Μπιτόπουλος, ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας Νικόλαος Χηνόπουλος και η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Μαργαρίτα Αμανατίδου.

Όλοι οι παριστάμενοι επεσήμαναν τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του προγράμματος, συνεχάρησαν την Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πιερίας Σοφία Μαυρίδου για την πρωτοβουλία και δήλωσαν πρόθυμοι και έτοιμοι να συνδράμουν με κάθε μέσο και τρόπο για την καλύτερη υλοποίησή του.