Μετά από την διασκέδαση στα φημισμένα καρναβάλια της Δυτικής Μακεδονίας η καλύτερη επιλογή για την καθαρά Δευτέρα είναι τα κούλουμα στο χαρακτηρισμένο διεθνούς σημασίας τοπίο των Πρεσπών.

Εφέτος ο Δήμος Πρεσπών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεσπιωτών οργανώνουν εκδηλώσεις για τα κούλουμα με κέντρο τον Ναυτικό όμιλο στην Κούλα κοντά στο δίαυλο που ενώνει τις 2 λίμνες. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 11:30 το πρωί και περιλαμβάνει μουσική και τοπικά εδέσματα για όλους, γαϊτανάκι για τους μικρούς μας φίλους και βεβαίως διαγωνισμό πετάγματος χαρταετού!

Ο πιο αραιοκατοικημένος δήμος της χώρας προσφέρει πολλές δυνατότητες για πέταγμα του χαρταετού σε εξαιρετικό τοπίο μακριά από εναέρια δίκτυα ηλεκτρισμού και τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν. Έτσι, εκτός από τον χώρο των εκδηλώσεων στο Ναυτικό όμιλο οι επισκέπτες μπορούν, αναλόγως του καιρού, να χαρούν το πέταγμα του χαρταετού στα βουνά που περιτριγυρίζουν τις λίμνες (Βαρνούντας, Σφήκα (Τρικλάριο), Ντέβας) ή τους πιο εύκολα προσβάσιμους λόφους της περιοχής

Λόφος Αη Γιάννη κοντά στο Λαιμό, την «πρωτεύουσα» της Πρέσπας, προσφέρει εξαιρετική θέα στον κάμπο και τις δύο λίμνες και τις χιονοσκέπαστες κορυφές του Βαρνούντα. Στολίζεται από το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη και έχει και χώρο για πικνικ με σαρακοστιανά.
Αγ. Αχίλλειος. Το τοπόσημο της Πρέσπας, ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε εσωτερικά ύδατα της χώρας. Στο λόφο πάνω από τα ερείπια της βασιλικής του Αγ. Αχιλλείου (10ος αιώνας μΧ) θα συναντήσετε τα καλοδιατηρημένα λιβάδια του νησιού και απεριόριστη θέα 3600 στην Μικρή Πρέσπα, τον καλαμιώνα με τις αποικίες των πελεκάνων, ερωδιών κλπ για τις οποίες φημίζεται η περιοχή.
Στο λόφο του Καλέ (ύψωμα Κυρ. Ναλπαντίδης), κοντά στο Λευκώνα στην ανατολική πλευρά των λιμνών που προσφέρει μοναδική θέα στη Μικρή Πρέσπα, τα υγρά λιβάδια της παραλίμνιας ζώνης, το βιδρονήσι και τον κάμπο των Πρεσπών που παράγονται τα φημισμένα φασόλια.