Ο Πρόεδρος Ταγιάνι ζήτησε κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στις Βρυξέλλες, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον δολοφονημένο Σλοβάκο δημοσιογράφο, Ján Kuciak.

Ο Πρόεδρος Ταγιάνι καταδίκασε απερίφραστα τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Ján Kuciak και της συντρόφου του, Martina Kušnírová, κοντά στη Μπρατισλάβα.

«Αποτελεί μία απαράδεκτη επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αξία της δημοκρατίας μας, λίγους μόνο μήνες μετά τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia», σημείωσε.

«Ο Ján Kuciak δούλευε με επαγγελματισμό και με πάθος. Ήταν αποφασισμένος να βρει την αλήθεια σχετικά με τις ύποπτες χρηματοδοτήσεις και τη φοροδιαφυγή, ανεξάρτητα από το ποιους θα έπληττε αυτό», πρόσθεσε.

«Είναι απαράδεκτο να δολοφονούνται δημοσιογράφοι που επιτελούν το έργο τους», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΚ και προσέθεσε τα εξής: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ελευθερία του Τύπου (…) και την απρόσκοπτη εργασία των δημοσιογράφων. Βασίζομαι στις σλοβακικές αρχές για την αποκάλυψη της αλήθειας. Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, όπως και στην περίπτωση της Daphne Caruana Galizia, θα δώσουμε τη δέουσα προσοχή ώστε οι ένοχοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».

Νιγηρία

Ο Πρόεδρος του ΕΚ καταδίκασε την εξαφάνιση περισσότερων από 100 κοριτσιών στη Νιγηρία, τα οποία απήχθησαν από την Boko Haram και σημείωσε τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει σθεναρά αυτές τις επιθέσεις και ζητά την άμεση απελευθέρωση των κοριτσιών. Κάθε παιδί πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί ελεύθερα το σχολείο σε ένα ασφαλές περιβάλλον.» Χαρακτήρισε την εξαφάνιση των κοριτσιών «διεθνή ανθρωπιστική καταστροφή». Ζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας με τους Αφρικανούς εταίρους της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ska Keller

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα των ευρωβουλευτών για ένα περιστατικό που συνέβη με την ευρωβουλευτή Ska Keller στη Βουλγαρία, στο οποίο ήταν ο ίδιος μάρτυρας. Η κ. Keller υπήρξε δέκτης ορισμένων υποτιμητικών παρατηρήσεων από ένα μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, τον κ. Simeonov. Ο Πρόεδρος του ΕΚ σημείωσε ότι είναι ευγνώμων που η βουλγαρική κυβέρνηση αποστασιοποιήθηκε από τη συμπεριφορά του κ. Simeonov και το περιστατικό θεωρείται πλέον λήξαν.

Εισερχόμενοι ευρωβουλευτές

Ana Maria MIRANDA PAZ (Ευρ.Ενωτ.Αριστ., Ισπανία)

Jacques COLOMBIER (ΕΕΕ, Γαλλία)

Miroslavs MITROFANOVS (Πράσινοι, Λετονία)

Elsi KATAINEN (Φιλελεύθεροι, Φινλανδία)

Απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Hannu TAKKULA (Φιλελεύθεροι, Φινλανδία)

Josu JUARISTI ABAUNZ (Ευρ.Ενωτ.Αριστ., Ισπανία)

Μ. Janusz KORWIN-MIKKE (Μη εγγεγραμμένοι, Πολωνία)

Tatjana ŽDANOKA (Πράσινοι, Λετονία)

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τετάρτη

Πρώτο σημείο: «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, ιδίως στην Γούτα», δήλωση του Προέδρου, ακολουθούμενη από έναν γύρο ομιλητών των πολιτικών ομάδων.
Δεύτερο σημείο: «Άτυπη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Φεβρουαρίου 2018», δήλωση του Προέδρου, με πλήρη συζήτηση.
Τέταρτο σημείο: «Προτεραιότητες της ΕΕ για τις συνόδους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2018», δήλωση της αντιπροέδρου της Επιτροπής / Ύπατης Εκπροσώπου.
Όγδοο σημείο: «Η απαγόρευση των δραστηριοτήτων lobbying του πρώην Προέδρου της Επιτροπής κ. Barroso, όπως η συνάντησή του με τον Επίτροπο Katainen».
Αναβλήθηκε η δήλωση της αντιπροέδρου της Επιτροπής / Ύπατης Εκπροσώπου σχετικά με τις προοπτικές της ΕΕ για την πρώτη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου ΕΕ-Κούβας.

Πέμπτη

Η σειρά των δύο πρώτων σημείων άλλαξε: η έκθεση Loones θα είναι το πρώτο σημείο και θα ακολουθήσει η έκθεση Maurel.

Προστέθηκε πριν τις ψηφοφορίες, στις 11.30πμ (ώρα Βελγίου), μια δήλωση του Nils Muižnieks, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Προστέθηκαν τα ακόλουθα σημεία στις ψηφοφορίες: έκθεση του κ. Gualtieri σχετικά με την επιτροπή εξυγίανσης και το διορισμό νέου μέλους, ένσταση σύμφωνα με το άρθρο 106 για την έγκριση γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου 59122, ένσταση σύμφωνα με το άρθρο 106 για την έγκριση γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου MON 87427 × MON 89034 × NK603.